2,5 letnik v plenicah
Pokaži mu kako poteka kakanje/lulanje na stranišču, na trvici, v kahlico … Tako da se začne malo zavedati zakaj obstaja stranišče. Pa imej ga nekaj časa brez plenič. Poleti pa bo idealnap riložnost da bo ves čas nagi in bo hitro skapiral kako se zaliva travica.
Nikakor pa ne pričakuj da bo čez noč postal suh. Včasih je to kar dolgotrajen proces.
Obilo sreče pri zalivanju travice 🙂
Naš je star dve leti in 8 mesecev. Vem, da ima še čas, ampak problem je nekaj drugega. Kahle tudi pogledat noče. Na stranišče noče in zabremza že meter pred vrati (pa imamo nastavek za školjko). In nikoli ga nisem nič silila. Niti pogledat noče pridet v stranišče svoj nastavek za školjko, kaj šele, da bi se malo vsedel gor!! V vrtcu dva njegova najboljša prijateljčka opravljata vsse v stranišče, ampak ga niti vzgojiteljice ne pripravijo do česa podobnega. Pa ima vzgled. Mlajši od njega že veselo uporabljajo kahlico, naš jih pa gleda. Edini napredek je ta, da ga pokakana plenica moti in pove, da je kakal. Pa smo mu sneli pleničke, nataknili hlačke. Pa je bil tako ponosen, pa obljubil, da bo šel lulat an stranišče….Ko ga je pa začelo tiščat se je pa držal za lulčka, ampak do stranišča pridet pa ne. Pa mu rečem, pojdiva na stranišče ali kahlico! Je začel tulit kot jeshar. In je šlo v hlače.
In za zaključek pravi, da bo šel na stranišče, ko bo tako velik kot ati!!! Ojoj!!!
A ima katera nasvet še za mene? Pa še to, on običajno take pomembne premike v razvoju opravi v zelo kratkem času. Ni hotel narediti enega koraka (samo plaziti), čez 10 dni je hodil kot strela. Nekaj časa je zelo malo govoril, potem pa v enem tednu za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več, in pred kakšnim meesecem je zopet naredil tak preskok v govoru, samo da je bil še trikrat večji. A naj čakam še na tovrstni preskok?
Naš mali je šel ven iz plenic pri dveh letih in 4 mes. Prva poletna otoplitev in smo ga dal kar v Hlačke. V treh dneh je pokapiral in od takrat se ni več polulal. Smo pa še nekajkrat zmočil hlačke, ker nismo uhiteli… Poznam primer ko je bil do treh let v plenicah in se je trmil in se ni hotel v kahlo potem se je pa takoj v hlače. Dokler so reagirali burno ni pomagalo nič. Ko so se nehali kregat okol tega je odnehal. Jaz bi počakala do poletja. Ko bo toplo ga daj v hlačke in parkrat bo moker in ga bo mogoče motillo, pa bo prej povedal. Nežno!
LP
Naš bo maja dve leti pa ga živ hudič ne spravi do kahle ali stranišča. Smo še kar non stop v plenicah. Pa tudi ko je pokakan reče da ni, čeprav se voha in ga ne moti. Že od malega (odkar je začel plaziti in kasneje hoditi) hodi za nama na stranišče in gleda kaj delama. Vse ve, samo sam noče. Zdaj mu razlagam, kako bo lušno ko bo imel samo hlačke, da se ne bo rabil več previjat ampak bo samo hlačke gor potegnil in hop v akcijo. Pa mu je všeč, mu berem iz oči. Malo ga bom pripravila, pol pa bomo poleti spet probali. Bomo videli. Rada bi, da bi ga premamilo, torej da ima sam željo.
Pa ne se sekirat, slej ko prej se bo zgodilo. Eni prej, drugi kasneje.
Naš je imel 2.5 poleti in sem 2x probala, pa dejansko ni vedel, kdaj lula (je sredi kosila teklo po stolu dol, on pa je mirno jedel naprej hehe), tako, da je tudi šele sedaj pri treh dokončno brez, podnevi in ponoči. Je pa imel zgled starejšega bratca in sestrice in ga ni bilo potrebno učiti, kje se to dela, je tako videl kako in kaj.
Sama sem si za to vzela teden dni časa, tako da se nikamor nismo odpravljali in je bilo bolj mirno (da ne bi za v avto ali kakšen obisk dajali plenice ipd.), bilo je toplo, potem sva pa štartala. In je bil prvi dan do kosila ene 4x moker, ampak želela sem, da sam ugotovi, kdaj mora iti, ne da bi ga morala jaz opominjati. Saj ne morem vedeti namesto njega. Drugi dan mislim, da je bila le ena nesreča (nikoli se za to nisem razburjala), nato pa še kak teden ali dva ni vedno kakal v kahlico ali stranišče, sedaj po enem mesecu je lahko rečem povsem samostojen in popolnoma brez plenic. Ponosno vsem pove, da ima hlačke in sam hodi na WC, le za brisanje ritke me pokliče.
Sem prav vesela, saj čez mesec dni pričakujemo četrtega, pa je kar fino, če je le eden v plenicah.
raglja
Ja, pri našem fantu je bil točno tovrstni preskok. Prej ni hotel niti slišati za kahlo ali Wc (babice so bile že kar nestrpne:)), nato pa je en dan rekel:”Sem velik, ne bom plenice!”. 2x mu je ušlo pri lulanju in 4x pri kakanju – in je bil brez plenice podnevi in ponoči – od takrat brez nesreč. Star je bil pa 2 leti in 10 mesecev.
Ko sem bila jaz majhna, je bilo priporočilo, da ko otrok lahko samostojno sedi, se ga začne postopoma privajat na kahlico. Rezultat, od dvanajstih mesecev, od hodenja torej, več nič plenic čez dan, par mesecev kasneje pa tudi čez noč. In popolnoma brez prisile, joka ali česa podobnega, samo navajali so me, da je to običajno, ne vem sicer kako bi človek drugače dojel svoje potrebe, če se ga ne navaja. Ampak včasih tudi ni bilo profita v proizvodnji plastičnih pleničk.