2 % davek – Kako se zavarovati????NUJNO
Pozdravljeni,
kako se zavarovati, da bo davek od prodaje nepremičnin (2 %) v resnici plačal naš pooblaščenec – fizična oseba (v lasti ima sicer nepremič. agencijo), a nastopa v poslu kot fizicna oseba. Nas bo po sestavljeni predpogodbi (v predpogodbi bomo mi in ta pooblaščenec) izplačal on, mi mu bomo nato dali pooblastilo za nadaljno urejanje prodaje in vsega ostalega (prepisa lastništva,….) enemu gospodu, ki je v denacionalizacijskem postopku. Torej mi z nepremičnino ne bomo imeli več ničesar – vse pooblaščenec.
Morda se sprašujete zakaj dajemo pooblastilo, ko pa smo dejansko opravilno sposobni? Tako nam predlaga ta pooblaščenec – namreč on bo nas izplačal po ceni kot smo se zmenili s kupcem, kupec bo od njega dobil neki popust, ker gre za denacionalizacijo, ker pa kupec potrebuje kredit bo v prodajni pogodbi napisana višja vrednost (za cca. 8000 EUR) kot smo jo dobili in zapisali mi s pooblaščencem v predpogodbi. Mi ne vemu kdaj bo naš pooblaščenec sklepal prodajno pogodbo s tem gospodom (gospod je v socialni stiski in si bo baje dalj časa urejal kredit, izposoja denarja????), niti ali bo davek (2%) res plačal….sicer je napisano v pooblastilu da ga bo, a vendarle se bojimo, saj menimo, da četudi je v pooblastilu zapisano, da ga bo plačal on, dvomimo v to. Močno dvomimo v tega “našega” pooblaščenca. Mi si nismo sami izbrali njega kot pooblaščenca ampak on na nek način nastopa tudi kot posrednik za cerkev.
Če pooblaščenec ne bo plačal 2 % davka, ali bo DURS terjala nas ali njega (našega pooblaščenca)?
Torej kaj nam predlagate, kako se zavarovati, da bo 2 % davek res plačan. Mi bomo temu pooblaščencu dali namreč denar (2% od denarja, ki nam ga je on dal), a on bo nato s kupcem, zaradi uspešnosti pridobitve hipotekarnega kredita v prodajno pogodbo napisal večjo vrednost hiše. Torej ta vrednost bo za cca. 8000 EUR višja kot pa je zapisano v predpogodbi med nami in tem pooblaščencom. Posledično bo on moral še torej dati v takem primeru nekaj denarja zraven, da bo 2 % davek nato v celoti plačan. Kaj pa če ne bo plačal tega 2 % davka. Namreč v prodajni pogodbi bomo navedeni mi, zastopani po pooblastilu št. x xxxx (ki bo overjeno pri notarju – zgolj podpis, ne pa tudi vsebina, saj bomo pooblastilo sestavili sami in ne bo šlo za notarski zapis). Torej če 2 % davek pooblaščenec v 15 – dneh od sklenitve prodajne pogodbe ne plača, a potem DURS ta denar terja od nas ali od njega????????
Torej, prosim za pomoč: kako naj se zavarujemo, da bo pooblaščenec res plačal 2 % davek DURS-u? In še nekaj, ….če bo pooblaščenec prodal našo nepremičnino naprej ne le zgolj za 8000 EUR več kot pa smo zapisali v predpogodbi,…torej npr. da jo proda za dodatnih 12000 EUR več, potem smo mi dolžni plačati tudi davek na dobiček, saj v tej nepremičnini nismo bivali (stalno prebiv) več kot 3 leta, niti nismo lastnik celote več kot 3 leta ampak smo lastnik polovice več kot 20 let, polovice nepremičnine pa le 2 leti in pol (zaradi dedovanja polovice pred 2. letoma in pol).
Zanima me pa tudi kaj vse lahko pooblaščenec stori z “našo” nepremičnino – saj bomo v končni fazi vse dokler ne bo prišlo do prepisa lastnine v ZK, lastniki nepremičnine mi? a jo lahko v končni fazi proda 2 kupcema, kot so to bili znani primeri. Torej obema na isti dan, brez njune vednosti. Ali banalni primer: pokasira aro od 10 kupcev, oni bodo pa potem nas terjali???? Torej kakšne so moćne “črne” variante?
Ker res nujno rabim pomoč, bi vas vprašala na koga se lahko obrnem s tem vprašanjem. A ste morda vi telefonsko kje dosegljivi oz. morda obstoji kakšno združenje za pomoč pri prodaji in in nakupu nepremičnin?
Hvala, Edita
Joj joj joj, meni se to zdi težka mučka in se v kaj takšnega sploh ne bi spuščala. Ne vem sicer, od kod si, ampak v Preverjeno je bil prispevek o nepr. agencijah s štajerskega konca, kaj vse počnejo – prodajalci (recimo živeči v tujini) so ostali brez nepremičnine in brez denarja.
Ne vem, zakaj sploh prodajate prek pooblaščenca in zakaj ga pooblaščate, ker dejansko lahko naredi vse to, kar si napisala, pa še kupnino lahko zadrži zase. Poleg tega mi tudi tale kupec ne zveni ravno višek verodostojnosti. Predvidevam, da boste na kupnino morali v vsakem primeru počakati, dokler kupec ne dobi posojila?
No, lahko da se motim in je stvar v bistvu zelo legalna, varna in preprosta. Če bi obstajalo kakšno združenje za pomoč pri prodaji nepremičnin, zagotovo ne bi pomagalo pri takšnih malverzacijah z višjo pogodbeno kupnino od dejanske. Pri kupovanju/prodaji stanovanja zelo prav pride kakšen pravnik, ki se spozna na to področje.
1.Ne podpisite nobenega pooblastila s to fizicno osebo,
2.ob podpisu predpogodbe VZEMITE aro 10 %, ko je kupoprodajna pogodba sklenjena in podpisana pri notarju, takrat sele placate 2 % davek seveda dogovorjeno vsoto iz predpogodbe, ostalo vam, da ta “pooblascenec” dodatno glede na vsoto iz kupoprodajne pogodbe.
3. vsakem primeru zakljucite posel skupaj z notarjem, ceprav gre to vasega zepa
Če davek ne bo plačan bo davčna uprava terjala plačilo davka od vas, saj ste zavezanec za plačilo davka, pooblastilo le pomeni da pooblaščenec lahko vloži dokumentacijo na davčno upravo v vašem imenu in sodeluje v postopku odmere davka, ne prevzame pa status zavezanca.
Za delež 1/2 stanovanja, katerega lastnik ste od leta 2002, se obračunava še davek od dobička, ki ga plačate vi, in če boste v pogodbo napisali več kot ste v resnici prejeli, bo dobiček še večji.
Ne bodite preveč naivni, da se ne boste opekli.
pozdrav
Če imate v resnici take pomislike, kot ste jih tu napisali in če pooblaščencu ne zaupate, potem mu pač ne dajajte nobenih pooblastil. Pa ne zato, ker bi bilo lahko dejansko kaj narobe, ampak zato, da boste mirno spali. Sploh pa če ste dosegljivi za podpis pogodbe, ne vidim razloga, da bi dajali pooblastilo nekomu drugemu. Ali ste vprašali pooblaščenca zakaj vas sili v podpis pooblastila?
Forum je zaprt za komentiranje.