11.let – kolesarski izpit
Naš je najmlajši v 5. razredu, ima ravno 10 let. 20-colarja je prerasel, ima ga še za afnarijo. Povsem optimalno bi bilo zanj 22 colsko kolo, vozi pa 24 colskega, vendar ženskega, ker pri moškem ne pride z nogo okoli sedeža, pred sedežem pa tudi ne more čez. Razlika je vidna če res dobro pogledaš, ker ima itak dvojno štango. Ravno vsako leto tudi malo težko kupujem nov bicikel
Pomembna je telesna višina – eni 5šolci so cele omare, eni pa ko pikci. Kolikor vidim na poligonu, je deklic še kar precej na 20-colskih kolesih, fantini pa večinoma gonijo 24 colarje, a so večini – resnici na ljubo! – eno št. preveliki, kar se ZELO pozna pri manevriranju skozi ovire. Eni imajo po 160 cm, eni pa 135 – nemogoče, da vozita oba isto kolo.
Stvar je v tem, da naša ima res še 20 – colskega, je tud med manjšimi v razredu, če noge stegne, se ravno lepo dotika tal. Imamo ji namen v nekaj mesecih kupiti novo kolo. Zdaj je peljala kolo v šolo na poligon, je ispravno, pravijo, da je premajhno in ji ni dovoljeno opravljati izpita.
Zato me zanima, če je to določeno, ker mi je mimo da prepovejo opravljanje izpita na kolesu, ki ga obvlada, kakor na večjem kolesu, kjer ni sigurna vase.
Mislite, a se resno hecate s temi 20-colskimi? Dobila ga bo naša, ki ima 118 cm, vi pa govorite o enajstletnikih? Ne delat sramote otrokom, no. Jasno, da je tako kolo premajhno. In če na izpit pravijo, da je premajhno, dobro vedo, o čem govorijo. Na kolesu se moraš tal dotakniti s špičkami, ne s celo nogo! Pa še to ji verjetno uspe samo, če ima sedež na maksimumu. 20-colska kolesa so za prvošolce, drugošolce, ne petošolce. Niti za najmanjše. Kupite kolo, če imate itak namen in ne komplicirajte.
To se je spet kr eden nekaj izmislil. Jaz ne vem za to, da bi bil kak predpis, saj nihče ne predpisuje, koliko mora biti otrok VISOK, da opravlja izpit. Za vse neznalce ali slabe znalce
http://www.sportmall.si/kako-izbrati-kolo/t-647/
3. točka – tudi mere za otroke, torej otrok do višine 125 cm komot vozi 20 colsko kolo. In še kako pomembno je, da otrok kolo obvlada, ker je ravno dovolj velik zanj – ne pa, da mu je kolo pol preveliko – nemogoče ga je obvladat na tako zaguljenih poligonih, kot jih imajo danes postavljene, če mu je kolo preveliko!
Sicer pa precej bolj podrobno
http://www.gremonapot.si/Kolesarstvo/nastavite-se.aspx
http://www.mestnokolo.si/informacije-o-izdelkih/kako-izbrati-pravo-velikost-kolesa
Pa še skopirano iz priporočil o velikosti kolesa, je kar precej podobnih člankov:
Prva velika zmota pri nakupu otroškega kolesa je prepričanje, da mora otrok z nogami doseči le pedala…pomembno je, da je višina sedeža kolesa nastavljena tako, da lahko otrok s celim stopalom seže do tal-Tako se bo izognil padcem in poškodbam, še posebej tisti, ki je zelo pogumen in od vsega začetka verjame v svoje kolesarske sposobnosti.’
Pa še skopirano iz priporočil o velikosti kolesa, je kar precej podobnih člankov:
Prva velika zmota pri nakupu otroškega kolesa je prepričanje, da mora otrok z nogami doseči le pedala…pomembno je, da je višina sedeža kolesa nastavljena tako, da lahko otrok s celim stopalom seže do tal-Tako se bo izognil padcem in poškodbam, še posebej tisti, ki je zelo pogumen in od vsega začetka verjame v svoje kolesarske sposobnosti.’[/quote]
Okej, sem se zmotila. Dejansko nikoli nisem bila pozorna in sem sklepala, da je pravilo enako kot pri odraslih. Moja napaka. Ampak ne govorim na pamet. Mojega otroka vodijo v Ljubljani zaradi nizke rasti, pa je vseeno z lahkoto opravljal izpit na 24-colskem kolesu. 20-colsko je ob njem izgledalo prav smešno majhno. Saj če ima otrok do izpita vsaj dva tedna, se bo kolesa zelo hitro navadil. Preveliko pa sigurno ne bo.
