Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 204 člen ZDR

204 člen ZDR

Pozdravljeni,

bom skušala zadevo opisati na kratko.

Delam po 6 ur do otrokovega tretjega leta. Obračunavanje plač je s septembrom prevzelo drugo podjetje. Do februarja 2005 sem imela v pogodbi navedeno neto plačo.

In ker sem imela v pogodbi navedeno neto plačo, mi je novo računovodsko podjetje plačo za krajši delovnik obračunavalo iz neto osnove, ker je dejansko zame pomenilo tudi nižje neto izplačilo. Zaradi bolniških sem razliko opazila šele pri novemberskem izplačilu, kar sem tudi takoj sporočila. Računovodstvo je zagovarjalo svoj obračun in trdilo, da je bila moja plača prej previsoka in delodajalec je verjel. Tudi z vašo pomočjo sem potem odkkrila 42 člen splošne kolektivne pogodbe. Torej razlika pri plači mi pripada, ker je potrebno upoštevati bruto plačo in ne neto.

Pri zadnjem pogovoru je delodajalec obljubil izplačilo najkasneje pri aprilski plači (marca ne, ker budget še ni bil odobren), pa do tega ni prišlo (plačo za tekoči mesec dobimo zadnjega v mesecu). Razloga ne vem, direktorica pa je šla na dopust.

Kako zadevo izterjat? Po 204 členu lahko dam pisno zahtevo (sem v začetku januarja že storila, pa se ni zgodilo nič, jaz pa takrat tudi nisem nič ukrepala).

Zanima me pravzaprav kaj pomeni, da lahko zahtevam sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem?

Članica sindikata nimam (po dejavnosti ne spadamo v noben sindikat).

Hvala za pojasnilo in lep pozdrav,

Maja

To pomeni, da lahko kadarkoli (seveda še znotraj zastaralnega roka) vložite tožbo na delovno sodišče za izplačilo razlike v plači. Lahko pa se po pomoč obrnete tudi na inšpekcijo za delo.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Hvala za odgovor.

Vložim tožbo – to se sliši kar malo hudo. Samo za to verjetno potrebujem odvetnika ne.

Lp

Maja

Člani sindikata imajo pravno pomoč brezplačno, ostali lahko poiščejo pomoč pri odvetniku.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close