Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 100 prošenj, 80 razgovorov, zaposlitev = 0

100 prošenj, 80 razgovorov, zaposlitev = 0

V zasebnem sektorju je jasno.. iščejo čimveč, za čim manj denarja. Torej, ali ne ponudiš zadosti, ali pa si predraga. Vsaj v resnih firmah ti razne veze ipd, ne pomagajo nič. Je pa res, da če rabiš na hitro nekoga, ki nekaj zna, da prvo povprašaš kolege-od-kolegov, pa raje zaposliš nekoga “poznanega”, ker vsaj veš kaj dobiš (to velja bolj za manjše firme). Pri večjih firmah pa niti to ne, ampak gledajo res samo na faktor znanje/cena. Je pa res, da je tudi to lep pokazatelj, koliko družboslovcev se dejansko (ne) rabi.

V javnem sektorju, kjer vsi jokate o vezah, se morate zavedati tudi druge plati zgodbe: neka institucija za neko kratkotrajno pomoč pri delu najame študenta, ta se izkaže za zelo dobrega, zato ga izučijo za to delo, pošljejo na kak tečaj/izobraževanje, mu dodelijo resne in redne naloge, in to delo opravlja zelo dobro. Potem pa tak študent diplomira, in ker so vanj vložili na stotine ur in tisoče evrov za izobraževanja in ker že vejo, da zna opravljati to delo in da to delo opravi odlično, bi ga radi tudi redno zaposlili (namesto da se ukvarjajo z bolj ali manj primernimi kandidati, novimi izobraževanji, ker se potem prijavi nekdo, ki ne naredi nič, pa samo joka o pravicah, pa ga niti odpustiti ne morejo, ali pa prijavljena kandidatka gre po treh mesecih dela na porodniško,….). In ker ga ne morejo drugače zaposliti, kot z javnim razpisom, morajo pač razpis napisati tako, da lahko zaposlijo njega.

TAKO JE! TO jamranje kako ni služb je itak vrhunec lenobe, v 95%…. ali pač katastrofalne lokacije (rovte, Goričko, Haloze itd…) če še v tistih res oddaljenih krajih (relativno) od civilizacije, nekako razumem, pa to da nekdo v MBju, LJ, Kranju, CE, NM, Ptuju ipd. jamra da šihtov ni, pa si je 100% kriv sam.

Pomisli samo kako UPORABEN si za gospodarstvo.

1. kaj znaš, kaj nudiš delodajalcu kar drugi ne zmorejo, ali jih je premalo.
2. koliko želiš plačano
3. kako retorično sposoben si

Če padeš na eni izmed teh treh funkcij (večina kar na vseh treh, sploh ko si družboslovec) potem pač šihta brez vez ne bo, ali pa zelo težko…

Jaz sem kot še ne 30 letnik zamenjal kar nekaj šihtov, BREZ VEZ, no pardon na prvem šihtu sem bil preko vez, kot študent 14 dni…. oz. ne, kot dijak 🙂 vsako delovno mesto sem dobil brez vez…. samo je treba znat uporabna znanja.

Mika me da bi vsi ti ki so jamrali napisali njihova znanja in diplomske, ter nazive pa da vidimo, kateri izmed teh je električar ki je nezaposlen, ali pa polagaleckeramičnih ploščic, ali pa vrhunski strojnik, ki obvlada, ali pa vrhunski programer…. Ne, večinoma ste družboslovci, teh pa resne rabimo in taki se konstantno oglašate z temi izkušnjami kako je v Sloveniji težko, SEVEDA JE, če ste študirali da boste tako kot odpiralka, doktorji brezposelnosti 🙂

Zaposlijo študenta… večje traparije še nisem slišal – kako je pa ta študent prišel do zaposlitve ? odgovor: veze in poznastva

Ja, tudi cisto nakljucne studente brez vez in poznanstev zaposlujejo, predvsem poleti za poletna/zacasna dela. Poznam vec takih, nekateri so bili tam par mesecev, vem pa tudi za dva primera, kjer so potem morali pisati njim primerne razpise.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close