Ekstravaganten, kontroverzen in nepozaben: Kako je Freddie Mercury spremenil pojem moškosti

07. september 2020

Ekstravaganten, kontroverzen in nepozaben: Kako je Freddie Mercury spremenil pojem moškosti

07. september 2020

Eden najboljših rock izvajalcev vseh časov, Freddie Mercury se je rodil 5. septembra 1946 kot Farrokh Bulsarav britanskem protektoratu Zanzibar (današnja Tanzanija). Med legende je odšel leta 1991, ko je mnogo prezgodaj umrl.

Imel je šest let mlajšo sestro Kashmiro, pri sedmih pa so ga poslali k babici v majhen indijski kraj blizu Bombaja.

Še 29 let po njegovi smrti svet ne neha občudovati njegovih glasbenih dosežkov.

Vprašanje je, koliko sodobnih uspešnic se bo spremenilo v klasiko, a za pesem Bohemian Rapsody lahko rečemo, da bo vedno na seznamu najboljših pesmi vseh časov. In to je le ena v nizu vrhunskih skladb, ki nam jih je zapustil.

Q

We are the champions, Somebody to love, Don’t stop me now in Killer queen, so prav tako njegove nepozabne pesmi. Freedy je ime neverjetno sposobnost ustvarjanja v različnih žanrih.

Roger Daltrey iz skupine The Who ga je označil za najboljšega virtuoza med rock’n’roll pevci vseh časov. Freddie je lahko pel v katerem koli slogu, ki bi ga spreminjal iz verza v verz. To je umetnost in pri tem je bil sijajen, se spominja Roger.

Način komuniciranja z občinstvom, njegova samozavest, spretnost nastopanja in neprekosljiva energija so bili pravi magnet za občinstvo.

Modna ikona

V prvih desetih letih obstoja skupine, je bila njegov stil navdihnil glam rock, ki nam je prinesel nekaj nepozabnih in androgenih modnih outfitov. V zgodnjih 80-ih pa je Freddie ustvaril nov slog, ki je popolnoma spremenil koncept moškosti.

Postrigel si je lase, pustil brke, iz omare izvlekel »uniformo«, ki so jo sestavljale oprijete hlače in spodnje majice, čez katere je občasno oblekel še usnjeno jakno. Svoj pogled pa je največkrat skrival za aviatorskimi očali.

Prav tako je razbil vse predsodke, da zaradi svoje spolne usmerjenosti ne more biti moški. Hkrati pa ni skrival svoje ženstvenosti. V trenutku je lahko oponašal hojo manekenk na modni brvi, takoj zatem pa zavzel stališče, ki se ga ne bi sramoval niti John Wayne.

Do takrat še nikomur ni uspelo prebiti meje med »moškim« in »žensko«, med možatostjo in feminizmom in da je bil hkrati oboževan tako pri ženskah kot tudi pri moških.

Ženske so Freddieja oboževale prav tako goreče kot moške, ki so veljali za simbole klasične možatosti. To naj bi bilo lahko pomembno sporočilo vsem heteroseksualnim moškim – v očeh nasprotnega spola niso nič manj privlačni, če kdaj pokažejo tudi svojo ženstveno oziroma nežnejšo plat.

Kajne, David Beckham?!

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close