Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 130. člen ZDR

130. člen ZDR

Spoštovani,

zanima me kaj pomeni v drugem odstavnku 130. člena ZDR, da se višina povračila stroškov določi z izvršilnim predpisom.
Pa še vprašanje v zvezi s kolektivno pogodbo, kjer je v členu o povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela zapisano, da delodajalec povrne ceno najcenejšega javnega prevoza. In da kjer ni možnosti prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi se delavcu LAHKO obračunajo stroški za prevožen kilometer v višini 10% bencina. Kaj pomeni “lahko”? Ali ima delodajalec možnost zavrniti kilometrino za bencin, ker je zelo visoka (enkrat več kot cena javnega prevoznega sredstva)?
V mojem primeru javni prevoz obstaja ampak ne ob uri da bi lahko prišla zjutraj točno na delo. Ali to pomeni, da lahko zahtevam povračilo za bencin? In še to! Ali velja 10% cene bencina kot je v kolektivni ali pa 15% kot je v zakonu?
Vaše odgovore o podobnem primeru sem brala. Ker imam tudi slabe izkušnje z vračilom potnih stroškov in direktor govori o premeščanju me tudi zanima ali me direktor lahko premesti. Tako da ostanem na istem delovnem mestu, z isto plačo, v isti firmi samo na drugi lokaciji, kjer so stroški prevoza občutno manjši.
Lep pozdrav

Višino povračila stroškov določijo socialni partnerji v kolektivni pogodbi, določa pa jo tudi Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek (Ur. l. RS, št. 72/93 do 54/04), vendar le kot višino, ki se priznava kot odhodek.

Moj odgovor bi bil natančnejši, če bi napisali, o kateri kolektivni pogodbi govorite. Načeloma pa velja, da če delavec nima možnosti priti na delo z javnim prevoznim sredstvom, mu mora delodajalec povrniti kilometrino. Njena višina je določena v kolektivni pogodbi. The 15%, o katerih govori uredba, ne pomeni, da je delavec avtomatično upravičen do 15%, ampak samo pove, do katere višine se povračilo stroškov ne všteva v osnovo za davek od osebnih prejemkov in v osnovo za prisprevke. Če je torej v vaši kolekitvni pogodbi določeno povračilo 10% kilometrine, ste to upravičeni zahtevati, če ne morete priti na delo z javnim prevozom.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close