Dubrovnik na nogah zaradi mačke in njene hiške

04. april 2022

Dubrovnik na nogah zaradi mačke in njene hiške

04. april 2022
Foto: Facebook

V Dubrovniškem muzeju so pojasnili, da za mačjo hišico med sezono ni prostora na verandi Kneževe palače. Številni meščani so se na to odzvali precej burno, ker je mačka Anastazija mestni hišni ljubljenček.

Dubrovčan Srđan Kera se je odločil izdelati hišo, ki je okrašena z motivi iz Knežjega dvora za znamenito dubrovniško mačko Anastazijo. Toda Dubrovniškem muzeju ta poteza ni bila všeč, saj pravijo: “Mačja hiša nima prostora na verandi Kneževe palače, pa naj bo to kartonska škatla ali stilizirano bivališče. Poudarjamo tudi, da nihče nima nič proti mačkam, ki so bile na verandi dolga leta in ki do nedavnega niso imele prenočišča.”

Srđan, ki je za gradnjo hiše potreboval 21 dni, pravi, da bo kazen plačal, če bo treba, a se z odločitvijo ne strinja. “Mislim, da bi to zgodbo lahko uporabili tudi drugače, za izkazovanje občutljivosti do živali in ker gre za mačko, ki je, zanimivo, izbrala ta kanton Dvora. Lahko vzamete njeno hišo in karton, vedno bo prišla sem. Lahko bi bila tudi zaščitni znak tega kraja, saj so bile mačke na ladjah Dubrovniške republike z razlogom,” je za Jutarnji list povedal Srđan.

Foto: Facebook

Meščani želijo, da mačka ostane

Že pred prvo “deložacijo” so nekateri občani podprli idejo, da osemnajstletna mačka Anastazija ostane, ker menijo, da zaradi starosti ne bi smela ostati brezdomka. Na proteste občanov se je odzvala tudi Julijana Antić Brautović, ki je bila nekoč direktorica Dubrovniških muzejev. “V zimskih mesecih v mestu ni veliko ljudi in turistov, tako da nikogar ne moti. Zdaj pa je toplo, sezona se začenja, tam koncertira Dubrovniški simfonični orkester in ni primerno imeti hišo pred vhodom v Palačo. Zato smo rekli vratarju Nikši naj jo odstrani, in če bo treba, se jo lahko prestavi v Porat. Ko bo spet mraz in gneča popusti, vrnemo hišo nazaj po dogovoru. Dvorišče z boksom za mačke preprosto ne gre,” je povedala.

Anastazija je svoj dom prvič izgubila sredi februarja, ko je za kratek čas izginila. Nato so se občani odločili, da jo poiščejo in so s pomočjo Društva prijateljev živali stopili v stik z občinskim redarstvom, kjer so poudarili pomen ustreznega ravnanja s katero koli živaljo. Anastazija je na srečo sama našla pot nazaj in dobila novo kočo.

Prispevek je bil ovbjavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close