28. obletnica TITOVE SMRTI, je danes
za kateri čas pa ti to govoriš, morda takoj po vojni, al kako, od 77 leta naprej ti lahko povem, da je bil zagarantiran OD in razlike med vodilnim kadrom in najnižje ovrednotenem delavcu le 1-3, kako je pa danes, a.
zato so se tudi vodilni grebli, da so delavci dobro zaslužili, so dobili več, pa so bila vsa podjetja državna- delavska. Danes pa delavci na minimumu, vodilni pa plače v nebo, če pa zaškripa pa dobra odpravnina, ja to ti je pravi sistem.
Govorim o 60-tih prejšnega stoletja. Praviš da so dobili odpravnino ob izgubi dela. Le zakaj je niso dobili v litostroju, iskri tamu in še verjetno kje drugje. Ta podjetja so propadala že v koncu 70-tih. Govoriš kako so bili delavci varovani. res in to slabi na račun dobrih, saj ga kljub dokazom o slabem delu nisi mogel odpustiti. Govorim iz lastnih izkušenj saj smo morali takšne ljudi loviti na popolnoma x delih da smo ga kljub sodišču lahko odpustili.
Hrib Sabotin zagorel
http://24ur.com/specialno/vizita/britanci-niso-lacni.html
koment., 1-10, titovka
Eee, BRAVO, tale post sem včeraj napisala in se šla potepat, ko sem se vrnila, ga še ni bilo, tudi ob eni uri zjutraj ga še ni bilo. Uh, tale moja škatlica, ali kaj je krivo temu?:-)))
No, če sem se lahko potepala jaz, so se lahko tudi zgornje lepe pesmice.:-)
Dolenjski maratonec MS, bi v tem času preplaval 75 km Ljubljanice.:-)
Glavno je, da se je post pojavil.:-) Pa mogoče kakšnega razveselil?:-)))
Ja, na dopust bo potrebno, me je povabila gospa enga tajkuna.:-) Več nas bo, bomo ogledali “vile” na otokih ob Jadranu. Jih je menda kar nekaj, od levih in desnih posvečencev. Samo paziti moram, da ne padem po nesreči v morje, včasih se zgodi kaj “nepredvideno”. Če me ne bo, me je gotovo pohopsal morski pes. Lahko mi verjamete, ali pa tudi ne!:-))
Mudi se, lepo se imejte in lp.[/quote]
Evo me!
Vrnila sem se, pa ne z morja, nepredvideno sem odšla drugam in lepo je bilo tam, kjer se mešata gorski in morski zrak.
Kar pridni ste bili in ugotovila, da se niste nič poboljšali.:-))
Tale moj post sem potegnila, da ne bi kaj zgrešila. Plaval, je pa kar dolgo, ampak doplaval, kamor je moral.
Nisem še vse prebrala, rada ali ne, bom pa morala nekomu nekaj odgovoriti.:-) Ampak “zdajle”, NE!! Časa ni!
Nikdar ne reči nikoli!
Eee, BRAVO, tale post sem včeraj napisala in se šla potepat, ko sem se vrnila, ga še ni bilo, tudi ob eni uri zjutraj ga še ni bilo. Uh, tale moja škatlica, ali kaj je krivo temu?:-)))
No, če sem se lahko potepala jaz, so se lahko tudi zgornje lepe pesmice.:-)
Dolenjski maratonec MS, bi v tem času preplaval 75 km Ljubljanice.:-)
Glavno je, da se je post pojavil.:-) Pa mogoče kakšnega razveselil?:-)))
Ja, na dopust bo potrebno, me je povabila gospa enga tajkuna.:-) Več nas bo, bomo ogledali “vile” na otokih ob Jadranu. Jih je menda kar nekaj, od levih in desnih posvečencev. Samo paziti moram, da ne padem po nesreči v morje, včasih se zgodi kaj “nepredvideno”. Če me ne bo, me je gotovo pohopsal morski pes. Lahko mi verjamete, ali pa tudi ne!:-))
Mudi se, lepo se imejte in lp.[/quote]
Evo me!
Vrnila sem se, pa ne z morja, nepredvideno sem odšla drugam in lepo je bilo tam, kjer se mešata gorski in morski zrak.
Kar pridni ste bili in ugotovila, da se niste nič poboljšali.:-))
Tale moj post sem potegnila, da ne bi kaj zgrešila. Plaval, je pa kar dolgo, ampak doplaval, kamor je moral.
Nisem še vse prebrala, rada ali ne, bom pa morala nekomu nekaj odgovoriti.:-) Ampak “zdajle”, NE!! Časa ni!
Nikdar ne reči nikoli!
p.s.
Še 1x, če bo uspelo?:-)
ČAS HITI!
