(Za zdaj) zmagujejo ženske: Poljska preložila restriktivni zakon o splavu

04. november 2020

(Za zdaj) zmagujejo ženske: Poljska preložila restriktivni zakon o splavu

04. november 2020

Odločitev poljskega vrhovnega sodišča z dne 22. oktobra, ki je ženskam prepovedal splav tudi v primeru deformacije ploda v tej državi, je povzročila val protestov, ki je neprekinjeno potekal več dni.

Na desettisoče žensk in protestnikov se je uprlo uvedbi tega, še bolj restriktivnega zakona o splavu. Rezultat tega pa so bili protesti, nemiri in celo napadi na cerkve med mašo.

Vlada je sprva napovedala, da bo sodba sodišča začela veljati 2. novembra, vendar še ni objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da še ni začela veljati. So torej ženske, ki so se zavzele za pravico odločanja o svojem telesu, zmagale? Želimo si, da bi bilo tako, vendar to (še) ni dokončno. Če ne drugega, so konzervativni poljski vladi preprečili, da bi ta zakon, ki globoko posega v človekove pravice, sprejeli brez prevelikega upiranja javnosti.

Protesti, ki so se začeli zaradi pravice do splava, so se kmalu spremenili v negodovanje nad vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS), njenimi cerkvenimi zavezniki in tradicionalno politiko. Poljaki niso izrazili le širokega nezadovoljstva, ampak tudi jezo, podpora konservativcem, ki so na čelu vlade te pretežno katoliške evropske države, pa je zaradi tega močno padla.

Samo “usodne deformacije”?

“V skladu s predpisi naj bi bile odločitve ustavnega sodišča objavljene v kratkem času,”

je vladni tiskovni predstavnik Piotr Muller odgovoril na vprašanje, zakaj je prišlo do zamude.

 “Toda zdaj potrebujemo mir in razpravo o tej odločitvi, umiritev razpoloženja javnosti in pogovore med strokovnjaki.”

Sliši se kot izmikanje, da mu ne bi bilo treba priznati, da je poskus uvedbe tega zakona popoln poraz vlade. Nismo izgubili, samo nismo zmagali Toliko bolj, ker je poljski predsednik Andrzej Duda, zaveznik PiS, skušal proteste umiriti z zakonom, ki bi povrnil pravico do splava zaradi malformacij ploda, a le takrat, ko so “usodni”.

Pojma nimajo, kako bi se rešili.

Opozicijski politiki menijo, da PiS morda nima dovolj rok za glasovanje o amandmaju, potem ko je parlament v sredo za dva tedna prekinil zasedanje.

“Nimajo pojma, kako bi rešili položaj na Poljskem. V parlamentu nimajo večine za svoj zakon in se bojijo odgovarjati na vprašanja,”

 je dejala podpredsednica opozicijskega parlamenta Malgorzata Kidawa-Blonska.

Poljakinje hitijo na splav pred novim zakonom

Vladna seja, na kateri bi morali zakon potrditi, je bila prestavljena, domnevno zaradi koronavirusa. Kot smo že rekli, gre le za zamudo. Poljakinje se morda še vedno soočajo s še slabšim zakonom o splavu, vendar so ženske zvišale glas in vsaj otežile sprejem.

Ves svet govori o potezi poljske vlade in nemirih. Njihove katastrofalne posledice so jasne, kar dokazujejo novi podatki: poljsko zavezništvo za ženske in načrtovanje družine je v torek sporočilo, da so ženske v dneh pred razsodbo ustavnega sodišča pospešile poskuse zakonitega splava.

In govorimo o državi, kjer zaradi enega najstrožjih zakonov na svetu vsako leto 200.000 žensk odide na splav v tujino, na Poljskem pa je bilo opravljenih do 120.000 nezakonitih postopkov.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close