Eno največjih umetniških sodelovanj 20. stoletja bo nadgradil Jay-Z

13. april 2023

Eno največjih umetniških sodelovanj 20. stoletja bo nadgradil Jay-Z

13. april 2023
Foto: Profimedia

V Parizu je na ogled razstava Basquiat x Warhol, ki predstavlja eno največjih umetniških sodelovanj v zgodovini. V okviru razstave, ki jo je pripravila fundacija Louis Vuitton, bo jutri zvečer nastopil sloviti Jay-Z.

Po razstavi o Jeanu-Michelu Basquiatu leta 2018 fundacija Louis Vuitton nadaljuje raziskovanje dela legendarnega umetnika z novo razstavo, ki v središče postavlja njegovo sodelovanje z Andyjem Warholom. Razstava z naslovom Basquiat x Warhol. Painting 4 hands obsega več kot 300 del in dokumentov, vključno z 80 platni, ki jih je ustvaril legendarni duo.

Foto: Profimedia

Razstava, ki je v prostorih fundacije Louis Vuitton na ogled do 28. aprila, sta kurirala Anna Karina Hofbauer in Dieter Bucchart. Po zaslugi švicarskega trgovca Bruna Bischofbergerja sta Basquiat in Warhol sprva sodelovala pri petnajstih slikah italijanskega umetnika Francesca Clementeja, med letoma 1984 in 1985 pa sta skupaj ustvarila približno 160 umetnin.

Foto: Instagram @warholpopart

Basquiat je pred svojo smrtjo leta 1988 pojasnil naravo njunega sodelovanja. Dejal je: “Andy je začel eno sliko in nanjo dal nekaj zelo prepoznavnega ali logotip izdelka, jaz pa sem jo nekako oskrunil. Potem sem ga poskušal prepričati, da bi na njej delal še nekaj več, poskušal sem ga prepričati, da bi naredil vsaj dve stvari.”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

“Najprej sem ga narisal, potem pa sem ga naslikal kot Jean-Michel,” je takrat dodal Warhol. “Mislim, da so te slike, ki jih delava skupaj, boljše, če se ne more razbrati, kdo je naredil katere dele.”

Razstava obsega več sob, ki predstavljajo različne faze in vidike Basquiatovega in Warholovega sodelovanja. Med njimi druga galerija izpostavlja intenzivnost njunega dela, v četrti so na ogled velike slike, tihožitja in znamenite Afriške maske, šesta pa se spominja na burna osemdeseta leta, v katerih se je hitro razvila kriza aidsa. Del razstave so tudi številna dela znanih newyorških umetnikov iz osemdesetih let, med njimi Jenny Holzer, Francesca Clementeja, Future 2000, Kennyja Scharfa in Keitha Haringa.

Foto: Instagram @warholpopart

Razstavo bo jutri zvečer dopolnil poseben koncert raperja Jay-Z-ja, ki bo v francoskem mestu nastopil prvič po letu 2018. Takrat je Parižane skupaj z ženo Beyoncé navduševal v okviru turneje On The Run Tour II. Vstopnic za ogled ekskluzivnega koncerta ameriškega raperja, ki je bil pred dvema letoma sprejet v Dvorano slavnih rock’n’rolla, pričakovano ni več na voljo, zanje pa je bilo treba odšteti 140 evrov.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close