Film, za katerega se pričakuje največ Oskarjev

Meryl Streep + Tom Hanks + Steven Spielberg

November v filmskem koledarju pomeni samo eno: sezona nagrad je tik pred vrati. Letos se večkratni nagrajenec, režiser Steven Spielberg, vrača na velika platna s filmom, od katerega se pričakuje najmanj sedem nominacij: za scenarij, režijo, najboljši film, glasbo, glavna igralca in montažo.

Film The Post je prvi, ki ga je Spielberg posnel po dvoletnem premoru. Njegov zadnji film Bridge of Spies, povojna drama, je sicer prejela odlične ocene kritikov, ni pa osvojila Ameriške filmske akademije. Od skupaj šestih nominacij, je Oskarja za stransko vlogo prejel le Mark Rylance, zato so pričakovanja tokrat še večja.

The Post govori o resnični zgodbi iz leta 1971, ko so v javnost prišli tajni dokumenti Pentagon papers, ki razkrivajo igrice ameriške vojske v Vietnamu. Dokumenti so prišli v roke znameniti urednici The Washinghton Posta Katherine (Kay) Graham, ki jo igra Meryl Streep.

Meryl Streep kot Kay Graham

Kay s pomočjo izvršnega direktorja časopisa Bena Bradleeja (Tom Hanks) preiskuje primer, ki bi lahko pretresel ameriško in svetovno javnost. Na poti jima stojita celo Kongres in Bela hiša, predsednik Nixon pa ob morebitnem razkritju zgodbe grozi celo z Vrhovnim sodiščem.

Kay Graham je The Washinghton Post vodila več kot dvajset let in v tem času je spremljala enega izmed najpomembnejših dogodkov sodobne ameriške zgodovine, znanega škandala Watergate, zaradi katere je moral predsednik Nixon na koncu tudi odstopiti. Kay je za svoje spomine, ki jih je zapisala v knjigi Personal History, leta 1998 prejela tudi Pulitzerjevo nagrado.

Kay Graham in Ben Bradlee

Scenarij za film The Post je napisala Liz Hannah, za katero je to prvi hollywoodski angažma, pri tem pa ji je pomagal priznani scenarist Josh Singer, ki je med drugih zaslužen za serije Lie To Me, Fringe in West Wing.

The Post je prvi skupni projekt tria Streep – Hanks – Spielberg, saj skupaj vsi trije še nikoli niso sodelovali.

Meryl Streep, Steven Spielberg, in Tom Hanks

Premiera bo v sredini januarja, že zdaj pa je film pritegnil veliko pozornosti z močno igralsko zasedbo, zanimivo zgodbo in govoricam, da je Meryl v filmu pokazala svojo največjo vrednost ter odigrala svojo najboljšo vlogo do zdaj. Če verjamemo torej tem informacijam, potem ji prihodnje leto četrti Oscar ne uide.

 

Foto: Pinterest, The Filmstage, Niko Tavernise

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close