3 letniki in neposlušnost
Ne, Noka, moji otroci se ničesar in nikogar ne bojijo, ampak enostavno vejo, da če smo na obisku – se lepo obnašamo, če smo v naravi – norimo, če smo na kolesu – kolesarimo, če smo v šoli – poslušamo in se učimo, če smo v vrtcu – se igramo.
Kaj se ti zdi narobe, če so vzgojeni?? Ali je zate pač bolje če ti zrastejo čez glavo, delajo škodo in se jim v vsem podrejaš?
Tudi sama sem vzgojena tako, da vem kaj je prav in kaj ne in tako vzgajam tudi svoje otroke, ki so povsem svobodni a zato, da so svobodni jim ni treba početi prav vseh neumnosti, ki jim padejo na pamet.
Ni potrebno terorizirati, da lepo vzgojiš otroke, dovolj je le lepa beseda in občutek, da so zelo zaželjeni in ljubljeni.
“Otrok, ki počne take stvari, kot si jih opisala je sigurno bil že tepen, vpijejo na njega, ima premalo pozornosti staršev in dela neumnosti, da bi potrebno pozornost dobil. Žalostno, da otrokova mati vzgaja otroka po vzorcu, ki ga je videla na tv. Prava mati nasvetov drugih ne potrebuje, sama ve kaj je prav in kaj ni.
Imam znanko, katere otroci, vedno, ko pridemo na obisk, plezajo po meni in možu, iščejo pozornost pri nama, medtem, ko moji otroci sedjo za mizo, rišejo in se lepo obnašajo. Zakaj?
Zato, ker znanka za svoje otroke nima dovolj časa, oziroma ni tip matere, ki bi otroka vzela v naročje, ga objela, poljubila. Je izredno hladna oseba , otroci pa potrebujejo ljubezen in toplino in tako čutečega človeka takoj začutijo.”
Tale tvoj odgovor, nam, tistim, kateri imamo živahne otroke, daje vedeti, da se kao premalo ukvarjamo z otroci, da smo premalo ljubeči, da nimamo časa zanje,….Zato sem rekla, da ne meči vse v isti koš.
Ni vsak ki je živahen nevzgojen in nima vsak pomanjkanje ljubezni
Nisem trdila, da so vsi taki, jaz osebno jih pa poznam kar nekaj in govorila sem za te, ki jih poznam in opazim napake pri vzgoji nekaterih staršev.
Moj namen vsekakor ni bil metati vse v en koš.
Pri veliko otrocih bi se dalo te vedenjske motnje popraviti, pri mnogih pa je za popravila žal prepozno.
V življenju se ukvarjam z vedenjsko motenimi otroci in zato ti lahko povem da je od staršev odvisno, kako je otrok vzgojen, kako se obnaša in kako se bo obnašal, ko odraste.
Pa saj to veš že sama, kajne?
ja sej vem kaj si mislila 🙂
moj prvi je bil tako zelo ‘priden’ poslušen in ubogljiv fant (kljub svojim muham), da sem enostavno mislila da sem jaz tako zelo uau in super vzgojiteljica, da mi je uspelo vzgojiti tako super otroka :))
.. in seveda sem imela polno ‘pametnih’ nasvetov za nemogoče, nevzgojene otroke.
ja pa ja!!!
tadrugi ob isti vzgoji vrača vse za nazaj 🙂
ampak kot rečeno … kdor na svoji koži ne poizkusi, pač lahko pametuje v nedogled …
Čudi me, da če se ukvarjaš z vedenjsko motenimi otroci in mladostniki ne veš, da se triletniku ne more prilepiti “oznaka vedenjsko moten”. Prazaprav v tem primeru ne gre za vedenjsko motnjo ampak le za neprimerno obnašanje.
Vedenjske motnje ne moreš pripisat otroku, ki se obnaša tako kot ta triletnik. To je za triletnika dokaj običajno vedenje s katerim si oblikuje svojo osebnost. zarADIi neprimernih odzivov okolice pa se lahko v kasnejšem obdobju (šolskem) razvije vedenjska motnja. prej o takšni motnji zelo težko govorimo.
Meni se zdi hudo pretiravanje, da bi zato bili vsi ob lušten ilet. Bi se z otrokom sigurno pogovorila.
Ampak ljube dušice, triletniki uuuuuuužiivajooooo v lužah, ene ste pa res:((((((((((((((((((((((((( komplikatorke. Bogi otroci.
Ja, ja, vzgoja, ja, se strinjam, samo se da tudi drugače, kot po riti in domov.
Za bojše razumevanje, kaj pomeni špartanska vzgoja:
špartánski tudi spartánski -a -o prid. (a)
1. nanašajoč se na Špartance ali Šparto: špartanski
vojaki / strogost špartanske vzgoje
2. knjiž. zelo strog, nepopustljiv: špartanske vzgojne
metode / špartanski način življenja
● knjiž. špartanska oprema skromna, preprosta
špartánsko tudi spartánsko prisl.: biti špartansko vzgojen
špartánstvo tudi spartánstvo -a s (a) knjiž. velika
strogost, nepopustljivost: špartanstvo v vzgoji
Deležna sem bila zelo stroge vzgoje, brez pretepanja in kaznovanja. Taki vzgoji ti praviš špartanska.
Svojim staršem sem lahko le hvaležna za vzgojo, ki so mi jo dali, saj se brez take vzgoje ne bi znala obnašati pri ljudeh. Taka vzgoja mi je pomagala, da v življenju vem kaj je prav in kaj ne, kaj lahko in kaj ne smem.
V enem stavku: Starši so me naučili lepo in kulturno se obnašati.
Probleme mi delajo edino ljudje, ki niso bili deležni nobene vzgoje in takih je ogromno, med drugimi tudi ti.
Mi bi pa šli lepo naprej na izlet s kolesi kot smo se namenili. Pač bi šel triletnik v mokrih čevljih. Moj še ne vozi tako hudo veliko, pri včerajšnem lepem vremenu se po moje ne bi prehladil, itak pri nas taka vožnja traja okoli 20 minut. Po riti ga zato ne bi, domov pa ga tudi ne bi vozila, ker bi imeli potem vsi uničen izlet. Pa mu čisto dovolim, da skače po lužah, ko je primerno obut in se to zmeniva.