24h oskrba ostarele osebe – približna cena?
Dom za ostarele se vedno dobi. Takoj. Glej DEOS.
Za to ceno, ki jo boš plačala za dom, ne boš dobila NIKOGAR, ki bi se sploh hotel s tabo pogovarjat. Vedi, da v domu obračajo človeka na dve uri, noč in dan, petek in svetek. In tu je keč. Nikogar ne boš dobila, da bi doma na dve uri ponoči obračal človeka. In če ga ne, dobi zelo hitro preležanice. In potem je šele hudič.
Zato hitro na internet in v pol ure dobiš prosto mesto v domu.
ne širi neresnic.
Super je če imaš svojca lahko doma in da je za njega kvalitetno poskrbljeno. Drugače pa je domska oskrba pri nas na zelo visokem nivoju. Drago pa je.
V veliki večini so pa starejši obnemogli pri nas zelo, zelo zanemarjeni, psihično in fizično zlorabljeni in jih imajo nekateri samo za 1 v mesecu ko dobijo pokojnino in mogoče dodatek za nego doma.
Vem, ker vidim v kakšnem stanju pripeljejo reševalci tako osebo v zdravstveni dom ali bolnišnico. Neumiti, ušivi, garjavi, z znaki fizičnega nasilja. Ni da ni.
če je stara mama dementna pojdite na pogovor k psihiatru in vam bo obrazložil, da so take osebe neracionalne……
Za vericaa pa naj povem, da je podatek še kako resničen, oziroma že na spodnji meji. Skrbi ti za dementno slabše pokretno osebo 12 ur – pa da vidimo.
Raje se obrni na forum Pomoč starejšim in bolnim:
http://med.over.net/forum5/list.php?70
Pa poglej tudi kaj krije vaša občina, kaj je s patronažo?
a to je od 360€ na dan?? to je mesečno min 8640€
ne verjamem temu podatku[/quote]
Verjameš ali ne pod 12€ na uro uradno ni nikogar , lahko se zmeniš za mesečno 24urno oskrbo ampak to bo kar huda cena nekje 3x ceni v domu, pa mislim da ne bo dovolj.
Enkrat je bilo po tv , neka firma vrši 24urno oskrbo na domu imajo pa medicinske sestre in negovalke, ampak sem takrat na hitro zračunal da bi bilo okoli 4 jurje , sedaj je cena verjetno višja.
Ti pa nimaš ravno veliko pojma o negi starejših!
Skrb za dementnega, ki še ni povsem nepokreten je. xKRAT težja kot nega “samo” nepokretnega!
Ne menjajo plenic kadar je treba?
A ste svojci?
Jih dokupujete?
3 na dan lahko zamenjajo, več ne. Pri marsikomu vseeno menjajo tudi 4., ampak več pa res ne gre.
Pa še to nikakor ne gre vsakodnevno. Ampak je tako. Za nikogar ne bo nihče rekel, ta je podelan, danes je porabil že 3 plenice in je ne bomo menjali. Tako se ne dela. Če je treba, se zamenja tudi 10 plenic!
Druga pesem pa je, ko imajo svojci občutek, da je plenica mokra. Ali tudi morda stanovalci – samo občutek.
Dejstvo je, da je potrebno plenice kupiti, če jih nekdo v povprečju porabi več kot 3 na dan.
To je na črno, 24urna nega pomeni 3 šihte na dan , poznaš koga , ki bo 24ur poleg osebe, ki potrebuje oskrbo za 1000-1200 mesečno.[/quote]
Ja, poznam, pa ne samo eno, ampak kar več. V naših krajih to delajo upokojenke, ki so še dovolj vitalne, ali pa take okrog 50, ki so brez službe. Dela se po 2 tedna – takrat živiš pri oskrbovancu, potem pride za 2 tedna druga in si ti doma. V času, ko si pri oskrbovancu, imaš tam spanje in hrano, po opravljenem delu ti plačajo in imaš to za krpat svojo revno penzijo. Aja… delo je pa v Avstriji, tako da je treba znati kar dobro nemško. Verjamem, da bi bila marsikatera vesela, če bi dobila takšen šiht pri slovenski družini.
stara mama pravzaprav noče v dom, ima nekaj prihrankov in želi pomoč na domu, oz DSO pa točno tisti, katerega ima v mislih, ta pa ni prost.
