10 ÷ 5 (1 + 1) = ?
Ste pravilno izračunali? Preverite na spodnji povezavi.
Razlaga na linku ne drži, ker predpostavlja, da ima množenje prednost pred deljenjem. To pa ne drži.
Najprej se rešijo oklepaji, nato eksponenti (če so – tu jih ni), nato množenje in deljenje po vrsti od leve proti desni, nato seštevanje in odštevanje po vrsti od leve proti desni.
Pravilna rešitev je torej:
10 ÷ 5 (1 + 1) = 10/5*2 = 2*2= 4
takole, 22.07.2024 ob 14:05
Razlaga na linku ne drži, ker predpostavlja, da ima množenje prednost pred deljenjem. To pa ne drži.
Najprej se rešijo oklepaji, nato eksponenti (če so – tu jih ni), nato množenje in deljenje po vrsti od leve proti desni, nato seštevanje in odštevanje po vrsti od leve proti desni.
Pravilna rešitev je torej:
10 ÷ 5 (1 + 1) = 10/5*2 = 2*2= 4
Se strinjam, zato sem tudi odprla temo, da vidim vaše odzive. Kot kaže, nisem edina, ki se ne strinja z rešitvijo.
Matematika, 22.07.2024 ob 14:14
kot ste navedli imajo oklepaji prednost in zato je 1, ker gre 10/5*(2). Zato se najprej množi in ostane 10/10=1
Prva stvar je oklepaj.
10 ÷ 5 x 2
Nato pa sledijo deljenje in množenje. Ker sta ostali samo ti dve računski operaciji, se računa od leve proti desni
2 x 2 = 4
Tako so nas učili v šoli.
modrivrag, 22.07.2024 ob 14:21
Evo tele ne razume. Znotraj oklepaja je prednost, torej seštevek 1+1 in nič drugega. Potem se računa iz leve proti desni ker sta množenje in deljenje enakovredni funkciji Izračunaš oklepaj je 2 in normalno napiši račun. 10:5•2= 4
Žal vi ne razumete in si ne vzamete 3 sekunde prebrati link!
Točno to kar vi delate opiše, da je napačno.
“tako so nas učili v šoli” aha ja se spomnite vse od 50 let nazaj.
Matematika, 22.07.2024 ob 14:28
Žal vi ne razumete in si ne vzamete 3 sekunde prebrati link!
Točno to kar vi delate opiše, da je napačno.
“tako so nas učili v šoli” aha ja se spomnite vse od 50 let nazaj.
Evo, zate pametna matematičarka, ki to nisi:
Množenje in deljenje sta enakovredni operaciji. Če v številskem izrazu nastopajo le enakovredne operacije, lahko računamo po vrsti, od leve proti desni. Če v računu nastopajo seštevanje, odštevanje, množenje ter deljenje, imata množenje in deljenje prednost.
https://eucbeniki.sio.si/mat4/106/index4.html
https://www.t3tech.si/novica/katera-resitev-je-prava
Preprosta matematična naloga, ki razdvaja internet – kakšen pa je vaš odgovor?
Bettsy, 22.07.2024 ob 14:37
Se strinjam. Rezultat 4 bi dobili pri takšnem računu: 10/5*(1+1).
Če pa vmes ni znaka za množenje, se rezultat iz oklepajev najprej zmnoži z 5 in nato izvede deljenje. Je v članku lepo pojasnjeno.
Pred oklepajem se znak za množenje ne piše. Je nepotreben in pomeni enako kot če bi bil. Saj pravim, piši na ministrstvo, povej da si našlo en link in bodo na vseh nivojih izobraževanja popravili po tvoje. Stvar rešena.
Rezultat, 22.07.2024 ob 15:02
Kalkulator ne laže! Kar vtipkajte račun v kalkulator in boste videli, koliko je rezultat.
Res? Izvoli, poglej si sama, da dva različna kalkulatorja pokažeta različen rezultat:
Preprosta matematična naloga, ki razdvaja internet – kakšen pa je vaš odgovor?
Eden torej definitivno laže, ne?
Je pa tu tudi razlaga profestorja matematike, ki bi mu sama še najbolj zaupala.
Rezultat, 22.07.2024 ob 13:58
Ste pravilno izračunali? Preverite na spodnji povezavi.
A se je spet kak pametnjakovič našel, ki hoče glupi narod prepričevat, da če si prav odgovoril, si v bistvu manj inteligenten, kot če si narobe. kot npr. pri tistih angleških povedih, kjer moraš preštet neke besede in če jih spregledaš in jih nisi opazil, si kao pameten.
crazyfrog, 22.07.2024 ob 16:17
Madonca vrag si biu pa pridn v šoli
Ne dvomi v to. Sem svoj čas blestel na matematičnih tekmovanjih. Ni jim pa šlo v plajbo, kako gre skupaj “piflar in hkrati divjak”.
Zdaj sem pa star in umirjen in tudi matematike se več ne grem, je šla v pozabo.
Moj rezultat je 1. Potem sem sla prebrati link v skrbi, da so spremenili matematiko, ker Modri vrag , ki je komaj spackal osnovno solo, ve, da je 4 pravi odgovor. Za razliko od njega sem imela matematiko (poleg fizike) tudi na faksu, sicer zelo dolgo nazaj, ker sem upokojena, ampak ce on rece, da je 4, bo pa 4. Saj vemo, da je najbolj pameten in ve vse.
bimbole bambole, 22.07.2024 ob 17:03
Moj rezultat je 1. Potem sem sla prebrati link v skrbi, da so spremenili matematiko, ker Modri vrag , ki je komaj spackal osnovno solo, ve, da je 4 pravi odgovor. Za razliko od njega sem imela matematiko (poleg fizike) tudi na faksu, sicer zelo dolgo nazaj, ker sem upokojena, ampak ce on rece, da je 4, bo pa 4. Saj vemo, da je najbolj pameten in ve vse.
Saj bo bolš. Si pač našlo en link in si veselo. Ravnozemljaši tudi najdejo en link in potem gonijo do onemoglosti, tako kot ti.
…..jaooooo
Vsa stvar je v tem, ali je število v oklepaju v števcu ali v imenovalcu. Če se že v štartu račun napiše kot ulomek, je takšen 10/5(1+1 ). Ker je oklepaj “pripet” na 5, spadata skupaj v imenovalec. Sedaj je več možnosti. Lahko se najprej izračuna imenovalec=10; 10/10=1. Lahko se ulomek krajša, deli s 5 in ostane 2/1+1=1.
ime884, 22.07.2024 ob 17:39
Vsa stvar je v tem, ali je število v oklepaju v števcu ali v imenovalcu. Če se že v štartu račun napiše kot ulomek, je takšen 10/5(1+1 ). Ker je oklepaj “pripet” na 5, spadata skupaj v imenovalec. Sedaj je več možnosti. Lahko se najprej izračuna imenovalec=10; 10/10=1. Lahko se ulomek krajša, deli s 5 in ostane 2/1+1=1.
hihihihi Milan, prezgodaj si se hvalil, hahahahahaha, sem že upal da si pustil cviček. Vsaki dan kaj novega izvemo o tebi, Milan, danes da si vendarle končal osnovno šolo, hihihihihi