Enostavni triki, kako si podaljšati delovni dan

20. oktober 2021

Enostavni triki, kako si podaljšati delovni dan

20. oktober 2021
Avtor: Profimedia

Ne, ne mislimo na to, kako delati več ur, ampak kako imeti čim več od popoldneva, ko končate s službo.

Delovni dnevi so zaradi pandemije novega koronavirus postali povsem drugačni. Služba pri številnih ni več videti kot nekoč, zato je tudi organizacija delovnega tedna obrnjena na glavo.

Zdaj je torej primeren čas, da si malce drugače strukturiramo dneve, da razmislimo, kdaj smo najbolj produktivni, ter zlasti kje. Je to na delovnem mestu, na lokaciji podjetja, ali v domačem okolju? Poslovne obveznosti lahko zdaj pretresemo in si jih razporedimo malce drugače.

Poslušajte svoje telo

Če ste bili pred pandemijo preobremenjeni, si lahko zdaj delovne dneve strukturirate tako, da bolj poslušate sebe in svoje telo.

Če ste jutranja ptica, lahko nekaj dela opravite že zgodaj, a nikar v postelji – delovni prostor strogo ločite od spalnega. Če lahko delate od doma, boste prihranili na času, saj se ni potrebno urejati in odpeljati na delovno mesto, temveč si lahko v miru skuhate kavo, se umijete, preoblečete in sedete za računalnik. Tudi, če si boste vzeli čas, boste z delom verjetno začeli prej kot bi v službi.

Ker je pandemija tudi pri delodajalcih prinesla več fleksibilnosti, se lahko tudi nočne ptice dogovorijo za bolj prilagodljiv urnik, še posebej, če lahko delajo od doma.

Vzemite si čas za kosilo

Ne glede na to, kje delate, si vedno vzemite čas za kosilo, ali vsaj za daljši odmor. Večurno sedenje pred ekranom brez prestanka nikakor ni dobro za vaše zdravje, zato vselej poskrbite za to, da se nekoliko pretegnete, sprehodite, in/ali pojeste nekaj dobrega in zdravega.

Avtor: Profimedia

Strogo ločite delo od prostega časa

Ljudem, ki imajo res radi svoje delo, je včasih težko ločiti delovne obveznosti od prostega časa in si tega morda niti ne želijo. A na dolgi rok je za psihično zdravje boljše, da se te stvari ne prepletejo preveč (vsaj ne predolgo obdobje), ter da se naučite, kako izklopiti delo in se povsem prepustiti prostemu času in delu v dnevu, ko ste na vrsti samo vi. Če se vam to zdi težko, vsaj poskusite in boste videli, kako se boste počutili.

Avtor: Profimedia

Poiščite tisto, kar vas pomiri

Znate izkoristiti proste ure v dnevu, ko je konec z delovnimi obveznostmi? Naj bo to mirno branje v vašem najljubšem kotičku, ali pa energična vadba v fitnes centru, tek v naravi, ali druženje ob pijači. Nekaj, kar vas sprosti in umiri.

V današnjem času je to težko, a poskusite si dneve strukturirati tako, da bodo varovali vaše psihično zdravje in da ne bodo preveč stresni. Kadar pa ne gre drugače, poskusite takšne dneve ob popoldnevu ali večeru kolikor se le da uravnotežiti.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close