Donald Trump nominiran za Nobelovo nagrado za mir

09. september 2020

Donald Trump nominiran za Nobelovo nagrado za mir

09. september 2020

Presenečenje?

Aktualni ameriški predsednik je nominiran za Nobelovo nagrado za mir, ki jo bodo podelili prihodnje leto, le nekaj tednov po tem, ko je posredoval pri vzpostavitvi miru med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati.

Nominiral ga je Christian Tybring-Gjedde, poslanec norveškega parlamenta, ki je pohvalil Trumpa za njegova prizadevanja za reševanje konfliktov po celem svetu.

»Mislim, da je za mir naredil veliko več kot ostali nominiranci za nagrado za mir,«

je za Fox News dejal Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde, član norveškega parlamenta, hkrati pa predsednik norveške delegacije v skupščini Nata, je dejal, da je Trumpova administracija igrala ključno vlogo pri vzpostavljanju odnosov med Izraelom in ZAE.

V nominacijskem pismu je zapisal:

»Pričakujemo, da bodo tudi druge bližnjevzhodne države sledile stopinjam ZAE. Ta sporazum bi lahko popolnoma spremenil Bližnji vzhod v regijo sodelovanja in blaginje.«

Omenil je še predsednikov vlogo pri olajševanju stikov med spornimi stranmi, kot sta mejni spor med Pakistanom in Indijo, na območju Kašmirja, spopad med Severno in Južno Korejo, kot tudi pri reševanju jedrske zmogljivosti Severne Koreje.

Tybring-Gjedde je Trumpa pohvalil tudi zaradi umika velikega števila ameriških vojakov z Bližnjega vzhoda.

“Trump je dejansko prekinil 39-letno serijo ameriških predsednikov, ki so začeli vojno ali pa ZDA pripeljali v mednarodni oboroženi spopad. Zadnji predsednik, ki se temu ni izognil, je bil dobitnik Nobelove nagrade za mir Jimmy Carter, «

je zapisal.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close