12 ali 6m libor?
Spostovani!
Odločam se, v kateri banki bom vzela stanovanjski- hipotekarni kredit. Gre za znesek 23000000 sit na 20 let. Neto plača je okrog 335000 sit. V eni tuji banki so mi ponudili najbolj ugoden pribitek, 1,7%, z 6m liborjem. V drugi banki bi se dalo zmeniti za enak pribitek, ampak obračunavajo 12m libor,imajo pa nizje stroske odobritve.Zaradi 12m liborja pa obrok pride malo višji.Zanima me, če sem prav razumela da 12m libor pomeni da je 12 m obrok fiksen, in se potem korigira glede na stanje CHF, 6m pa da se obrok spreminja 2krat letno. Kaj se bolj splača oz. ali se pride na isto?
Hvala za odgovor. lp
Pozdravljeni!
Razumeli ste prav. 12M Libor se spreminja enkrat na leto je pa višji kot 6M libor. Oboje ima prednosti in slabosti. V primeru da Libor zelo niha je 12M ugodnejši in obrok eno leto enak. Sam bi izbral 6M libor, ker je nižji in obrok kredita s tem ugodnejši. Po mojem prepričanju je tudi večja verjetnost, da bo kredit na koncu ugodnejši oz. manj preplačan.
Ne vem kolikšni je znesek odobritve, največkrat je dolgoročno zanemarljiv strošek, ker se tudi vidi iz EOM.
Lep dan!