Fenomen, ki preseneča: Kako je “ogabna” moda lahko postala največji trend?

18. december 2017

Prestižnim modnim hišam se, kot kaže, ni treba bati dejstva, da so glamur zamenjali za neuglednost.

Neugledna obleka in modni dodatki so dobili svojih pet minut slave, nekatere modne znamke pa so ugotovile, da ta pojav lahko zelo dobro unovčijo.

Ko govorimo o modnih trendih, ki so zaznamovali zadnja leta, moramo priznati, da “grda” moda  ni nikakršna novost. Prisotna je že nekaj let, svojo renesanso pa je  doživela pred dvema oziroma tremi leti.

Najboljši primer za to so manekenke. Klasična lepota, zastopana v 90. letih, s pomočjo supermodelov Cindy, Linde, Claudie in Naomi, je že zdavnaj padla v pozabo, zato pa danes izstopajo dekleta z nenavadnim in včasih, priznajmo si, z neprivlačnim videzom.

Drugačna ter nenavadna lepota je zadnja leta zastopana pri Gucciju in Pradi, kjer so počasi in z neprivlačnimi kosi gradili novo estetiko modne hiše, ki je postala njihova značilnost.

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bodo ljudje – androgeni, brezbarvni in koščeni, prevzeli in sprejeli trend milo rečeno, nenavadne mode. Pojavili so se Guccijevi kosmati usnjeni mokasini in natikači, ki jih je letos Brirkenstock predstavil še v krzneni različici

Da ti trendi, ki jih ponujajo tudi hiše visoke mode, pridejo iz modnih pist v domače omare, se najbrž lahko zahvalimo dvema, Balenciagi in Vetementsu ter modnemu geniju Demni Gvasaliju.
Bolj, kot so kosi neugledni, bolj so moderni.

To je modna mantra vseh novodobnih modnih znamk, katerih popularnost je eksplodirala zahvaljujoč modnim trendseterkam na družbenih omrežjih, saj so medse sprejele Ugg, Birkenstock in Crocs obuvala, ki imajo eno zelo pomembno skupno točko v zgodbi o priljubljenosti. Poleg neprivlačnega videza je ta obutev izjemno udobna!

Približno enako velja tudi za predrage Balenciagine puloverje. Klasičen bombažen pulover s kapuco (in, da, ogromnim napisom na hrbtni strani) je mogoče res precenjen, vendar pa moramo priznati, da je udoben, prijeten in kakovosten.

S tem prihajamo do pomembnega dejstva, da veliko “grdih” kosov krasi le ena stvar:  izjemno udobje. Po pisanju Business of Fashion je novim generacijam udobje na prvem mestu, mi pa temu dodajamo še pogum in željo po drugačnosti.

Ta privlačnost za kupce je razumljiva: torbe s pasom ni treba nositi v rokah, natikači in mokasini so veliko bolj udobni od visokih petk, kavbojke z visokim pasom pa ne drsijo navzdol, kot tiste z nizkim.

Oblikovalci imajo seveda ogromne koristi od razkošnejših različic (ironično) kultnih kosov, ne le zaradi dejstva, da bi zadovoljili iskanje potrošnikov z nekaj dragocenimi fotografijami na Instagramu, ampak predvsem zato, ker so ti, praktično zavrženi kosi del preteklosti, oblikovani za sodeben čas, zelo dobro sprejeti tudi v poslovnem smislu.

Pogosto so ti kosi cenejši od tipično prestižnih čevljev, Crocsi oblikovalca Christophera Kanea stanejo 623 ameriških dolarjev, medtem, ko boste za njegovo “klasično” obutev odšteli najmanj 750 dolarjev.

Obutev pogosto predstavlja prehod na gršo stran mode. Tako je na primer sodelovanje med Vetementsom in Reebokom prineslo naravnost groteskne in gensko spremenjene športne copate, ki spominjajo na lepljivo maso iz popularne serije Stranger Things.

Balenciagine copate s trojnim podplatom, narejene s pomočjo kalupa tekaških, košarkaških in atletskih copat, so bile razprodaje na Stylebop spletni strani v eni sami uri, kar se zgodi izjemno redko.

Vetements x Reebok kolekcija je bila, kot smo že zapisali, razprodana v rekordno kratkem času, medtem, ko se je za kolekcijo škornjev z visoko petko Vetements x Manolo Blahnik, končalo bolj slabo (roko na srce: le kdo bi jih v resnici nosil?!).

 

“Tu ni potrebno veliko filozofije. Crocsi so grdi, to je dejstvo! Njihov bonus je, da so udobni in to je ves njihov čar. Vesel sem, da niso bili oblikovani kot privlačni in ženstveni in to je tudi razlog številnih kritik, da sem jih pripeljal v visoko modo. Danes pa ima vsaka pomembna modna znamka v svoji kolekciji podobne kose,”

je povedal Christopher Kane.

In medtem ko nekatere modne znamke ne pretiravajo s cenovno politiko “prestižnih” kosov, drugi preprosto nimajo sramu in jih ponujajo po nezaslišano visokih cenah.

Tako so ultra popularne Vetements kavbojke, sestavljene iz dveh parov različnega jeansa, dejansko vredne 60 evrov. Gre za vintage Levi’s kavbojke, ki jih lahko na trgu kupite za 30 evrov. Vetements jih nato predela v svoji pariški delavnici, za kar potrebuje približno 6 ure dela, vendar je zanje treba odšteti 1.000 evrov!

Pri vsej tej popularnosti Vetemenstovih kavbojk, pa ne moremo mimo podatka, da je modna hiša odkupila vse vintage Levi’s kavbojke na območju Pariza, njihova ekipa pa je trenutno v iskanju preostalih kosov po celi Evropi in prepričani smo, da jim bo ta trud večkratno poplačan.

Vprašanje je, koliko so modni navdušenci pripravljeni žrtvovati debelino svoje denarnice za najnovejši recikliran kos, čeprav se zaradi razvoj zadnjih trendov, modnim hišam kot kaže ni treba bati dejstava, da so glamur zamenjali za neuglednost.

 

Foto: Pinterest, promo

New Report

Close