Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek 1500 evrov mesečno za hrano

1500 evrov mesečno za hrano

stvar je sledeča… osem ljudi, od tega 4 otroci, 4 odrasli. En otrok srednješolec star skoraj 17 let, punca 11, dva sta predšolska. Vsak dan gre cca 50 evrov za hrano, možnosti vrta, da bi pridelali kaj sami ni. Kako prišparati kaj, ker je izdatek res precejšen, kljub temu, da gledamo kaj se kupuje. Samo midva z možem jeva v službi, sin nima kosila v srednji, hčerka ne v osnovni, mala dva ne hodita v vrtec. Torej kuhamo dnevno vsaj 3x in smo dobri jedci. Npr med vikendom, ko smo vsi doma, za zajtrk gre 15 jajc in ena 400 g klobasa, pa žemlja za vsakega. Za malico recimo skuham puding iz 3 l mleka, za kosilo gre 2, 5 kg mesa, 3 kg krompirja, dve glavi solate, za večerjo spet 6 arget in štruca kruha, pa vmes še sadje, banan pojemo po 5 kg dnevno, kakšni jogurti in piškoti so tudi dnevno v porabi. Sokov in gaziranega pijemo. Riža in testenin pojemo malo, še največ rabim ajdovo kašo, proseno, pa kvinojo…
Če k vsemu prištejem še vse ostalo kaj se rabi v kuhinji in pri peki peciva smo mesečno skoraj na 1500 evrih. Naj povem, da nas je vseh osem aktivnih, starejša otroka sta lačna non stop, hladilnik je okupiran v eno! Pri kvaliteti mesa in zelenjave ne delam kompromisov, ribe so drage, svinjina, govedina tudi, kvalitetne mesnine enako. Zelenjavo kupujem sezonsko od kmetov, meso 50 procentov v trgovini, ostalo pri kmetih. Kljub temu, da nas je veliko članov in pojemo dosti, mi je znesek, ki ga namenimo prehrani enormen.
nasvet prosim, kako kombinirati, ker očitno nekje biksamo…
hvala in lp

Biksate pri tem, da se greste veliko razširjeno družino s 4 otroci brez možnosti vrta/sadovnjaka/kur/domačih piščancev in domače svinjine.

Kaj te počnejo 4 odrasli in 4 otroci cele dneve, če še vrta ne delajo, da so tako “aktivni”?
Poiščite si kmetijo pa začnite pridelovat del futra.

Kaj te počnejo 4 odrasli in 4 otroci cele dneve, če še vrta ne delajo, da so tako aktivni

4 odrasli hodijo verjetno v službo in so fizični delavci
čuj

nova
Uredništvo priporoča

Nas je 7 – 4 odrasli in 3 otroci pod 12 let.
Za futer + čistila dam mesečno 300-400 eur in pa tašča caa 100-200.
Zelenjavo pridelamo doma – dosti vložimo – za občutek – lani 150l kislih kumaric, 80l rdeče pese, papriko vloženo, ajvar, 150l mezge paradižnikove, caa 80l raznih kompotov itd itn. Nekaj razdelimo.
Ena ogromna skrinja je polna zamrznjene zelenjave in sadja.
Ena je za meso.
Ena je za “akcije”
Sadje imamo doma oz sedaj izven sezone kupimo tu pa tam kaj za priboljšek, da ne jemo samo jabolk in hrušk in vloženega/zamrznjenega.
Marmelade delamo sami.
Namaze sami.
Piščance imamo svoje.
Svinje svoje – na leto tako ali drugače pospravimo okoli 3-4 kom.
Pojemo vse – tudi drobovino, tačke, ipd.
Delamo klobase, kašnice, krvavice, tlačenko, suhe klobase, klobase za kuhanje.
Govedino dobimo od strica po sindikalni ceni.
Mleko kupujemo pri sosedu – delamo doma skuto, sirček za žar, sirček v slanici – sedaj imamo v probi še trd sir.
Kokoši/jajca imamo svoje (20 kur).
Ko je viška kur naredimo tudi široke in ozke rezance.
Pijemo večino vodo tu in tam ribezov ali bezgov sok (če je domač – ponaavdi obojega naredimo letno 100l+100l).
Vino imamo svoje rdeče in belo.
Kruh pečemo sami 1x tedensko.
Bučno olje in kis imamo doma.
Dedi in babi sta doma. Dedi eno leto v penziji, babi je bila celo življenje gospodinja.
Midva z možem v službi.
Nam je to stil življenja – ne delamo tega zato, ker ne bi imeli denarja.