DANES, 4. MAJA 2009 se spominjamo že 29. obletnice smrti JOSIPA BROZA TITA
Mediji so danes veliko poročali o tistem dogodku, prikazali so tudi stare posnetke iz tistega časa.
In Še:
Za tiste, ko ne veste, da je bila prekinjena tekma.
http://www.afnegunca.com/download/ag-602-za-jugonostalgike.mp3
Na oknu glej obrazek bled
http://www.titoville.com/sound/na_oknu_glej_obrazek_bled.mp3
Svobodna Slovenija
http://www.titoville.com/sound/svobodna_slovenija.mp3
Upam, da ste uspešno začeli nov delovni teden, po počitku 1. majskih praznikih.
P.s.
Sem potegnila lansko temo, da boste videli, kaj ste pisali.
Mislim, da je danes primeren dan in tudi ta tema, zato so spodnji verzi in link posebej za Prababi :-(((
Mi legionarji, mi domobranci,
mi se borimo za svojo zemljo;
stoletja je obstala,
zdaj da bi propala,
se uničila, za revolucijo.
Mislim, da je danes primeren dan in tudi ta tema, zato so spodnji verzi in link posebej za Prababi :-(((
Mi legionarji, mi domobranci,
mi se borimo za svojo zemljo;
stoletja je obstala,
zdaj da bi propala,
se uničila, za revolucijo.
http://www.youtube.com/watch?v=_6yzV5dpnAA%5B/quote%5D
SNRPJ,
nič ne bo s tvojimi legionarji, v linku so med legionarji tudi vojaki SSa velike Nemčije, iz tega ni bilo nič, vse je šlo v NIČ!
Najdalj je obstajala SFRJ, 45 let, pa nič nam ni bilo hudega, delo smo imeli. “Brez dela ni jela”, so vedno dejali.
Reakcija je vseh 45 let nagajala, ko je prišla 1990 na oblast, je vladala dve leti, ker niso znali naprej, je bilo konec z njihovim vladanjem.
To je izjavil eden, ko je bil tudi v Demusu, si pozabil???
Po osamosvojitvi sta dva glavna bežala in Hrvati so zidali nmjihoov mejni prehod na slovenski zemlji. A ne? saj ni res pa je! SNRPJ … še bi lahko …
babi, tebi ni nič jasno.
diktatura od leta 1945 dalje je imela srečo, da so v paketu dobili iz takratnega kapitalizma vzorne izkušnje in odnose do dela (vodilni proizvodni kader niso bili komunisti), nato se je vse to do leta 1990 uničevalo in uničilo. prišlo je do moralne krize v smislu, nihče me ne more tako slabo plačati, koliko malo lahko jaz naredim.
vztrajnost takih odnosov se leta 91 ni mogla spremeniti in je trajala in traja še danes (kramar, korže in 10.000 drugih lopovov). na enak način vztrajnosti so trajali tisti predvojni odnosi v obdobje po l. 1945.
komunizem je bil po umiritvi naroda po grozotah vojne en qurc vreden.
v 45 letih (45-90) “pridnega dela” so v našem narodu komunisti uničili in razgradili tudi odnos ljudi do politike in odnose delodajalec-delavec.
vse je za qurac.
nesmiselno je
da sanjaš
in primerjaš današnja stanja globalizacije s čemerkoli, kapitalizem jo “danes” pač doživlja in jo bo rešil.
jaz še vedno mislim, skladno z mojim lanskim odgovorom, da je bil TITOizem diktatura on pa diktator.
le v nečem so bili komunisti bolj produktivni, v kraji, bolj kot danes “toti” v vračanju.
smrt fašizmu in komunizmu
svoboda narodu
Papež je zapolnil praznino, ki je ostala za Titom. Papež Janez Pavel II, ki je to postal leta 1978, potemtakem tik pred Titovo smrtjo, je v nekem absurdnem smislu zamenjal Tita. Tako kot je Tito prej zamenjal Franca Jožefa. Papež in Tito sta za Slovence simbolno bolj povezana, kot se zdi na prvi pogled. In politiki, ki Slovenijo obrača na desno, se je te dni verjetno zazdelo, da se ji je vendarle izpolnila velika, če ne kar največja želja – da bi papežev pogreb zasenčil in nadkrilil Titovega. Da bi torej papežev kult zasenčil in dokončno pokopal Titovega. Za slovenske hardlinerje je ni čez grozljivko, v kateri papež in Tito ne moreta narazen. Toda ironija se tu še ne konča. Papež Janez Pavel II je prišel v času globalnega obrata na desno – v času, ko sta Reagan in Margaret Thatcher intonirala in forsirala veliko konzervativno revolucijo. Karol Wojtyla je kakopak fural svojo verzijo konzervativne revolucije. Reagan in Thatcherjeva sta bila hardlinerja, rigidna ortodoksa, človeka doktrine. Tudi papež je bil hardliner, rigidni ortodoks, človek doktrine. In seveda – ne da je bil Tito kaj drugega kot hardliner, rigidni ortodoks, človek doktrine. In kot veste, te dni so stalno ponavljali: “Papež je bil sicer hardliner, toda zavzemal se je za mir.” Mar niso to isto govorili tudi za Tita? Bil je sicer hardliner, toda zavzemal se je za mir.
