Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek 30+ pa še ne na svojem

30+ pa še ne na svojem

Problem je v tem, da si povprečen Slovenec “samostojno življenje” predstavlja življenje v lastnem lastniškem stanovanju. V tujini, razen kakšni Italiji, niso tako čudaški, tam ne veljaš za čudnega, če pri 30+ živiš v najemu s sostanovalci.

Skratka, nobeno filozofiranje ne pomaga, Italijani in Slovani smo največji mamoni.[/quote]Slovenija nima tako malo primestnega oz podeželskega prebivalstva, ki živi v hišah, ki so bile zgrajene v polpreteklem času za po možnosti tri generacije, kjer je zadosti prostora. In povprečenmu slovencu (karkoli to pač pomeni) ni za iti živet v neko betonsko džunglo z nekimi x sostanovalci na par m^2, če je lahko v hiši z vrtom in vso okolico. Gre se tako živet kot študent za nek določen čas, potem pa se vrne domov, tudi če imaš parnterja. Sama opažam, da pri nas, malo ven iz maribora, ljudje še pri 30+ celo z otroki živijo tako na pol ločeno življenje in ali dograjujejo prizidke ali šparajo, da bi gradili sami, ker smo mi pač na to cepljeni, da moraš imeti nekja svojega. Razen tega so najemnine v lj za enosobno stanovanje oz garsonjero izjemno drage, primerljive oz celo dražje kot v drugih evropskih prestolnicah, plače pa seveda pri nas niso takšne. (dobro v mb je to malo drugače)
aja in še nekaj… meni je težko gledati te komplekse blokov na primer v šiški ali fužinah (no tam gre za eno specifiko, ki ti je verjetno tudi znana~~), ko ljudje živijo kot neke živalice v štalinkah, zgublja se naša identiteta kot naroda s svojo specifiko, navadami, običaji. Vsi skupaj postajamo evropejci, še prehitro.

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Saj ravno o tem pišem.
Na samem vrhu imamo največjo golazen, kar jih premore ta država. In ta vpliv se le širi navzdol, kar ima za posledico neučinkovito pravno državo in s tem pri ljudeh ustvarjeno mnenje, da se ne splača biti pošten.[/quote]

Ne vem, gledam tudi “navadne ljudi”, kjer je tudi veliko nepoštenja, menda precej več kot nekoč. Enim enostavno ni nič sveto, ko so brez moralnih zadržkov in s kosmato vestjo, kar se tiče koristoljubja, čeprav je nekdo drugi oškodovan na njihov račun. In tisti, ki prilezejo v politične vrhove in so nepošteni, samo zamenjajo velikost zajemalke z XXL verzijo, s katero kradejo. Tudi gnil vrh je na nek način odraz in zrcalo ljudstva.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Meni je to dizaster, namreč življenje 3 generacij pod isto streho. Pri nas ne-malo ljudi celo življenje ne ve, kaj pomeni biti samostojen, celo življenje, še ko imajo lastne otroke, jih starši komandirajo, tako ali drugače.

Zadnji stavki tvojega zapisa se mi pa berejo prav patetično, mislim, kot da biti Slovenec pomeni nujno živeti v “idilični vasici” bogu za hrbtom. Vsi nismo obsedeni s tem, da bi morali imeti svojo hišo, svoj prizidek, svoje, svoje…

Jaz sem po duši urbana žival in mi je Slovenija celo preveč ruralna. Pa iz centra Ljubljane s epelješ 10 min, pa vidiš krave. Tako da, dolgoročno se prej vidim celo v tujini, v večjem mestu, kot pa v slovenski idilični vasici, kjer ni pri bogu kaj početi.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Na vrhu so tisti, ki so dovolj vztrajni, da se jim je ljubilo grebsti na vrh.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Saj ravno o tem pišem.
Na samem vrhu imamo največjo golazen, kar jih premore ta država. In ta vpliv se le širi navzdol, kar ima za posledico neučinkovito pravno državo in s tem pri ljudeh ustvarjeno mnenje, da se ne splača biti pošten.[/quote]