Porabite 6,25 eur na osebo na dan. To ni veliko.
Ponavadi se računa 10 eur na osebo na dan.
Edino mesa se mi zdi, da ga res veliko pojeste, meso naj bi bilo bolj za okus in ne 3x na dan.
Pa tudi mleka veliko…

Mi tudi nekako tako porabimo. + položnice za šolsko prehrano, kolikor jih sedaj sploh je in prehrana naju z možem v službi.
Imamo 3 najstnike, 2 odrasla.
Vsak dan meso. Torej vsaj 1 kg, če pa pečemo zunaj, pa ga gre krepko več.
Bolognese delam iz 1 kg mesa, enako druge podobne stvari.
Potem sadje.
Zelo imajo radi borovnice. Sedaj kupujemo tudi po 2 kg na dan.
Radi imamo ribe. So tudi okoli 20 € na kg, če ne več. V povprečju je ena orada, brancin, kos lososa okoli 300 g.
Pa sestavine za smutije.
Zjutraj vsi 3-je imajo smutije za zajtrk. Trenutno vsak porabi po 1 avokado, banano, zamrznjene gozdne sadeže, grški jogurt, razna semena in dodatke.
Že to znese.
Pa beljakovinske ploščice. Seveda niso nujne, ampak radi odnesejo v šolo, na trening.
Prav tako oreški in podobno.
Vsi obožujemo makadamijo, pistacije.

Še jabolka so okoli 1,5€ na kg in je 1 kg ravno za 1 dan.
Ja, hrana je draga.
Lahko bi bolj pazili, porabili manj. Verjetno res.

Je pa tako, da grem po manjši nakup med tednom in ne pridem iz trgovine z računom manj kot 130, 180€. Pa grem tako ene 4-krat na teden. Zaradi sadja, zelenjave. In ker nimamo tako velikega hladilnika, čeprav je ogromen, da bi lahko imeli tedensko zalogo jajc, jogurtov, sirov in vsega v njem.
Na teden porabimo cca. 70 – 80 jajc.
Torej sveža živila nakupujemo sprosti, ostalo pa v večjih nakupih.

to je 6 eur po osebi na dan

ni glih neko hudo pretiravanje, če mene vprašaš

Te pa tak majo 4x jurja najmanj če ne še več.
Kaj te to je dat 1500 za hrano.
Čisto normalno.
Samo kdo te 3x na dan kuha pa tamaladva ahta, če so vsi 4 odrasli v službah?

Verjetno največ nanesejo razne paštetke, jogurti, pudingi…take pripravljene zadeve.
Drugače pa za toliko ljudi se meni ne zdi tako grozno. Predvidevam da je vključeno še wc papir, čistila ipd.. Najstnik je verjetno kot luknja, to kar mečejo hrano vase. Bo boljše čez par let :).
Če vam res striže pri financah shranjuj račune in jih konec meseca preglej in poizkusi ugotoviti kaj bi lahko izločila oz. nadomestila z cenejšim. Jaz osebno na hrani ne varčujem. Marsikje druje raje.

Odgovor se skriva v tvojem zapisu. Dobri jedci, praviš. No, meni se zdi kar požrešni.

15 jajc in 400 g klobase za zajtrk. Potem imate še malico. Torej 2 jajci in kruh in klobasa na glavo. 8 vas je. Od tega dva otroka in dva najbrž starejša odrasla, ki najbrž ne rabita toliko. Torej, dve jajci sta OK za odraslo osebo za zajtrk, ne pa še zraven klobasa in eno in drugo in tretje. Sploh če imate potem malico. Če nimate, potem OK.

2,5 kg mesa? S 3 kg krompirja? Spet pretiravanje! To je namreč 300 g mesa in 400 g krompirja na glavo. Še enkrat, dva sta mala otroka, dva sta najbrž starejša, ki ne pokurita toliko kot recimo najstnik.

Po mojem samo preveč kuhate in jeste. Gre bolj za razvado kot kaj drugea. Poskusite zmanjšati obroke za 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Drugače pa, ne moreš pričakovati, da boste porabili kot dve odrasli osebi ali družina z enim otrokom. Pač veliko vas je, oziroma kuhate skupaj.

