Če vsak dan uporabljate teh 9 fraz, je vaša zveza uspešnejša od večine

25. april 2023

Če vsak dan uporabljate teh 9 fraz, je vaša zveza uspešnejša od večine

25. april 2023
Foto: Instagram @tashaghouri

Vsak odnos gre skozi določene težave, ki naredijo naj bi naredile našo zvezo močnejšo ali pa naj bi jo uničile. Toda kar je v resnici pomembno, je to, kakšen odnos imamo vsak dan.

Courtney Warren, ki je na Harvardu doktorirala iz psihologije, pravi, da imajo srečni pari eno skupno lastnost: ne izogibajo se konfliktom, obenem pa izražajo pozitivna čustva in spoštovanje. Zapisala je devet stavkov, ki jih pari v uspešnih zvezah dnevno ponavljajo.

1. Cenim tvoj trud

Včasih se začnemo nevede osredotočati na šibke točke svojega partnerja ter stvari, ki nam pri njemu niso všeč, morda ga celo neposredno kritiziramo. Psihologinja zato poudarja, da je pomembno, da opazimo in pohvalimo njegove dobre lastnosti in dejanja. Srečni pari se namreč zahvalijo za trud partnerja, saj jim tako damo občutek, da so cenjeni. 

Podobne fraze so tudi na primer “Cenim, da tako trdo delaš in podpiraš najino družino,” ali pa “Hvaležna sem, da odpelješ otroke v šolo, ker tako lahko zjutraj postorim stvari.”

2. Všeč si mi

Partnerji, ki so v zdravi zvezi, se ne samo ljubijo, temveč so si tudi všeč. Ljubezen je namreč zelo močno čustvo, ki nas lahko povsem zaslepi, medtem ko to, da ti je nekdo všeč, pomeni, da jih vidite, takšne, kot so in prepoznate stvari, ki so vam na njih všeč.

Namesto preprostega “všeč si mi”, lahko tudi eksplicitno poveste, kaj vam je na njih všeč.

Foto: Instagram @tezza.barton

3. Pomagaj mi, da to bolje razumem

Vsi smo odraščali v različnih okoliščinah in posledično imamo drugačne travme, spomine, vrednote in prepričanja, ki vplivajo tudi na to, kako naj bi zveza funkcionirala. Če na primer partner na določeno situacijo reagira na način, ki ga ne razumete, je pomembno, da mu to poveste ter ga prosite, naj razloži. Tako boste tudi omilili situacijo v primeru, da gre za prepir, obenem pa vas bo ta stavek zbližal. 

Namesto zgornje fraze lahko rečete tudi naslednje: “Ne vem, zakaj te je to razburilo. Prosim razloži mi svojo perspektivo,” ali pa “Hočem, da to skupaj predelava, zato razumeti, kako razmišljaš.”

4. Poslušam!

Nestrinjanja so neizogibna, toda tudi v takšnih situacijah se morata partnerja podpirati ter se poslušati. Odpovedati se morate potrebi po tem, da imate zmeraj prav ali pa temu, da se partner na koncu strinja z vami. Namesto tega poslušajte partnerja in poskušajte sočustvovati in razumeti njegovo perspektivo. 

Rečete lahko tudi “Nehala bom govoriti in se res potrudila razumeti tvojo perspektivo,” in “Res želim slišati tvojo stran, tudi če se na koncu ne bova strinjala.”

Foto: Instagram @negin_mirsalehi

5. Oprosti

Partnerji v zdravem odnosu vedo, da včasih stvari ne grejo tako, kot smo si zamislili in oba se zavedata, da sta imela pri tisti situaciji določeno vlogo ter da morata prevzeti odgovornost. Prevzemanje odgovornosti v konfliktih in iskreno opravičilo sta ključna za popravitev škode in odnosa. Partnerju lahko poveste, da niste dovolj uspešno izrazili svojih čustev in ste bili do njega nespoštljivi, za kar se opravičujete, ali pa jim poveste, kaj vas je zmotilo ter dodate, da se opravičujete tudi za svoje vedenje in reakcijo. 

6. Oprostim ti. Ali mi ti oprostiš?

Odpuščanje in oprostitev nista lahka. Oprostiti morate nekaj, kar vas je prizadelo in spremeniti svoj odnos in čustva do partnerja. Čeprav je to lahko zelo težko, so študije pokazale, da imajo partnerji, ki odkrito komunicirajo svoja čustva in partnerju odpustijo za morebitne napake, večjo verjetnost, da bo njihova zveza na dolgi rok uspešna in zdrava. 

Tudi če partnerju ne morete povsem oprostiti ali pa želite prositi za odpuščanje, mu to vseeno povejte. Rečete lahko: “Vem, da ne moreva spremeniti preteklosti, zato se res trudim, da grem čez to,” ali pa “Naredila sem napako in si res poskušam oprostiti. Upam, da mi lahko tudi ti oprostiš.”

Foto: Instagram @emitaz

7. Predana sem ti

Biti v zvezi je odločitev posameznika in lepo je, da partnerja spomnite, da se za zvezo odločate vsak dan ter da ste pripravljeni na vse izzive, ki vam ga bo življenje prineslo. To lahko pomiri partnerja ter mu da občutek varnosti in stabilnosti. Še posebej je to pomembno, kadar se spopadata s težkimi prepiri in situacijami – takrat mu lahko poveste, da čeprav je težko, ste še vedno z njim in želite, da prebrodita čez težave ter da sta ekipa. Zapomnite si: v takšnih situacijah sta s partnerjem tim, ki se spopada z zunanjimi dejavniki, ne en z drugim. 

8. Dajva se zabavati!

V napetih trenutkih je včasih potrebno malo zabave in če ste eden od parov, ki se tudi v takšnih trenutkih znate pošaliti, je vajina zveza močnejša, kot si mislite. Najsrečnejši pari namreč lahko razbijejo napetost in z nasmeškom, neumno šalo ali komentarjem spremenijo razpoloženje. 

9. Ljubim te

Gre za preprosto frazo, ki pa jo je vredno večkrat ponoviti. Verbalno izražanje romantičnih čustev namreč ohranja zvezo živo. Pazite le, da ko izrečete te besede, jih tudi zares mislite.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close