20-colska kolesa so za vse otroke do 125 cm tel višine. Ali so toliko veliki v 1. ali v 4. razredu, ni bistveno! Moj sin ima sošolca, ki je že dopolnil 11 let, pa ima 127 cm (konfekcija 128 mu je fajn na komot!!) in zgleda bolj kot prvošolec, kot pa petošolec. Kaj zdaj?? Ima pa tudi sošolca, ki meri 162 cm v višino in ima 70 kil!!! Enako je pri puncah. Ni pa vse samo telesna višina! Zelo pomembna je dolžina koraka, razpon rok in še kaj. Naš mlajši ima 5 let in 116 cm, pa na schwinnovem gremlinu (16″) s povsem spuščenim sedežem ravno doseže tla in komaj letos suvereno upravlja s krmilom. Na enako 16″ scirocca ga ne spravimo, ker ima širše krmilo in precej daljši razpon sedež-krmilo, kar ga dela nesigurnega in se tudi vidi, da mu kolo ne ustreza sploh. Na 16 ” scottu je pa kot doma, mu res “leži”. Da bi ga dali na 20″ niti pomislimo ne.
Otrok in pa gorski kolesar se morata tal dotakniti s celim stopalom, mestnim in trekking kolesarjem zadostujejo špičke. Letno prevozimo še in še km (jaz vsaj 3.ooo, otroka pa pol toliko), tako da nekaj o kolesih in kolesarjenju le vem.
20-colska kolesa so za vse otroke do 125 cm tel višine. Ali so toliko veliki v 1. ali v 4. razredu, ni bistveno! Moj sin ima sošolca, ki je že dopolnil 11 let, pa ima 127 cm (konfekcija 128 mu je fajn na komot!!) in zgleda bolj kot prvošolec, kot pa petošolec. Kaj zdaj?? Ima pa tudi sošolca, ki meri 162 cm v višino in ima 70 kil!!! Enako je pri puncah. Ni pa vse samo telesna višina! Zelo pomembna je dolžina koraka, razpon rok in še kaj. Naš mlajši ima 5 let in 116 cm, pa na schwinnovem gremlinu (16″) s povsem spuščenim sedežem ravno doseže tla in komaj letos suvereno upravlja s krmilom. Na enako 16″ scirocca ga ne spravimo, ker ima širše krmilo in precej daljši razpon sedež-krmilo, kar ga dela nesigurnega in se tudi vidi, da mu kolo ne ustreza sploh. Na 16 ” scottu je pa kot doma, mu res “leži”. Da bi ga dali na 20″ niti pomislimo ne.
Otrok in pa gorski kolesar se morata tal dotakniti s celim stopalom, mestnim in trekking kolesarjem zadostujejo špičke. Letno prevozimo še in še km (jaz vsaj 3.ooo, otroka pa pol toliko), tako da nekaj o kolesih in kolesarjenju le vem.[/quote]
Saj pravim, da je moj otrok na spodnji meji po velikosti, pa je v 5. razredu 20-colsko vseeno prerasel. Je pa res, da je nekaj odvisno tudi od kolesa, ker nekateri imajo sedež niže kot drugi. Je imel ravno schwinna in ni bilo šans, da bi delal izpit na njem. Tudi ni hotel. In kolikor poznam otrok, v 5. vsi zasitnarijo za ‘prava kolesa’, da bodo na njem delali izpit, ne pa na tistih, ki pridejo še s pomožnimi kolesi.
Tudi naša je delala na 16, zdajle počasi že gre na 20. So pa delali izpit na začetku šolskega leta, teorijo pa spomladi. Je 5.razred.
Pa mimogrede, bolj kot velikost gum, je pomembna velikost okvirja. Sem naredila celo znanost, da sem našla kolo z 28 colami zase (S okvir). Dosedaj sem vedno imela 26, komaj odhajala druge na izletih.