Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek 15-letnica noče kontracepcije

15-letnica noče kontracepcije

Moja 15 let hči je imela spolne odnose s fantom, s katerim sta skupaj dobro leto. Čez dva meseca bo stara 16 in ne želi slišat za kontracepcijo. Uporabljata sicer kondome, ampak ne vem če je to dovolj.
Nikakor je ne prepričam, da bi šla na pregled in se odločila za še eno bolj zanesljivo metodo. Kaj lahko naredim, ne morem ji preprečiti, da bi se videvala s fantom, niti ji tablet rinit v usta.

 

Glede na to da ni polnoletna, mislim, da si ti tista, ki bo morala po mizi udarit

Mislim, da se tvoja hčerka ne zaveda najbolj, kaj pomeni spolnost. Pri 15-ih tudi težko. Tudi sama ima 15-letnico doma in mi je zelo jasno, kako in kaj razmišljajo te punce.
Skratka, punca mora razumet in dojet, da spolnost ni samo za “zabavo”, ampak da spolnost lahko prinese tudi posledice. Ker niti kondom, niti kako drugo sredstvo pač niso 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Torej se pogovori z njo v smislu tega, če se zaveda, da lahko zanosi. In kaj pomeni zanositev pri 15-ih. In kaj pomeni splav pri 15-ih. Ali kaj pomeni imeti otroka pri 16-ih. Kaj to pomeni duševno, kaj telesno, kaj v smislu šolanja, kaj pomeni to finančno, kaj pomeni v smislu odgovornosti za drugo živo bitje. Kaj pomeni to za odnos.

Se je pripravljena ukvarjati z vsemi temi vprašanji? In če se je, kakšne odgovore ponuja? Se zaveda, da tudi splav ni nedolžen, da lahko pripelje do dolgoročnih posledic (redko, a lahko).

Je ta fant, čigar potrebe trenutno zadovoljuje, vsega tega vreden? Njenega zdravja, prihodnosti, negotovosti, odgovornosti za življenje?

Punce pri 15-ih so, če je vse normalno, pri teh letih na ravni spogledovanja, pogledovanja za fanti, prvih bežnih dotikov, prvih poljubov, ki pa tega ne presežejo, ker se ustavijo. Ker niti še niso tam.

No, tvoja punca je to presegla, pomahaj ji zdaj, da bo spoznala, da spolnost ni zabava, ni način, kako obdržati fanta, ampak je bistveno več. Je nadgradnja odnosa pri malo starejših letih in ko lahko s polnostjo odgovarjaš ne samo zase, ampak tudi za to, kar se ti lahko zgodi.

nova
Uredništvo priporoča

je že pri 15 tako pametna, da noče seksat brez kondoma. Mati pa nora ko noč, ko svojo češpljo ponuja vso konzervirano in prepojeno s kemičnimi preparati, da bi le tisto bogo klobasco ujela.
Punca naj se nauči poslušati svoje telo in seveda pravilno in vedno uporabljati kondom, pa je nevarnost minimalna.

Omg, pri 15ih ti je normalno, da sexa in ima že eno leto fanta??? Katastrofa, to je ja še otrok!!!

v naših časih smo jih tudi že imeli, fante, res da se še nisem dol dajala, sem se pa mečkala. Moje sošolke, nakatere pa že na polno sexale.

1. Kondomi so tudi zoper spolno prenosljive bolezni, kar pri 16 verjetno ni rizik, je pa dobra praksa za naprej
2. Kontracepcijske tabletke so dolgoročne, jutranje pa niso mišljene za “vsakič”. Če sta eno leto “skupaj” je to med korona-krizo in 14-15 oz. 15-16. To ni neka resna zveza in ne razumem zakaj delate cirkus, da mora punca najprej kakšen mesec čakati,da primejo, potem pa se ji ne splača prekiniti.
3. Ja, bog pomagaj kaj je narobe z vami,da se toliko vtikate v spolne odnose svojih otrok.

OMG ste norci! A še prvič ne moreš seksat brez, da se ti mt zraven štuli, ker je preveč zmedena, da bi vedla a je hčer 15, 25 ali 35!

Pa daj no, kaj pa med korona-krizo pri 14-15 delaš, no?!?!
Za roke sta se držala pa malo ljubčkala, pa na FB spremenila status.
Ta stara je zmešana pa misli, da je odrasla zveza.

