1. triada – lili in bine
moj tretji otrok ima v šoli Lili in Bine. kako vam je kaj všeč?
prejšnja dva sta delala po drugem programu. se mi zdi, da tole sploh ni pregledno, otrok ne ve, kaj je matematika in kaj slovenščina. okolje se uči po del. zvezku (npr. str. 2. 15, 27, 38, 45), po zapiskih v zvezku (ki niso ravno ne vem kaj), učni listi, kopije, stari učbenki (so jih dobili v šoli), zdaj je dobil še navodilo, naj igra igrice na njihovi spletni strani, da bo zna vse odgovore na možna vprašanja pri testu. A so resni??? en kup solate, nič skupaj zbrano.
prejšnja dva sta imela vse bolj na kupu, sta lahko sama kaj poiskala, ker sta vedela,kje bosta dobila odgovor. tu je pa vse kr neki. zvekov pa nič manj v torbi.
kakšno pa je vAše mnenje?
Lili in Bine sicer ne poznam, so pa naši imeli celo prvo triado komplet Mlinček, kjer je en delovni zvezek medpredmetni, posebej pa so imeli še vadnico za slovenščino in matematiko. Meni se je zdelo super, ker so se otroci na konkretnih primerih iz narave učili matematične pojme in podobno. Ko so na primer obravnavali simetrijo, so to obravnavali na primeru nekaterih živali in rastlin. Prav tako je bila pogosta povezava SLO in SPO. Super! Pri nas se nihče od otrok in staršev ni razburjal. Meni se zdi zelo pomembno, da otrokom tekom šolanja predstavimo praktično uporabo njihovega znanja v vsakdanjem življenju.
Meni je tak pristop odlicen. Mi imamo Lili in Bine. Koncno pristop, ko otrok ni obremenjen zdaj bo pa matematika in joj zdaj bo slovenscina ali okolje. Vse se prepleta in tematsko je ucbenik zelo dobro prepleten s predmeti. Mogoce se samo vase uciteljice se ne znajdejo in skacejo po temah. Pri nas grejo lepo po vrsti. Lili in Bine imamo ze 2.leto in tudi hceri je vsec.
Moja hči ima že tretje leto Lili in Bine. Super, mi je všeč. Lepo, da se otrok malo mora znajti sam, da si v šoli zapiše na kaki strani ima kaj. Zakaj bi mogel imeti vse po vrsti? Je že prav, da je malo bolj pestro, razmigano. Že tako in tako v prvih treh letih ni ne vem kakšne snovi, da bi mogli cele knjige brati. Je pa res, da jaz ne sledim vsak dan kaj so vzeli in kam so skočili. Zaupam učitelju in dokler bo imela v šoli samo odlične ocene ne vidim potrebe, da bi bila na tekočem na kateri strani so.
Tudi moja hči ima Lili in Bine. Prej sta dve hčeri imeli “navadne” DZ in učbenike. Je razlika, ja, še posebej, ko sedaj hči želim malo “potipati” koliko zna, pa sploh ne vem, ali je to (nek zapis, opis v DZ-ju) snov slovenščine ali spoznavanja okolja. Saj potem mi hči razloži, ve, pri katerem predmetu so kaj imeli, tako da v kolikor je otrok toliko pri stvari, da si to zapomni, potem je verjetno tudi OK, če pa ni, so pa lahko težave. Pa tudi sicer moraš kar pobrskati, da najdeš vse snovi, ki se bodo ocenjevale in da jih ločiš od tistih, ki so se že ocenjevale.
Pa tudi od otroka je odvisno, vem da starejša hči je zelo organizirana, hoče imeti preglednost, in se tako tudi uči. Če je (sedaj) snov geografija, bo imela na mizi pač zvezek GEO, atlas, še kakšno knjigo iz knjižnice o določeni snovi oz. tematiki, in bo tako delala za šolo. Njo bi tak pristop motil. Ne mara skakanja iz ene snovi v drugo.