Fantje, to poletje ne potrebujete čevljev!

23. maj 2023

Fantje, to poletje ne potrebujete čevljev!

23. maj 2023
Foto: Profimedia

Trendi kažejo, da bo izredno popularno po svetu hoditi bos.

V zadnjem času smo opazili številne zvezdnike, ki se po opravkih odpravljajo kar brez obuval. Igralec Jacob Elordi se je v Los Angelesu po kavo odpravil bos, enako pa je storil tudi glasbenik Mike Sabath, bosega so opazili tudi avstralskega fotografa Nicka Hudsona.

Tudi modne hiše so na brvi poslale svoje moške manekene brez čevljev, italijanska znamka Etro je poletno kolekcijo kratkih hlač in srajc tako dopolnila z golimi stopali. 

Etro. (Foto: Launchmetrics/spotlight)

Zdi se, da bo poletje 2023 poletje bosih nog. Trend se prav tako ujema z boemskim hippie stilom, ki se vrača, obenem pa je drastično nasprotje chunky supergam, ki smo jih videli v zadnjih letih. Če se že vračamo k starim supergam in starim trendom, zakaj ne bi šli še dlje v preteklost in čevlje kar pustili v omari?

Prej omenjeni Sabath, ki je dober prijatelj Shawna Mendesa, je s svojimi golimi stopali postal prava senzacija na spletu. Imenovali so ga kar “bosi član smoothie skupine Shawna Mendesa”. Mendes, Sabath in skupina njunih prijateljev so namreč šli po opravkih, Sabath pa se je odločil, da je povsem sprejemljivo, če se po smoothie odpravi kar brez čevljev. “Na splošno res ne nosim majic in čevljev,” pravi Sabath in dodaja, da je šlo za petminutni opravek ter da po mestu običajno nosi čevlje, medtem ko na pohode rad hodi bos. 

Foto: Profimedia

Bosonogo potepanje po svetu ima seveda tudi svoje gibanje, ki zagovarja prepričanje, da bi morali biti čim več bosi. Koncept prizemljitve z bosimi nogami oziroma “earthinga” kot imenujejo polaganje bosih nog na zemljo naj bi imel znanstveno dokazano blagodejne učinke, povzročal pa naj bi tudi občutek čustvenega miru ter dobro počutje. Druge študije pa kažejo, da je hoja brez čevljev ter telovadba brez čevljev odlična za telo. 

Prav nič presenetljivo ni, da je tudi modni svet fasciniran s stopali. Že leta 1971 je pisateljica in modna ikona Joan Didion na letalo odšla bosih nog, 1996. je znamka Margiela v javnost poslala “topless Tabi” čevlje, torej čevlje s podplati ter lepilnim trakom.

Foto: Instagram

Svojo verzijo trompe l’oeil bose čevlje – čevlje, ki so na videz izgledali, kot da sploh ne obstajajo in manekenka ne nosi ničesar, je javnosti leta 2013 predstavila tudi znamka Celine. Da Kanyeja Westa s svojim čevljem znamke Yeezy, ki izgleda kot nogavica, sploh ne omenjamo. 

Celine čevlji (Foto: Instagram @jessynite)

Obstaja celo Društvo za bosonogo življenje, ki je za Cut povedalo, da sicer ne opažajo večje priljubljenosti bosonogega življenja, toda priznavajo, da je to odvisno tudi od okolja, v katerem ljudje živijo. V Ameriki je to na primer manj sprejeto, medtem ko je v Avstraliji ter na Novi Zelandiji veliko bolj običajno. 

“Mislim, da je na splošno dobro, če te nekaj prisili, da pomisliš: ‘Kaj za vraga se dogaja?’ To ti nekoliko razrahlja perspektivo. Vendar je res zdravo, če opaziš, da obstaja še kakšna druga možnost. In pogosto, ko ljudje kričijo o nečem, je to verjetno zato, ker to že počnejo ali želijo početi.

Mike Sabath

“Moja stvar je,” dodaja o bosonogosti v svetu, kjer je nošenje čevljev norma, “če se nekdo dobro počuti glede nečesa, potem naj to naredi.”

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close