Noro, moja bo tudi 16 let stara čez pr mesecev, se fanta nima, niti ljubčka si ni dala z nikomur. Sramežljiva, pa je zelo lepa punca. To je prezgodaj. Jaz sem imela prve odnose pri 17,5 let.

na tvojem mestu bi te bolj moralo skrbeti, če sta med odnosom nosila maske in seksala v takšnih položajih, da so možnosti okužbe s covidom manjše.

“Je ta fant, čigar potrebe trenutno zadovoljuje, vsega tega vreden?”

če ti zgolj zadovoljuješ potrebe tvojega partnerja, ki se ti zdi tega vreden, ni nujno da druge tudi ne uživajo v seksu. tudi če jih imajo samo 15.

Punca lahko sama izbira katero kontracepcijo bo imela, in če noče tablet jih pač noče. Jaz sem jih jemala eno leto in mi je bilo žal ker so hudo vplivale na moje razpoloženje.

Glavno da kontracepcija je. Seveda se je fajn pogovorit o tem kaj se lahko zgodi če kontracepcija zataji, nič ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. V srednji šoli je pri nas zanosila punca, ki je bila na tabletkah.

Obisk in pogovor z ginekologom pa nikoli ne škodi, tudi če ne vzame tabletk.

Kot mater bi te moralo skrbeti, da 15 let stara punca že ima fanta in redno seksa! Pri petnajstih letih naj bi se dekleta še igrale s “punčkami”. Verjetno je v 1. letniku srednje šole in pred njo je še dolga pot.
In ti ji bi kot mati takoj ponudila kontracepcijske tablete? Sploh veš, kako vplivajo na zdravje? Najstniki naj uživajo brezskrbno mladost in naj se družijo s svojimi vrstniki, za seks bodo imeli še celo življenje čas. Ko bo stara 30 let, pa bo že vsega sita in naveličana.
Ne vem, katera je bolj nora, hči ali mati.

Če bi jaz vedela kako slabe so tablete in kakšne težave bom imela, jih nikoli ne bi jemala. Res da sem si prihranila skrbi, pa vseeno. Toliko težav na vseh področjih.
Naj si izbere alternativo tabletam, samo tega naj ne jemlje, po svoje so v tem času kondomi res najboljši


Ne vem za katero skalo ti živiš, ampak pri 15 se pač en igrajo več s punčkami. Ene imajo redne cikluse že nekaj let in so daleč od punčk. Tudi jaz pri 15 nisem bila več punčka, sem bila 1.letnik in prekleto zrela.
Jep a seveda odvisno, ali ima dekle preveč časa in se ukvarja samo s seboj, svojo podobo in fanti ali pa se ukvarja s kakšnim športom in nima časa še za to. Slej al prej pa pridejo tudi fantje.

“Je ta fant, čigar potrebe trenutno zadovoljuje, vsega tega vreden?”

če ti zgolj zadovoljuješ potrebe tvojega partnerja, ki se ti zdi tega vreden, ni nujno da druge tudi ne uživajo v seksu. tudi če jih imajo samo 15.
[/quote]

Ne govorimo o meni, jaz sem stara 39 let in sem zrela posameznica s svojim mnenjem in s polno sposobnostjo odločanja o sebi.

15-letnica in seks? Očitno prav veliko ne veš o 15-letnicah. Kot one pri 15-ih (še) ne vedo, da spolnost ni samo “seks”, ampak je še vse kaj drugega (preberi prvi moj odziv še enkrat).

Moje mišljenje je, da se loti (katerekoli) zadeve loti takrat, ko si nanjo pripravljen celostno, vključno s prevzemanjem odgovornosti, ki pride z njo.

Seks žal ni samo užitek. Če je, se pa rado zalomi. Zato je treba s 15-letnico govorit tudi o tem in ji postavljat vprašanja, na katera si bo sama odgovorila in s tem razumela o čem se odloča.