Ni pa nepokretna, je pa dementna (včasih bolj, včasih manj)
vseeno- kakšen namig glede cene za oskrbo na domu?[/quote]
Cene v domu so različne. V državnih so nizke, tam nekje 800 – 900 eur, v zasebnih smo mi plačevali 1400 eur.
Kot vidim si vnukinja. S tem naj se ukvarja tvoja mama, ti pa se raje šolaj. To je tak stres, da ga zdajle ne rabiš. Tvoja mama bo pa že zmogla.
stara mama pravzaprav noče v dom, ima nekaj prihrankov in želi pomoč na domu, oz DSO pa točno tisti, katerega ima v mislih, ta pa ni prost.
Ni pa nepokretna, je pa dementna (včasih bolj, včasih manj)
vseeno- kakšen namig glede cene za oskrbo na domu?[/quote]
Cene v domu so različne. V državnih so nizke, tam nekje 800 – 900 eur, v zasebnih smo mi plačevali 1400 eur.
Kot vidim si vnukinja. S tem naj se ukvarja tvoja mama, ti pa se raje šolaj. To je tak stres, da ga zdajle ne rabiš. Tvoja mama bo pa že zmogla.[/quote]
Očitno vi, ki menite, da bo mama sama zmogla, še niste imeli ostarele osebe + dementne+ ne vem kaj še vse blizu sebe.
Očitno spadate med tiste sorodnike, ki so pri nas samo prišli naokoli za kako urico in mislili, da so vse opravili.
Ni šans, da ena sama oseba brez pomoči ostale družine zmore vse to, kar spada zraven. Jaz sem tudi bila vnukinja v takem primeru in sem bila še kako aktivna.
Ni mi niti malo žal, v zameno sem dobila tak nasmeh od babice, ali pa kak trenutek, ki je bil samo najin in se ga sedaj po pol leta od njene smrti še vedno živo spominjam.
Smilijo se mi vsi starostniki, ki nimajo ljubečih potomcev oz kogarkoli v bližini, ki bi jim pomagali v njihovi bolezni in staranju. Imam kar nekaj takih sosed, ki jih vnuki sploh ne pridejo pogledat, se pač učijo od staršev. ŽALOSTNO!
Se zavedam, da niso vse babice in dedki zlati, ampak vseeno.
Me je kar malo razp… tale objava.
To je na črno, 24urna nega pomeni 3 šihte na dan , poznaš koga , ki bo 24ur poleg osebe, ki potrebuje oskrbo za 1000-1200 mesečno.[/quote]
Ja, poznam, pa ne samo eno, ampak kar več. V naših krajih to delajo upokojenke, ki so še dovolj vitalne, ali pa take okrog 50, ki so brez službe. Dela se po 2 tedna – takrat živiš pri oskrbovancu, potem pride za 2 tedna druga in si ti doma. V času, ko si pri oskrbovancu, imaš tam spanje in hrano, po opravljenem delu ti plačajo in imaš to za krpat svojo revno penzijo. Aja… delo je pa v Avstriji, tako da je treba znati kar dobro nemško. Verjamem, da bi bila marsikatera vesela, če bi dobila takšen šiht pri slovenski družini.[/quote]
Govorimo o oskrbi v Sloveniji in ne v Avstriji.
Seveda govorimo o oskrbi v Sloveniji. Ampak če so se ženske pripravljene voziti v Avstrijo za hrano, stanovanje in recimo 500 ali 700 eur (za 2 tedna), bi se bile gotovo pripravljene pripeljati tudi v sosednji slovenski kraj. Še tem lažje, ker ni problema z jezikom.
Hočem povedati, da lahko dobiš celodnevno varstvo za recimo dobrih 1.000 eur na mesec, če se pametno organiziraš. Pri nas še mogoče bolj kot v Avstriji živijo starejši ljudje v prevelikih hišah in stanovanjih, tako da za spanje večinoma ni problem. Hrana za eno žensko tudi ne pride ne vem kaj. Itak kuha za oskrbovance, pa pač doda še 2 krompirja zase. In 500 eur za 2 tedna ni slab zaslužek, spet pa ni toliko, da si tega nihče ne bi mogel privoščiti.
Edini problem je najti 2 res zanesljivi osebi.