Hecno? Ja, hecno je, kako med “velikimi osebnostmi”, pa četudi ideološko diametralno nasprotnimi, vedno obstaja kopica paralel. Recimo:
* Tito je bil na oblasti zelo dolgo – 35 let. Papež tudi – skoraj 27 let.
* Tito je bil kult – ljudje so imeli občutek, da imajo z njim “oseben” odnos. Tudi papež je bil kult – in tudi papež je slovel po “osebnem” odnosu do vernikov. V živo ga je videlo na milijone ljudi. Mnogih se je tudi dotaknil. Kot Tito.
* Tito se je boril proti nacizmu, obenem pa je slovel kot človek, ki se je uprl Stalinu in sovjetskemu komunizmu. Papež se je prav tako boril proti nacizmu in proti sovjetskemu komunizmu (hja, že do Fidela Castra je imel bolj spravljiv odnos).
* Tita so imeli na začetku le za sovjetskega agenta. Tudi papeža so imeli
konzervativni cerkveni krogi najprej za sovjetskega agenta.
* Tito je imel rad množice. Papež tudi – množice so bile njegov prepoznavni znak.
* Tito je zelo rad potoval. Papež tudi – v času svojega pontifikata je obiskal 120 dežel.
* Tito je imel dan mladosti. Tudi papež je imel svoje dneve mladosti, svoja množična druženja z mladimi. Eno se je odvrtelo tudi pri nas, v Postojni.
* Titu sta se upirala laissez-faire kapitalizem in popolna deregulacija trga. Papežu tudi (spomnite se le njegovega govora v Havani).
* Tito je bil zelo bogat, toda dedičem ni zapustil nobenega premoženja. Tudi papež je bil zelo bogat, toda dedičem ni zapustil nobenega premoženja.
* Tito je vodil partijo, ki je živela le za indoktrinacijo. Tudi papež je vodil organizacijo, ki je v času njegovega pontifikata dajala prednost indoktrinaciji.
* Tito je slabo prenašal disidente – na vse mogoče načine jih je umikal. Tudi papež je slabo prenašal disidente – in ja, preveč liberalne klerike, preveč progresivne nune in latino-ameriške teologe osvoboditve, ki so preveč koketirali z zatiranimi, brezpravnimi kmečkimi množicami, je na vse mogoče načine discipliniral in umikal. Na položaje so se prebili le tisti, ki so bili na njegovi liniji.
* Tito je svoje vrste stalno čistil. Tudi papež je stalno čistil progresivne redove (jezuiti, frančiškani).
* Tito je zelo rad delil odlikovanja. Papež je zelo rad delil beatifikacije.
* Titovo umiranje smo spremljali v živo. Kamere so ždele pred ljubljansko bolnišnico in kazale okno sobe, v kateri je pešal in razpadal, vsakodnevna poročila zdravniškega konzilija pa so to dramatično, ritualno stopnjevala. Tudi papeževo umiranje smo spremljali v živo.
* Tito je bil še posebej naklonjen Sloveniji. Papež tudi.
http://www.mladina.si/tednik/200515/clanek/sve–memento-marcel_stefancic_jr/
“* Tito je slabo prenašal disidente – na vse mogoče načine jih je umikal. Tudi papež je slabo prenašal disidente – in ja, preveč liberalne klerike, preveč progresivne nune in latino-ameriške teologe osvoboditve, ki so preveč koketirali z zatiranimi, brezpravnimi kmečkimi množicami, je na vse mogoče načine discipliniral in umikal. Na položaje so se prebili le tisti, ki so bili na njegovi liniji.”
V tem delu pa sta se na veliko razlikovala. Papež je nasprotnike izobčil iz cerkve Tito pa jih ubil ali v najblažji obliki le zaprl v zapore.
Ti dve osebi sta (vsaka na svojem vrhu) delovali vsega skupaj slabi dve leti. Te bom pa malce spomnil na še neko drugo dejavnost značilno za začetek delovanja omenjnenega papeža: znano in dokazano je, kako je v tistem času Vatikan izdatno financiral sindikat Solidarnost na Poljskem (spomnimo se: Cerkev je apolitična verska organizacija, ločena od države). “Obresti” Poljska še danes plačuje. Tako finančno kot ideološko.
Zanimivo, kao se je debata o čednostih, nečednostih in smrti nekega diktatorja spremenila v pljuvanje po papežu (sicer ne, da ne zasluži kritik….pa vseeno)…..