Saj uporablja kontracepcijo. O čem ti govoriš? Zakaj bi hormone si brkljala če uporablja kondom? Bi raje videla da je na tabletkah in brez kondoma da še kaj faše?
In ja jaz sem tudi 39 sedaj, prvič seksala malo pred 16im letom z takratnim fantom s katerim sem bila potem še leta. Nobenih travm, ni se mi zdelo prezgodaj (tudi zdaj se mi ne), je bilo iz želje in ne iz nekih drugih potreb.
BTW igranje s punčkami pri 15ih? To pač ni normalno.

tudi meni se zdi, da je pametna, če sta uporabila kondom in kaj pol če je začela zgodaj….boljše zgodaj z nekom, s katerim se ima zdaj rada kot pa da na kakšni žurki pri 19 zgubi junfr al pa jo še celo kdo zlorabi.
Tablete pa niso kul.

Ocitno ima hcera vec v glavi, kot mati, ki bi 15letnico pitala s hormoni.

Vsak otrok ima nek drug ritem, kdaj prične s spolnostjo in tu se res ne oziraj na obsojanja.
Če ima stalnega fanta, bi bilo logično, da jo naročiš na posvet pri ginekologinji. Vsaj to. Pusti ji pa izbiro, če je možno: 1. sama naj izbere, h komu bo šla 2. sama naj se odloči za obliko kontracepcije

Da pa to mora, od tega ne rabiš odstopati. Mladoletna je še, odgovorna si zanjo in noben starš ne privošči otroku kakšne smole in prezgodnje nosečnosti. Iz tega lahko nastanejo težke preizkušnje in posledice za celo življenje. Eni jih dobro predelajo eni pa tudi ne in nima smisla tvegati.

Otrok se kot pacient osamosvoji ze pri 15 letih…kondom je prakticno 100 procentna zascita…zaupajte v to da ste vzgojili odgovorno punco in se pogovarjajte (ne prepricujte v svoje!) z njo o tem da ima vedno na zalogi kondome in o tem da se lahko zanosi tudi s predsemensko tekocino ki se izloca skos in naj ne nasede fantu ce jo bo zelel prepricati v to da “sej pa se bo umaknil”. imejte umirjen pristop in se pogovarjajte to z njo kot z odraslo osebo…tako je ne boste se bolj odbili od sebe kot ste jo ze z vsiljevanjem tabletk. Dobro je tudi da ji svetujete pregled in posvet z ginekologom in ji ponudite (ne vsilite) pomoc pri izbiri in narocitvi
Lp

Pri 16ih. Od sošolke oče je bil zdravnik,sem bila tam na kosilu,tema je nanesla na tabletke,je rekel,da njegova hči dokler lahko on to prepreči tega sranja ne bo jemala,ker je polno nekih substanc škodljivih not. Jaz v življenju nisem pojedla niti ene tabletke,s fantom sva skupaj vrsto let,kondoma ne uporabljava že ene 8let. Nikoli nisem bila noseča.



Če ti v 8. Letih nisi zanosila še ne pomeni, da druge tudi ne bodo (mene bi na tvojem mestu skrbelo).
Jaz sem začela s kontracepcijo pri 17tih in sem jemala tabletke do 30. Leta. Ko sem prenehala sem po 4ih mesecih zanosila.
Med prvim in drugim otrokom nisem jemala tabletk. In v enem letu sva z možem samo enkrat brez kondoma, ker bi ovulacija naj že bila mimo in pazi ti to, devet mesecev kasneje se je rodil drugi otrok, ker je ravno tisti mesec ovulacija zamujala za 14 dni (to je na pregledu potrdil tudi ginekolog).

Vi Avtorica pa hčerko le peljite na pregled. Lepo ji razložite, da če je dovolj zrela, da ima spolne odnose bo tudi lepo “zrelo” šla na pregled in posvet, ker to pač spada zraven. Tabletk ji ne vsiljujte če jih noče ampak ji pa le razložite kaj vse se lahko zgodi če se ji “zalomi”.

Drugač pa jaz sem ena izmet tistih, ki smo žurale vse tja do 30. Leta in nočete vedeti koliko mladoletnic je med vikendi ponoči na okrog in kako se obnašajo. In kako pecajo MOŠKE ne fante tam 25+.
Tako, da vsi tisti, ki mislite, da so vaše 15,16,17 letnice še nedolžne pa da one ja ne bi, ste z glavo globoko v pesku. Seveda obstajajo tudi izjeme ampak so redke.

Noče dobiti strdka, če pravilno uporablja kondom, potem to zadostuje. Ampak ali niso 15 letnice premlade za sex?

od kdaj pa kondom ni kontracepcija 🙂

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

New Report

Close