Ne vem sicer, kako nimate možnosti vrta. Vas je 8 v enem stanovanju?! Imate balkon? Imate hišo brez vrta? Ker osem vas je, najbrž niste stiščani skupaj v dvosobno stanovanje. Mislim, da se kje najde prostor za visoko gredo. Ali vsaj korita. Ja, seveda vas to ne bo nahranilo, ampak mogoče pa malo za gušt in da se otroka česa naučita.

Še to – otroka nista v vrtcu. Nekdo je torej z njima doma. Si ti na porodniški? Sta tvoja oziroma njegova starša doma? Nekdo je očitno doma in če lahko, bi lahko tista oseba takrat malo na tem področju poskusila delovati. Ne le vrtičkanje, mogoče malo reducirati hrano oziroma število obrokov.

sori ampak vi se pa preseravate
30 eur na dan samo za borovnice?

Namesto takšnih količin mesa bo treba kdaj skuhati tudi riž ali testenine ter dnevno porcijo mesa ali rib razdeliti na dva dneva. Recimo naredite rižoto z zelenjavo in koščki mesa vmes. Namesto arget za večerjo, bo treba narediti kakšen namaz s skuto in drobnjakom, morda s tuno in kislo smetano, kakšen zelenjavni namaz … Že nakup osmih arget namreč nekaj nanese. Enako je z jogurti in mlečnimi deserti v lončkih – kupujte (pol)litrske jogurte, najbolje navadnega, pa boste prišli ceneje čez. Piškotov tudi ni treba jesti vsak dan, ampak zgolj občasno. Pri tem se pa kupuje kakšne cenejše, predvsem pa take, ki ne gredo toliko v promet (ker se jih potem manj poje). Lahko tudi sama spečeš kakšne bolj ‘zdrave’ (iz ovsenih kosmičev in malo kakava, recimo) ali kakšno podobno pecivo s čim manj sladkorja.

Sicer pa raje kot pri hrani najprej poskušajte začeti varčevati pri čistilih, kozmetiki, praških, papirnatih brisačkah in ostalih stvareh, ki so v gospodinjstvu sicer nujne, a se vedno lahko kupi tudi cenejši izdelek in privarčuje nekaj evrov.

Če to razdeliš na eno povprečje v družini 2 odrasla + 2 otroka je to 750 na mesec in to je pri teh cenah, ki so zadnja dva meseca zelo zrasle, malo.

Menda ste opazili, kakšno inflacijo imamo?

300g mesa na osebo in 400g krompirja je ful prevec.

8 oseb, to je manj kot 200€ na mesec po glavi, to ni tako veliko, a ce racunas, da sta 2 otroka predsolska, je to prevec.

Jaz bi na vasem mestu vrgla ven Argete in podobne pizdarije, ena banana na dan je cisto ok, ostalo drugo sadje, vec zelenjave, manj kruha in veliko manj mesa in krompirja!
Porabili boste mogoce malo manj, ne bo bistvene razlike, jedli boste pa bolj zdravo.

Vzamite v najem vrt s sadovnjakom in z možnostjo postavitve kokošinca.
2 babi pa dva deda pa 2 najstnika, ki pojejo pol kile mesa pa pol kile krompirja dnevno pa bodo že sposobni to obdelat.

https://sl.food-of-dream.com/publication/53094/

To preveč zapravite. Če doma kuhate, je to preveč. Drugo je če bi jedli v gostilni. Mi smo 4-je, 2 fanta ki zaključujeta srednjo šolo, oba imata čez 2 metra. Pojesta res veliko. Mesečno porabim za vse skupaj, s čistili, 500 -600 EUR. V službi ne jemo, ker imamo domačo obrt in skuham doma. Aprila sem pa zapravila za hrano in čistila samo 400 EUR ker nisem kupovala mesa skoraj nič, ker sem imela prepolno skrinjo in sem porabila stare zaloge. Kupujem v Lidlu, koristim petkov kupon za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popust, tudi v Hofer hodim, uporabljam tudi popust, na primer ko je meso znižano zaradi slabega roka, ga kupim na zalogo in dam v skrinjo. Isto suho salamo. Jemo dosti oreškov . Imam pa doma gredico, gor pridelam zelenjavo, predvsem solato, korenje, peteršilj, por. Jajca kupim pri sosedih, prosta reja. Lahko rečem da jemo okusno, vsaj tako pravijo fantje.

ženska 8 vas je!! logično da ne boste porabili toliko kot 4 članska družina a ne?! to je povsem normalna vsota za toliko ljudi na normalni, zdravi prehrani.

