Dunaj spet razglašen kot najboljše mesto za bivanje

23. junij 2022

Dunaj spet razglašen kot najboljše mesto za bivanje

23. junij 2022
Foto: Unsplash

Avstrijska prestolnica je že tretjič v petih letih osvojila naziv najboljšega mesta za bivanje po izboru londonskega tednika The Economist.

Dunaj je to titulo prejel že v letih 2018 in 2019. Ker pa so v prvih dveh letih pandemije evropska mesta zaradi strogih omejitvenih ukrepov beležila padec kvalitete bivanja, je leta 2021 naziv pripadel novozelandski prestolnici Auckland, poroča STA.

S ponovnim celovitim odpiranjem javnega življenja so se na vrh lestvice vrnila “precepljena” evropska in kanadska mesta.

Na prvih treh mestih so tako Dunaj, Koebenhavn in Zürich, sledijo pa jim Vancouver, Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka in Melbourne.

Foto: Unsplash

Med kriteriji so zdravje, kultura in okolje

Economist Inteligence Unit (EIU) v raziskavi letno razvršča 172 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še nigerijski Lagos in libijski Tripoli. Kijev letos zaradi vojne v Ukrajini ni bil vključen v raziskavo.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close