Disney predstavlja svojo prvo plus-size junakinjo!

02. november 2022

Disney predstavlja svojo prvo plus-size junakinjo!

02. november 2022
Foto: Disney Animation

Kratek film, ki si ga lahko ogledate na Disney+, predstavlja balerino močnejše postave, ki se bori s telesno dismorfijo.

V 85-letni zgodovini Disneyja so liki z močnejšo postavo nastopali kot zlobneži ali pa zgolj kot stranski liki. Film Reflect pa sledi mladi plus-size balerini Bianci, ki se spopada s slabo samopodobo, negotovostjo in strahom. 

Film je delo režiserke Hillary Bradfield in je drugi film v seriji kratkih filmov, s katerimi po novem eksperimentira Disney. 

Številni oboževalci so povedali, da so jim ob ogledu filma v oči stopile solze, tisti starejši pa so dodali, da si želijo, da bi tak film lahko videli že kot otroci. Ena od gledalk je na Twitterju zapisala:

“Šestnajstletna jaz je potrebovala ta Disneyjev kratki film preden sem končala z baletom, ker nisem želela biti več edino debelo dekle v razredu. Vesela sem, da bodo mladi imeli to. 10/10 za Reflect!”

Megg Potter / Twitter

Nekateri sicer menijo, da Disney na tak način promovira debelost in nezdravo prehranjevanje, toda večina Disneyjevih oboževalcev je že dlje časa opozarjala na to, da bi moral filmski gigant v svojih filmih in serijah biti bolj inkluziven in pokazati tudi princeske z močnejšo postavo.

Inner Workings (Foto: IMDb)

Disney je bil prav tako že nekajkrat kritiziran zaradi postavljanja nerealnih lepotnih standardov, njihove filme in serije pa gledajo predvsem otroci. Leta 2016 so tako močno kritizirali kratek animirani film Inner Workings, v katerem je imelo dekle Kate ogromno zadnjico, izredno ozek pas, ki je bil komajda kaj večji od njenega vratu, ter neverjetno tanke roke.

Odločitev, da končno predstavijo junakinjo, ki ni koščeno suha, je del Disneyjeve nove strategije, s katero želijo predstaviti vsebino z liki iz različnih skupin, ki jih ne vidimo pogosto – to so rasne manjšine, pa tudi LGBTQ skupnost.

Zadali so si cilj, da polovica likov pripada tem skupinam, ki niso dovolj reprezentirane.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close