13. plača – (ne)upoštevanje splošne olajšave
Mesečno se mi pri obračunu plače upošteva splošna olajšava v višini 275,23 €, sedaj gledam plačilno listo za 13. plačo in ugotavljam, da splošna olajšava ni bila upoštevana. A je tako prav ali gre za napako? Dobim pri letnem dohodninskem obračunu zato toliko več vrnjeno, ker sem zdaj plačala več akontacije? Naj povem še to, da je ta plača enkrat manjša od običajnih plač – ali bi (če bi sploh morala biti) v obračunu upoštevana višja splošna olajšava (za mesečni bruto dohodek do 905 € = 543,32 €)??
Prosim za odgovor tiste, ki se spoznate na to. Hvala
Pripada ti letna splosna olajsava, ki se jo razdeli na 12 delov, 12 mesecnih plac. 13tega dela.ni vec.
In zaradi 13. place bos kvecjemu doplacala dohodnino, ne dobila vec nazaj.
Res je tako, kot ti je napisala “dursova”, pripada ti samo 12 teh olajšav na leto, pri 13. plači pa je ni.
Kaj ni tako, da se bruto znesek božičnice oz. 13. plače prišteje novembrski plači, ki je bila izplačana v decembru, od tega skupnega bruto zneska (torej plača + božičnica) se odštejejo prispevki in olajšava, tako dobimo osnovo in znesek dohodnine; pri božičnici se plača razlika med dohodnino za skupni bruto in že plačano pri plači.
Ne, nikamor se nič ne sešteva. Splošna olajšava se upošteva 12x letno. Obletni dohodnini dobiš to bazaj.
Mi je pa do nezavesti smešno, da se folk pizdi, kaj vse je narobe pri 13. plači. Veliko še ta prave plače nima. Tisti, ki imajo pa lagodne službe, pa 3x dnevno malico, pa ob 16:00 ven iz firme, pa bog ne daj popoldan kak mail za službo prebrat, tisti bi imeli pa še 15 eur večjo trinajsto plačo. Pejt spat.
Čisto nič se ne pritožujem, zgolj zanimalo me je na kakšen način se splošna olajšava upošteva pri obračunu; popolnoma se zavedam, da je veliko ljudi na tem forumu, ki še rednih mesečnih plač ne dobijo, zato bi bila zadovoljna tudi če bi zaradi neupoštevanja olajšave dobila izplačano zgolj četrtino bruto zneska. Vzdržite se prosim takšnih brezveznih komentarjev in ne obsojajte ljudi, ki jih ne poznate na takšen način in jim ne pripisujte tako super službe kot jo verjetno imate vi 🙂
Čisto nič se ne pritožujem, zgolj zanimalo me je na kakšen način se splošna olajšava upošteva pri obračunu; popolnoma se zavedam, da je veliko ljudi na tem forumu, ki še rednih mesečnih plač ne dobijo, zato bi bila zadovoljna tudi če bi zaradi neupoštevanja olajšave dobila izplačano zgolj četrtino bruto zneska. Vzdržite se prosim takšnih brezveznih komentarjev in ne obsojajte ljudi, ki jih ne poznate na takšen način in jim ne pripisujte tako super službe kot jo verjetno imate vi :)[/quote]
Mogoče pa rajši vprašaj v vašem računovodstvu?
Forum je zaprt za komentiranje.