Epidemija zmanjšala število poškodb zaradi visokih pet

08. junij 2022

Epidemija zmanjšala število poškodb zaradi visokih pet

08. junij 2022
Foto: IMAXtree

Kar 40 do 70 odstotkov žensk poroča, da jim njihovi čevlji povzročajo bolečine in žulje.

Ena izmed večjih razlik med moškimi ženskami je, da slednje nosijo neprijetno obutev in obleke, zavoljo tega, da so videti privlačnejše in bolj urejene.

A visoke pete niso le neudobne, temveč prispevajo tudi k mnogim poškodbam. Nedavna raziskava v ZDA pa je razkrila, da je število poškodb zaradi nošenja visokih pet močno upadlo.

Foto: IMAXtree

Ženske v salonarjih bolj privlačijo moške

V dveh velikih študijah v ZDA je kar med 40 in 70 odstotkov žensk priznalo, da nosijo čevlje, ki jim povzročajo bolečine in žulje. Čeprav niso vsi neudobni čevlji nujno visoke petke, pa te pogosto privedejo do bolečin in težav s stopali.

Študija v ZDA, ki je bila opravljena leta 2012 je ugotovila, da je kar 14 tisoč žensk v tistem letu obiskalo urgenco zaradi poškodbe, povezane z visokimi petami.

Zakaj ženske kljub bolečini nosijo visoke petke, ni skrivnost. Mnoge raziskave kažejo, da se možnosti, da se bo moški približal ženski, ki nosi visoke pete, veliko višje, kot tiste, ki imajo nizko obutev. Prav tako moški pogosteje pomagajo ženskam, ki nosijo čevlje z visoko peto – pogosteje so bili pripravljeni zanje izpolniti anketo, ali pobrati rokavico, ki jim je padla na tla.

Foto: IMAXtree

Epidemija pripomogla k zmanjšanju poškodb

Zdravstvene raziskave pa so ugotovile tudi povezavo med nošenjem visokih pet in mišičnoskeletnimi bolečinami, zadebelitvijo sklepov ter nepravilno držo. Prav tako so ugotovili, da je pri ženskah, ki v službo nosijo visoke pete, kar 1,6 krat več možnosti za zvin noge. Starejše ženske, ki redno nosijo salonarje, pa so veliko bolj nagnjene k padcem, tudi ko obujejo čevlje z nizko peto.

Zaradi epidemije pa so ljudje v prvem letu veliko manj potovali in se premikali, kar 25 odstotkov zaposlenih je pričelo redno delati od doma. Znanstvenike je zanimalo, če je to povzročilo tudi manj poškodb, povezanih z visokimi petami.

V svoji raziskavi so pregledali medicinske kartoteke in poiskali besede “visoke pete”, “platforme” in “salonarji”. Ugotovili so, da je bilo med letoma 2016 in 2020 prijavljenih vrtoglavih 70 tisoč poškodb – približno 14 tisoč na leto – v letu 2020 pa je ta številka padla na 6300.

Foto: IMAXtree

Znanstveniki so sprva predvidevali, da si ženske zaradi preobremenjenosti bolnišnic niso upale poiskati pomoči. A nivo in nujnost poškodb je bila enaka tistim v prejšnjih letih, kar pomeni, da ženske v nobenem primeru niso čakale, da se poškodba poslabša, preden so poiskale pomoč.

Morda pa nam je epidemija med drugim prinesla tudi modno novost, ki bo ženske spodbujala, da se oblačijo in obuvajo v prid udobju in ne spolni privlačnosti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close