Ne vem, gledam tudi “navadne ljudi”, kjer je tudi veliko nepoštenja, menda precej več kot nekoč. Enim enostavno ni nič sveto, ko so brez moralnih zadržkov in s kosmato vestjo, kar se tiče koristoljubja, čeprav je nekdo drugi oškodovan na njihov račun. In tisti, ki prilezejo v politične vrhove in so nepošteni, samo zamenjajo velikost zajemalke z XXL verzijo, s katero kradejo. Tudi gnil vrh je na nek način odraz in zrcalo ljudstva.[/quote]

Matjažka za predsednika! :)))

Ne vem, gledam tudi “navadne ljudi”, kjer je tudi veliko nepoštenja, menda precej več kot nekoč. Enim enostavno ni nič sveto, ko so brez moralnih zadržkov in s kosmato vestjo, kar se tiče koristoljubja, čeprav je nekdo drugi oškodovan na njihov račun. In tisti, ki prilezejo v politične vrhove in so nepošteni, samo zamenjajo velikost zajemalke z XXL verzijo, s katero kradejo. Tudi gnil vrh je na nek način odraz in zrcalo ljudstva.[/quote]

Matjažka za predsednika! :)))[/quote]
Se strinjam z Matjažkom.
Dodal bi, da navadnim ljudem tisti na vrhu predstavljajo nek ideal oz. nekoga, ki je uspešen.
In ker je večina do takšnega statusa prišla na nemoralen način, ljudje dobijo vtis, da je to edini možen način, da se uspe. Da ne omenjam prevarantov, pa raznih prepisovalcev diplom……Katerim se bolj ali manj nič ne zgodi…..

Matjažka za predsednika! :)))[/quote]
Se strinjam z Matjažkom.
Dodal bi, da navadnim ljudem tisti na vrhu predstavljajo nek ideal oz. nekoga, ki je uspešen.
In ker je večina do takšnega statusa prišla na nemoralen način, ljudje dobijo vtis, da je to edini možen način, da se uspe. Da ne omenjam prevarantov, pa raznih prepisovalcev diplom……Katerim se bolj ali manj nič ne zgodi…..[/quote]

Robi, se mi zdi, da so bolj na udaru občine kot državne institucije. Tako se zgodi, da so obsojeni predvsem župani, bivši ali sedanji.

Kdo so navadni ljudje? Idealov ni:). Lahko so le približki. Če je nekdo uspešen, je skoraj nuno tudi nemoralen, neetičen pri svojem početju? Ljudje niso neumni. Samo nekaterim se zdi butasto, da vložijo toliko napora in ni takšnega bum efekta.
Meni se zdi, da se prevarantom ipd. že godi nekaj najhujšega in to je, da morajo živeti sami s sabo, s svojo vestjo. Kaj je lahko hujšega…

Kot Jankoviću? :)))
Katerega bi težila vest, tisti že v štartu tega ne bi počel, tako kot ne moreš biti kirurg, če bi se obremenjeval in potil v strahu, če boš skalpel pritisnil ravno prav in naredil ravno pravšnjo zarezo, zreven pa bi ves trepetal.

Kar preberi Matjažkov prispevek. Prevaranti so praviloma brez vesti, vem za konkretne primere.

Sem prepričana, da takšni “kriminalci” ipd človeški zmazki vesti sploh nimajo, tako da sami s seboj shajajo mnogo bolje od tistih, ki se npr sekirajo že zato, ker jih recimo znanec/znanka ni pozdravil ali pa jih je nekdo grdo pogledal.

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Katerega bi težila vest, tisti že v štartu tega ne bi počel, tako kot ne moreš biti kirurg, če bi se obremenjeval in potil v strahu, če boš skalpel pritisnil ravno prav in naredil ravno pravšnjo zarezo, zreven pa bi ves trepetal.[/quote]

Tisti, ki se odloči za kirurgijo, se prvo marsičesa nauči, preden mu zaupajo skalpel v roke. Stopa po poti, ki ima dobre namene, to bo v prvi vrsti njegov poklic in ni namen se okoriščati na račun drugih.
Ne vem, kje si našel to primerjavo. Ljudje, ki delajo proti drugim, vidijo le sebe in dolgo nikogar drugega, se slej kot prej srečajo s svojo vestjo. Le-ta jih začne glodati, najedati in meni se zdi to huda kazen. Če študent medicine med študijem ugotovi, da ne bo kos kirurgiji, se usmeri v nekaj drugega, to nima veze z njegovo moralno in etično držo.

