“Deliva si vse, razen ljubimca”

16. junij 2021

“Deliva si vse, razen ljubimca”

16. junij 2021
Profimedia

Morda se zdi nenavadno, pa vendar nekaterim uspeva!

Tradicionalen zakon je vsem poznan, v zadnjih časih pa se pojavlja ideja odprtega zakona.

Odprt zakon pa je zakonska zveza, kjer sta partnerja sicer zakonsko poročena, a sta spolno aktivna tudi z drugimi ljudmi. Ta dogovor skleneta med seboj, komunikacija pa je ključnega pomena, saj si partnerja med seboj postavita meje in se dogovorita kaj je dovoljeno in kaj ne.

Običajno gre le za spolne odnose z ljudmi izven zveze, čustveno pa se ne navezujeta. Nekateri si dovolijo flirtanje, nekateri zmenke, nekateri pa si celo dovolijo več partnerjev, a to je vse stvar dogovora med zakoncema. Gre pravzaprav za ne-monogamno zvezo, h kateri oba partnerja privolita.

Odprt zakon ne reši razpadajočega odnosa

Pa vendar, odprt zakon ne bo rešil razmerja, ki je že v težavah. Tristan Taormino, strokovnjakinja za spolnost in avtorica knjige, ki svetuje kako ‘odpreti’ svoj zakon je za Oprah Daily opozorila, da to poglobi težave: »Odprt zakon ne bo rešil razmerja, pravzaprav bo odprtje razmerja vse vajine težave le še poudarilo

Odpiranje zakone res prisila zakonca v težke in globoke pogovore, ki pa lahko na koncu poglobijo njun odnos, saj prav tako delata na svojem zaupanju in komuniciranju.

Taormino pa prav tako opozarja, da samo izguba tiste ‘iskrice’ ni dovolj tehten razlog za odprt zakon. »Če sta izgubila tisto poželjivost, predlagam, da poskusita še kaj, preden odpreta zakon. To samo pomeni, da sta se navadila drug drugega in nemogoče je poustvariti tisti višek hormonov, ki sta ga čutila ob začetku svojega razmerja,« dodaja.

Kako vedeti, če je odprt zakon za vas?

Običajno je to neka prelomna točka za pare, a ne nujno na slab način. Predvsem si s partnerjem postavite vprašanja zakaj in kako si to želite, kar lahko razčisti vašo negotovost. Če vam ob pogovoru in sami ideji ni neudobno, potem ste že na pravi poti.

Profimedia

O svojem odprtem zakonu pa priča tudi uporabnica foruma Starševski čvek. S soprogom sta odprla svoj zakon in oba postala srečnejša:

»Z možem imava skupno premoženje, ki ga noben od naju ne želi deliti. Ljubezni med nama ni več. Je pa prijateljstvo in spoštovanje. Jaz sem zagledala v sodelavca. Tudi on ni čisto ravnodušen do mene. Stara sem 40 in nekaj. Še si želim čutiti, čutiti vznemirjenje, strast,… Ljubezni niti ne iščem. Bolj gre za telesno zadovoljitev, ki nama z možem ne štima. Z možem sem načela to temo in odzval se je neverjetno. Odločila sva se da poizkusiva kako bi nama obnesel odprt odnos. Dogovorila sva se da zaradi otrok in statusa, kljub vsemu ostaneva skupaj, da ločitev ne pride v poštev, da se v javnosti še vedno kaževa kot par. Ostaneva skupaj, a vsak ima lahko zunaj nekje partnerja. V naš skupni dom se le teh ne vozi,« je opisala svojo situacijo uporabnica.

Dodala pa še je: »Po nekaj mesecih lahko rečem, da nama življenje funkcionira. Ne polagava si računov, kje in s kom je kdo bil, vidi pa se nama, da sva srečnejša in zadovoljnejša. Sedaj mi je žal, da tega nisva storila že pred leti

Vsak po svoje

Nekaterim uporabnikom se zdi sam dogovor nenavaden, a konec koncev nikomur ne škodita. »Meni se zdi pa vajin dogovor čisto ok. Namreč ogromno parov se tudi ne privlači več, ampak se gredo varanja na skrivaj. Potem pa prepiri pa laži pa zmerjanja pa tako naprej. A vendar ostanejo skupaj. Vidva pa ne varata, ker pač sta to odkrito povedala si kako in kaj. Ne zmerjata se, ne lažeta si, pač odkrito sta si povedala kako in kaj. Super. Sploh, ko se spomnim koliko poročenih dedcev se slini po mladih puncah pa tudi po ne tako mladih ženskah. Pa koliko babnic vrešči in zmerja ljubice, ker jih mož vara. Pri vama to odpade,« je spodbudno dejala ena izmed uporabnic.

Profimedia

Nekateri so sicer opozorili, da se zna kateri izmed partnerjev zaljubiti v svojega ljubimca, a dokler so meje postavljene in se o teh stvareh pogovori, ni take nevarnosti. Vsak se lahko zatreska, a če se s partnerjem, ki si zaupata že leta in leta pogovori, se te spori zgladijo.

»Spoštujem, da se ne ozirate ne druge, da imate jajca za tako nekonvencionalno življenje. Sama sem tradicionalist, z vsem trpljenjem vred. Zame je to too much.«

Kam gre naša družba?!

Mnog uporabniki pa so se nad dogovorom zgražali, da gre le za ekonomsko razmerje: »V ekonomskih odnosih ni čisto nič novega, da si ljudje zaradi pomanjkanja strasti, ki je nikdar niso čutili do ekonomsko izbranega človeka, poiščejo ljubimce, ljubimke. Pač živite v lažeh, pa četudi kao ne zaradi “odprtega” odnosa. Ste namreč v zelo zaprtem odnosu sami s sabo ampak seveda nimate pojma zakaj je tako

Nekateri pa pravijo, da naj se raje preprosto razideta: »Sorry, meni je pa to bolano! Če sta skupaj bodita, če se vsak po svoje okoli goni pa pojdita narazen. Kam gre naša družba!?«

Zakonca s svojim početjem ne prizadeneta nikogar, skrivata pa se prav tako ne. Kljub temu, da ne ge za tradicionalen zakon, očitno za nekatere deluje.

»Če vama odgovarja ne vem zakaj bi se morala ozirati na to kaj si drugi mislijo.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close