1.razred računanje do 10
Otroci seštevajo do 10. Ali pri vas (lahko) računajo na prste ali se morajo naučiti na pamet? Slišim od nekaterih, ki pravijo, da bolje, da znajo na pamet. Je pa to samo dril. Ok, recimo , da je to dobra varianta. Ali obstajajo kakšne vaje za to oz. kako se spravit k temu? Ker kasneje bodo računali do 20 pa bo vse skupaj težje.Ali vaši otroci delajo samo v šoli ali jim tudi doma napišete kakšen račun?
Moja računa zaenkrat takole: 3+4= 7 za vsako številko uporabi drugo roko in potem začne šteti z levo in nadaljuje z desno, da pride do rezultata.
Mogoče se vam bo zdelo, da kompliciram ampak bi res rada, da tole lepo speljemo.
MOj škrat tudi večinoma uporablja prste, vendar začne na eni roki in potem doda kolikor je potrebno in vidi (ne šteje) koliko jih je skupaj. pri računih kjer se sešteje 1 ali 2 ne potrebuje prstov.
Drugače pa doma tudi vadimo, skoraj vsak dan imam kakšno nalogo, predvsem pisanje (ker je površen in vse naredi na hitro) črk in številk. Prav tako računa. Ima poseben zvezek, ker dan v naprej napiševa kaj bo drugi dan naredil.
lp
Ah, to je še v redu. Naš še številk ne zna, oziroma pride do tistih, ki jih ne zna, tako, da prešteje od zadnje, ki jo pozna. Sicer pa, valjda, da računajo na prste, če drugače ne gre. Doma pa veliko drila. Vadimo pa mi s prsti tako, da od oka ve, koliko prstov je, ne, da šteje. Če ima torej seštevanje 3 + 4, pokaže tri prste + štiri in ve, da jih je sedem, ne da bi jih posamezno štel. Računajo do 20 pa šele v 2. razredu, zato se s tem še ne obremenjujemo.
Problem z današnjo šolo je, da je premalo drila. Imajo en ubogi zvezek in v njem niti enega računa. Vse drugo so DZ in tud in tam dobijo kakšne vaje. Za dojemljive otroke sicer ni problema, za tiste, ki jim potegneje malo počasneje, se mi pa zdi, da brez vaj doma ne gre. Kar je žalostno. že v 1. razredu.
Zakaj pa recimo ne uporabite namesto prstov ne vem, npr. lego kocke, ali pa frnikule ali pa fižolčke… ker jih je več kot prstov… kako pa potem seštejejo npr. 8+2?!?! sej na eni roki nimaš 8 prstov… mogoče bi bilo lažje, jez sem kot varuška učila otroke s fižolčki pa je bilo super… preden se začne otrok učit lahko še malo packa s temperami pa pobarva fižolčke pa je pol bolj zabavno pa rajši zravn sedi, kot pa če je vse enolično… a ni res? saj ni treba da je učenje seštevanja do 10 ali 20 tko strogo… je pa res da se ni lih fajn na pamet tega učit, ker potem pa otrok slučajno pozabi in ne zna po drugi poti priti do rezultata…
:))) Mislim, da je smiselno, da se otroke uči sistema, ki ga uporabljajo tudi v šoli. Fižolčkov si nekako ne predstavljam. Smo pa mi imeli tudi kovance. Sem mu dala kup drobiža in rekla, naj mi sestavi različne cifre. Ampak pri nalogah pa še zmeraj uporablja prste, kot v šoli. Z obema rokama sestavi 8 in doda 2.
V šoli uporabljamo za računanje link kocke, fižolčke, bonbone, palčke, slamice, domine, številski trak,… ampak samo prste imamo vedno s sabo, zato je prav, da otroci računajo predvsem na prste. Do takrat, ko čutijo potrebo, naj uporabljajo prste. Čeprav jaz neuradno zahtevam, da sredi 2. razreda zdrilajo računanje do 10 na pamet.
Ker če otrok zna računat na pamet do 10, potem zna tudi do 20, do 100 ali do milijona in čez. Ker 5 + 3 = 8; 15 + 3 = 18 itd. Tako se tudi uči kasnejšega računanja. Če zna računat do 10 na pamet in če razume desetiški sistem, potem bo kasneje vsako novo računsko situacijo takoj razumel in računal na pamet brez problemov tudi kasneje.
Če pa desetiškega sistema ne razume in če je računanje do 10 samo računanje na pamet brez da bi otrok imel količinske predstave, pa se kar hitro vse skupaj podre kot hišica iz kart.
Ni pa prav, da otrok sešteva prste malo na eni roki malo na drugi. Pričeti mora s prsti ene roke in potem kar na to roko dodajati prste. Šele ko doseže pet lahko odpre prste druge roke. In navajajte otroka na to, da vedno začne z istim prstom in da so roke vedno enako obrnjene. Da ne bo zmede.
Mi je pa čudno, da učiteljica otrokom v šoli ni pokazala, kako se s prsti računa.
Živjo!
Mislim, da je prav, da najprej otrok dojame bistvo sesštevanja (dodajanje) in odštevanje (odvzemanje) preko različnih predmetov in seveda preko prstov. KO zna nastaviti račun 6+4 s prsti brez preštevanja (avtomatizirano), nadaljujemo računanje tako,d a ga čimhitreje izračuna. Nekaterim enostavno ne gre in jim zato pustim, da računajo na prste, spet drugi pa so dojeli celoten sistem in jim “sekundni” računi ne delajo težav. Je pa tako, da je v povprečju celoten razred sposoben “sekundnega” računanja ob koncu leta. DO tja je pa še mesec in pol.
LP
pS: Strinjam se z “eno iz šole”, da mi je čusno, da učiteljica ni pokazala otrokom, kako se pravilno računa s prsti.
Gerberaa!
Saj računanje do 10 res ni nobena “kunšt”.
Svoji hčeri le to razloži, da more vedno najprej zapolniti eno roko in šele nato drugo.
Npr.3+4 bi lahko pokazala z obema rokama, kar je narobe.
Najprej naj pokaže 3 na eni roki in nato doda še 4 prste. dva na prvi roki (več itak ni možno in 2 na tadrugi. Brez preštevanja pa mora vedet, da je rešitev 7.
LP pa veliko uspeha pri učenju.
Cilj je, da bodo do konca leta znali računati na pamet, hitro. Za to je potrebna vaja. Sin dela vsak dan po tabeli, ki so jo dobili v šoli. Učiteljica nam je predlagala, da delamo vsak dan in da vpišemo v beležko, koliko minut dela, da zapolni vse številke v tabeli. Mi to upoštevamo. Za to porabi največ 15 minut.