Kar preberi Matjažkov prispevek. Prevaranti so praviloma brez vesti, vem za konkretne primere.[/quote]

Se strinjam, ker se brezvestno obnašajo. Ampak, kdor je izkusil, začutil te ljudi, lahko opazi, kako so v resnici šibki in da je vse skupaj le farsa.

Načeloma ja, po drugi strani pa te komandira tisti, ki je po karakterju bolj dominanten in sploh ni nujno, da so to starši.

Ja pač nismo vsi enaki, še dobro. Nekateri so še bolj patološko obsedeni s kom ali s čim drugim, a ne… Ti si očitno tudi otrok betona in si življenja v hiši ne predstavljaš oz v njem ne vidiš nobene prednosti. Pa saj tudi niso samo prednosti, da ne bo napačno razumljeno~~
Če bi jaz rasla v bloku, tudi ne vem, če bi hotela še dolgo, ko bi bila finančno kolikor toliko neodvisna, živeti v otroški sobici, zraven pa mamica in atek oz v mojem primeru samo atek, pa mala kuhinja, hodniček, ena kopalnica, pa še sestra in brat in njuni obiski…

No ja, jaz bi tudi šla živet v tujino in to ne ravno zaradi krav, ki jih srečaš 10 km iz lj :)))

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Katerega bi težila vest, tisti že v štartu tega ne bi počel, tako kot ne moreš biti kirurg, če bi se obremenjeval in potil v strahu, če boš skalpel pritisnil ravno prav in naredil ravno pravšnjo zarezo, zreven pa bi ves trepetal.[/quote]

Tisti, ki se odloči za kirurgijo, se prvo marsičesa nauči, preden mu zaupajo skalpel v roke. Stopa po poti, ki ima dobre namene, to bo v prvi vrsti njegov poklic in ni namen se okoriščati na račun drugih.
Ne vem, kje si našel to primerjavo. Ljudje, ki delajo proti drugim, vidijo le sebe in dolgo nikogar drugega, se slej kot prej srečajo s svojo vestjo. Le-ta jih začne glodati, najedati in meni se zdi to huda kazen. Če študent medicine med študijem ugotovi, da ne bo kos kirurgiji, se usmeri v nekaj drugega, to nima veze z njegovo moralno in etično držo.[/quote]

Ne kapiraš poante! Tudi za lopova moraš “biti ustvarjen”. Predispozicija je, da ti ni mar za druge, če boš koga denarno oškodoval, ogoljufal, okradel, prizadel ali celo ubil. Če bi tega pekla vest, bi to mogoče naredil samo 1x, ker bi sam sebi sodil.

Ne vem, kje si našel to primerjavo. Ljudje, ki delajo proti drugim, vidijo le sebe in dolgo nikogar drugega, se slej kot prej srečajo s svojo vestjo. Le-ta jih začne glodati, najedati in meni se zdi to huda kazen. Če študent medicine med študijem ugotovi, da ne bo kos kirurgiji, se usmeri v nekaj drugega, to nima veze z njegovo moralno in etično držo.[/quote]

Ne kapiraš poante! Tudi za lopova moraš “biti ustvarjen”. Predispozicija je, da ti ni mar za druge, če boš koga denarno oškodoval, ogoljufal, okradel, prizadel ali celo ubil. Če bi tega pekla vest, bi to mogoče naredil samo 1x, ker bi sam sebi sodil.[/quote]

Ne sodi po sebi, kaj bi naredil. če bi se moral soočiti s hudo krivdo. Genskih predispozicij ni, so samo nesrečna otroštva, zavrženost v zgodnji mladosti, nesposobnost čustvenega dojemanja sveta, ponavljanje slabih vedenjskih vzorcev itd. Človek ne nastane kar iz lufta pošast. So vzroki, ki so ga pripeljali do tega. Ja, nekateri so bolj dovzetni za sprejemanje nelegalnih odločitev, so brezbrižni do ljudi okoli sebe. Ni opravičila za to.
Verjamem v to, da se vsak človek v lajfu sooči sam s sabo, s svojo vestjo…če ne prej, pa pozneje. Ne glede na vso prtljago, ki jo ima na sebi. Vsi smo šibki:).

