Delate s svojimi otroci enako?

08. november 2021

Delate s svojimi otroci enako?

08. november 2021
Avtor: Profimedia

Starši, ki imajo več otrok, vedno trdijo, da imajo vse enako radi. Po najboljših močeh se trudijo, da med svojimi otroci ne bi delali razlik, a kaj ko se sami sploh ne zavedajo, da jih delajo…

Vsak dober starš, ki ima več otrok se trudi, da med svojimi otroci ne bi delal razlika, saj imajo običajno vse svoje otroke enako radi. Vendar se lahko zgodi, da na svoja dejanja kdaj niso ravno pozorni in med svojimi otroci nezavedno delajo razlike.

Na forum Starševski čvek se je obrnil zaskrbljen oče, da njegova žena dela opazne razlike med njunima sinovoma. ”Zadnjih nekaj mesecev opažam kako se žena do starejšega sina vede drugače, kot do mlajšega,” je opisal težavo, po tem ko je svojo ženo opisal kot super žensko. ”Vse je samo starejši, mlajšega kot, da ga ne bi imeli. Ta mali mi je tudi že potožil, da mama starejšega zalaga z denarjem, mu pospravlja sobo in mu dela razne usluge. Mali se ne pritožuje, opazi pa in mu je hudo. Z ženo sem se poskušal o tej njeni spremembi že pogovoriti pa me vedno odpravi, češ to si ti samo domišljaš, malemu pa pravi, da nima razloga za ljubosumje. Hudo mi je, ko to gledam, saj med brat vnaša razdor. Od kar je večji pri mami privilegiran, jima z mlajšim ne gre več tako skupaj, še pri mizi se kar naprej dajeta,” je nadaljeval in povprašal kakšen je običajno razlog za tem.

Del družinskih odnosov

Zakonska in družinska terapevtka Barbara K. Novak razlaga, da so razlike med otroki del družinskih odnosov, saj je vsak otrok po svoje edinstven. ”Kadar so te razlike v odnosih pretirane in zelo očitne, kažejo na globlje stiske družine. Rekla bi, da so eden pomembnejših razlogov, da starši delajo razlike med otroki, njihove neizpolnjene potrebe iz otroštva,” je razložila. Starš v takem primeru svoj čustveni manjko in nezadovoljstvo skuša nadomestiti s tem, da svojemu otroku nudi prav vse.

”Na nezavedni ravni bo manjko potrebe po ljubljenosti zapolnjeval preko pretirane pozornosti do enega od otrok, tistega, ki mu bo čustveno bližje, medtem ko bo do drugega bolj ravnodušen, nerazumevajoč. S temi dejanji si bo ustvarjal lažni občutek sprejetosti, da ga ima nekdo rad, da ga zares potrebuje, da ga nikoli ne bo zapustil,” nam je še dodatno razložila terapevtka. Eden izmed razlogov pa je lahko tudi ta, da je imel starš podobno izkušnjo v svojem otroštvu in ta vzorec sedaj nezavedno ponavlja.

Za otroka je boleče

Razlike, ki jih starš dela med otroci pa so za tistega, ki mu starš ne posveča toliko pozornosti in ljubezni, uničujoče in travmatične. Terapevtka Novak razlaga, da ti otroci pogosto ostanejo zaznamovani za celo življenje.

Pogosteje se sicer dogaja, da so starši bolj naklonjeni mlajšemu otroku, od starejšega pa pričakujejo več samostojnosti. A včasih se lahko tudi zgodi, da so si s starejši bližje s starši ”Najpogostejši občutki ‘prezrtega’ otroka so jeza, bes, nezadovoljstvo, bolečina, tako do sorojenca kot tudi do staršev, saj te razlike v odnosih občuti kot krivice, manjvrednost, nepomembnost, zavrnjenost, nerazumljenost.” Zaradi tega pa prihaja do veliko prekritih konfliktov, zamer, nerazumevanja in nepovezanost kar pa lahko privede do kasnejšega razkola v družini in odtujenosti otrok od staršev.

V navedenem primeru pa je največja težava to, da mama svoje obnašanje zanika. ”Zanika jih, ker bi se z njihovim priznanjem morala soočiti sama s sabo, s svojimi strahovi in resnico o sebi. S tem tvega, da se vsa navidezna realnost razblini. Soočiti bi se morala tako s sabo, kot tudi z odnosom z možem. Takšno delovanje staršev negativno vpliva na vse odnose oz. na celotno družinsko dinamiko, saj je v teh odnosih veliko neiskrenosti, manipulacij, zamolčanih misli in čustev, zamere, jeze in nezadovoljstva,’‘ je še pojasnila terapevtka.

Avtor: Profimedia

Starša sta skupaj v tem

Ker si eden od staršev ne želi svojih dejanj priznati je pomembno, da mu partner stopi nasproti. Čutiti mora, da mu je v oporo ter da sta v tem skupaj, da se lahko o njunem odnosu iskreno pogovorita in se povežeta.

Pogosto se lahko zgodi, da so moški odsotni, zato se matere počutijo nezadovoljne, osamljene in nepomembne, zato se obrnejo k svojim otrokom in preko njih rešujejo svoje stiske. ”Če ne zmoreta sama, je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka-terapevta, ki bi jima skozi zakonski proces pomagal ozavestiti in razumeti njune čustvene vzorce delovanja ter neuresničene potrebe iz otroštva, ki se odražajo tudi preko odnosov z otroki. Starša morata svoje stiske reševati v odraslem odnosu, pomembno je, da si lahko znova zaupata, se slišita, pogovorita, sta si v oporo,” svetuje terapevtka Novak.

Ko se med staršema nazaj utrdi odnos, poln zaupanja in bližine, se lahko šele partner sooči s svojimi strahovi in občutki iz otroštva. In nato se lahko razreši bremen pretvarjanja, bežanja, iskanja in neiskrenih odnosov v družini. Novakova pa še poudarja, da ”enako velja za očeta, saj sta za skupen odnos odgovorna oba, od tega, koliko sta pripravljena na lastne spremembe, pa je odvisna kvaliteta vseh nadaljnjih odnosov v družini.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close