Se vidi da pravega domačega mesa še v življenju nisi v fafljo dala, drugače ne bi pisala neumnosti. Meso v Lidlu pred iztekom roka okusno??? V primeru da imaš okvaro brbončic in možgan ja. Ali pa če druge alternative sploh ne poznaš. Enkrat sem tam kupila mleto meso in skoraj bruhala. Saj čez 10 let bo pa cviljenje, ko bodo vsekale vse možne zdravstvene težave zaradi krmljenja po nemških skladiščih 🤮🤮🤮🤮🤮

Pa kaj bi rada povedala? Če maš jurja in pol in ga daš za hrano, je to pač to…Ljudje imajo večje probleme. Ko enkrat tega denarja ne bo, se bomo lahko pogovarjali.

Kaj vam pa je, da jeste meso 3x na dan? 3x na teden ali še manj, je normalno. Ne pa 3x na dan. To pa nikakor ni zdravo.

Meni pa ni jasno, q res pojeste 5 kg banan na dan? Drugače pa, kakšno joto za kosilo, segedin, ričet. To se mi zdi kar nasitno pa lahko se da manj mesw notri.

Čuj te ti – sn bla poročena s kravatarjem in komolčarjem – ni govora, da bi on znal, kaj šele hotel delati na vrtičku. Se je izognil fino i lepo vsakemu fizičnemu delu, kjerkoli. Je z leti to ven udarilo, ja. Sicer pa – ja, si je s polic jemal najdržje – tisto, kar trgovci namerno nastavijo na višino oči. Ker se muti sklanjat ni ljubilo za “nižjimi cenami” v štacuni.

stvar je v tem, da nam je 1500 evrov precejšen izdatek, ker tudi službe, ki jih imava niso ravno sanjske. Ob vseh ostalih stroških za 8 ljudi, pri tem ima pokojnino samo stari oče, babica ni bila zaposlena, je tukaj še odplačevanje kredita za stanovanje, avto, vzdrževanje avta 2x, mah saj vsi vemo koliko je vsega, mar ne… Ne, ne kuhamo mesa 3x dnevno, ampak kuhamo obroke 3x dnevno. Kosmičev, čokolešnika itd za zajtrk ne jejo, pač pa jim tekne zdrob, kaša, juha, jajčka, tunin namaz itd… Riža in testenin res ne kuhamo veliko, pa ne ker bi bili prevzetni, ampak preprosto nimamo radi, ostaja in mi je škoda kuhati nekaj, kar potem ne pojemo. Radi pa imamo zelje, krvavice, repo, perutnino, ocvirke, zaseko, predpripravljene zamrznjene hrane ne kupujemo, ocvrte hrane, torej pohanega pojemo malo, morda 1x mesečno kaj… Skuto in smetano jemljem od kmeta, jajca tudi. Čokoladic in smokijev, čipsev ne kupujem, oreščke pa radi glodamo vsi, še rajši pa rozine… vrta nimamo preprosto zato, ker živimo v lastnem stanovanju. Ja, veliko nas je, zaradi nepredvidenih stvari, zadnjih 5 let z nami živita tudi stara starša, ker pa je prostora dovolj in se dobro razumemo to sobivanje prijetno razbremeni oboje, nas mlade in njiju.
Vem, da dajem velik poudarek na hrano, tako so me vzgojili in to prenašam na svoje najbližnje. A žal je tako, da zadnji čas res težko povežemo vse skupaj, zato sem napisala post.
Za zdaj nam še ne škriplje tako hudo, a resnica je, da mesečno ne morem dati na stran ničesar za rezervo… In to bi rada spremenila…
lp

Se strinjam, predvsem so dobri jedci – odločno preveč pri enem obroku.
Če primerjam z nami v obdobju največje najstniške fantovske lakote (smo 2+2), smo pojedli po 1/2 kg mesa za kosilo, 1/2 kg krompirja ali 3 dcl riža, po 1 liter pudinga za malico… banano po 1 dnevno, jogurt 1x dnevno…
Avtorica, po moje začni torej predvsem bolj s “slow food” (se tudi otroci ne bodo razlezli), tj. manjši obroki, namesto banan surovo korenje, namesto paštet domač namaz, črn kruh namesto bel, navadno jogurti namesto sadni, jabolka namesto borovnic itd. pa bo vseh minilo se prenajedat.

New Report

Close