Ne kapiraš poante! Tudi za lopova moraš “biti ustvarjen”. Predispozicija je, da ti ni mar za druge, če boš koga denarno oškodoval, ogoljufal, okradel, prizadel ali celo ubil. Če bi tega pekla vest, bi to mogoče naredil samo 1x, ker bi sam sebi sodil.[/quote]

Ne sodi po sebi, kaj bi naredil. če bi se moral soočiti s hudo krivdo. Genskih predispozicij ni, so samo nesrečna otroštva, zavrženost v zgodnji mladosti, nesposobnost čustvenega dojemanja sveta, ponavljanje slabih vedenjskih vzorcev itd. Človek ne nastane kar iz lufta pošast. So vzroki, ki so ga pripeljali do tega. Ja, nekateri so bolj dovzetni za sprejemanje nelegalnih odločitev, so brezbrižni do ljudi okoli sebe. Ni opravičila za to.
Verjamem v to, da se vsak človek v lajfu sooči sam s sabo, s svojo vestjo…če ne prej, pa pozneje. Ne glede na vso prtljago, ki jo ima na sebi. Vsi smo šibki:).[/quote]

Kaj imajo vzroki veze s tvojo iztočno trditvijo, da bodo ti obžalovali svoja dejanja zaradi slabe vesti?
Lahko se kdo spokori in obžaluje, ampak realnost resocializacije v zaporih žal ni preveč svetla. Za primer mi povej, kateri vojaški zločinec s področja nekdanje Jugoslavije je obžaloval morijo, ki jo je zakrivil sam in celo prisostoval pri pobojih? Kaj bo brigalo tiste, ki so imeli svojce med njihovo žrtvami, kakšno mladost je imel? To nič ne zmanjša njihove odgovornosti, ker kot odrasel člvoek si popolnoma odgovoren za svoja dejanja, saj zato pa smo “razmišljujoče živali”.

Malce funkcionalne pismenosti: točno s tem je mišljeno to, kar Matjažko omenja kot biti ustvarjen za lopova. Lopov se ustvari sčasoma in lopov ostane tisti ki je ustvarjen za to, torej tisti ki nima vesti.

Za vsako posledico obstaja vzrok. Moje mnenje je, da smo ljudje v osnovi dobri, kdorkoli odstopa je zaradi nečesa, kar se mu je zgodilo na njegovi življenjski poti. Lahko je šlo za enkraten dogodek, več različnih bolečih trenutkov ali daljše trpljenje. In to ljudi spreminja, nekateri duševno zbolijo, zamenjajo dobro za zlo.
Nisem govorila o obžalovanju, ampak o vesti. Nikakor ne zagovarjam nemoralnosti, obsojam vsakršno zlobno dejanje. Samo pravim, da imamo vest, ki potrka. Eni se bodo pokesali, obžalovali svoja dejanja, drugi vse zanikali, tretji se za trenutek ustavili in pomislili, kaj počnejo…Vest se oglasi, kaj bo človek naredil z njo, je pa druga stvar.

Tudi lopov ima vest, le da on živi v svetu (svojem), kot vsak od nas in tudi sklepa po svojem svetu (kot skoraj vsak od nas). Lopov pač opravičuje svoja dejanja s prepričanjem, da tudi vsi drugi kradejo in to še več kot on sam. Da to kar on ukrade, sploh ni veliko. In da mu kaj drugega, kot kraja sploh ne preostane, če želi preživet, saj itak vsi kradejo in če on ne bo, bo nekdo drugi namesto njega.
Seveda pa je resnica daleč od tega, da bi vsi kradli.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Malce funkcionalne pismenosti: točno s tem je mišljeno to, kar Matjažko omenja kot biti ustvarjen za lopova. Lopov se ustvari sčasoma in lopov ostane tisti ki je ustvarjen za to, torej tisti ki nima vesti.[/quote]

Ja, ampak še vseeno zagovarjam to, da so ljudje ustvarjeni za delati dobro. Vsak se pa sam odloča, kaj bo počel s svojim življenjem, kaj je tisto, kar ga osrečuje, mu je v izziv in čemu bo sledil.
In lopovi so rezultat nečesa…izkušenj, vzorcev preteklosti itd. …ne moreš biti ustvarjen za lopova nooooo:). Lahko si ustvarjen za samsko ali družinsko življenje…ne pa za lopova, morilca ipd.:)

Za vsako posledico obstaja vzrok. Moje mnenje je, da smo ljudje v osnovi dobri, kdorkoli odstopa je zaradi nečesa, kar se mu je zgodilo na njegovi življenjski poti. Lahko je šlo za enkraten dogodek, več različnih bolečih trenutkov ali daljše trpljenje. In to ljudi spreminja, nekateri duševno zbolijo, zamenjajo dobro za zlo.
Nisem govorila o obžalovanju, ampak o vesti. Nikakor ne zagovarjam nemoralnosti, obsojam vsakršno zlobno dejanje. Samo pravim, da imamo vest, ki potrka. Eni se bodo pokesali, obžalovali svoja dejanja, drugi vse zanikali, tretji se za trenutek ustavili in pomislili, kaj počnejo…Vest se oglasi, kaj bo človek naredil z njo, je pa druga stvar.[/quote]

Vest je dejansko “družbeni regulator”, nad katerim je imela domicilj ves čas religija v sklopu kulture. To je verjetno človeku že delno prirojeno, sicer se ne bi nikoli (civilizacijsko) povzpeli nad živalski goli darvinizem, ko močnejši lahko pobije šibkejšega in zasužnji sočloveka, če ne bi oblikovali nekih moralnih in etičnih vrednot, glavnih izhodišč za oblikovanje kultur. Kraja, goljufanje in podobna dejanja so družbeno škodljiva, zato jih je tudi religija vedno označevala za “grešna”. Zdaj v sekulariziranem oz. postmodernem svetu pa ti osebki, ki imajo “nižjo zavest”, za njih naenkrat odpade kazen, natančneje – strah pred kaznijo, božja (ni boga) kot posvetna (pravni sistem) grožnja za njih odpadeta, če jim ne grozi zapor, če ni strahu, da bi bili kaznovani.

Četrti pa bodo delali štalo do konca življenja brez, da bi se nad tem sploh kdaj zamislili. In v tem je problem. Problem, da takšni ljudje dejansko obstajajo in po možnosti s svojim delovanjem drugim grenijo življenje. Ljudje ki nimajo vesti.

Vest že dolgo ni več družbeni regulator, ker nam družba vsak dan dokazuje, da je pošteno delo podcenjeno. Religija je izgubila svojo vlogo, laiki so procentualno bolj ozaveščeni glede vesti, se odzivajo na slabo in si ne zatiskajo oči. Vest je individualna, soočenje s seboj, ko ni nikogar zraven. Ker smo razmišljujoča bitja, znamo delati selekcijo v tem kaosu in poplavi različnih vrednot. Odgovarjam zase in sebi, nimam neposrednega vpliva na dogajanje pri drugih vesteh, tudi ni smiselno, ker ne bi bilo iskreno.

Tu si sam s sabo v nasprotju; če smo torej razmišljujoče živali, nima veze, ali si rojen kot lopov ali ne, ker to -lahko- postaneš, podobno kot -lahko- postaneš kirurg, če imaš zadosti vaje.

Ali je nekdo rojen oz “všafan” za kriminalca, zločinca, morilca, in ali je sposoben uspešne rehabilitacije, pa itak ostaja nerešeno vprašanje stroki (psihiatriji).
Dalje dvomim, da bi bilo pri nas statistično rojenih kaj več teh “delikventnežev”, kot je to pri skandinavcih, nemcih, avstrijcih, ki jih daješ za primerjavo. Pri nas je bil polpretekli tranzicijski čas enostavno zadosti primeren, da je prišlo do tolikšnega (gospodarskega) kriminala. In ker je slovenija mala vas, vsi se poznamo, vsi smo drug drugemu fauš, vsi upamo, da če tebi umre krava, naj še sosedu… “pomagamo” samo tistemu, od kogar imamo neposredno korist. Menda naša nacionalna posebnost, ki bo na srečo izumrla, ko se bodo izpraznile “idilične” vasice in ko bodo ne samo v fužinskih blokih ampak v vseh večinoma živeli tujci…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close