30+ pa še ne na svojem
Ne rabiš. Če ne kupiš stanovanja, živiš od naložb, ki si jih naredil s tem denarjem. Nekaj 100.000 EUR bo že zadostovalo za prevedritev. To nam vsaj skušajo dopovedati naši sogovorniki.
Ne rabiš. Če ne kupiš stanovanja, živiš od naložb, ki si jih naredil s tem denarjem. Nekaj 100.000 EUR bo že zadostovalo za prevedritev. To nam vsaj skušajo dopovedati naši sogovorniki.[/quote]
Kdo pa ima 100.000€ začetnega kapitala? Če se ne motim, govorimo o nakupu stanovanja s pomočjo kredita ali pomočjo staršev. Koliko % ljudi pa ima danes tak začetni kapital? 2,3? Mislim, da je vseeno pametno govoriti o večini. Sicer pa je tudi z naložbami tako, da se vrednost lahko tudi izgubi, ne le povečuje.
Ne rabiš. Če ne kupiš stanovanja, živiš od naložb, ki si jih naredil s tem denarjem. Nekaj 100.000 EUR bo že zadostovalo za prevedritev. To nam vsaj skušajo dopovedati naši sogovorniki.[/quote]
In tistih nekaj 100 000 evrov seveda po grmovjih mimogrede nabereš. Poln si ti dečko neke teorije. Kako to, da že nisi milijonar?
In tistih nekaj 100 000 evrov seveda po grmovjih mimogrede nabereš. Poln si ti dečko neke teorije. Kako to, da že nisi milijonar?[/quote]
Malo manj pametnjakovičenja ampak raje malo več varčevanja in s časom prideš do tega zneska. Tudi meni ni uspelo v par letih. eabc predstavlja srednji razred.
In tistih nekaj 100 000 evrov seveda po grmovjih mimogrede nabereš. Poln si ti dečko neke teorije. Kako to, da že nisi milijonar?[/quote]
Malo manj pametnjakovičenja ampak raje malo več varčevanja in s časom prideš do tega zneska. Tudi meni ni uspelo v par letih. eabc predstavlja srednji razred.[/quote]
Človek, ki ima 1000€ neto plače, mora dati na stran celotno plačo in to početi 8 let zapored, da pride do tega zneska. Zdaj pa računaj, koliko je takih. Jaz ne rečem, da jih ni, ampak tukaj se o tem govori tako, kot da imajo to praktično vsi.
Malo manj pametnjakovičenja ampak raje malo več varčevanja in s časom prideš do tega zneska. Tudi meni ni uspelo v par letih. eabc predstavlja srednji razred.[/quote]
Človek, ki ima 1000€ neto plače, mora dati na stran celotno plačo in to početi 8 let zapored, da pride do tega zneska. Zdaj pa računaj, koliko je takih. Jaz ne rečem, da jih ni, ampak tukaj se o tem govori tako, kot da imajo to praktično vsi.[/quote]
Brez varčevanja in odpovedovanja ni nič.
In kdo te vzdržuje ta čas “odpovedovanja”? če si lahko privoščiš celo plačo na stran dajat, očitno ta čas živiš na račun nekoga drugega. In ljudje s tako idejo mladim očitajo razvajenost…
Neverjetni ste ljudje, polni neke teorije, po vaše naj gre človek s povprečno plačo v najem živet, da ni na grbi staršev, ta čas pa naj še celo plačo na stran daje in varčuje za nakup…začnite pravljice pisat..res.
A teb je treba vse na pladnju servirat pa še pol bi prigovarjal? 🙂
Imao si priliku…
Sploh pa a te je kdorkoli kaj spraševal o SREČI in BOGASTVU, ko si že tolk zaštrikal vse skup? ;)[/quote]
Pusti zdaj ostalo… podtikal si nekaj o mojem privat življenju.
Vsekakor pa ji želim srečo, tebi menda ni bila namenjena…ali je pa pameti manjkalo
In potem praviš da si me spraševal. S katerim stavkom si me spraševal? Čist preprosto vprašanje še enkrat, kolikor vidim, si kar nekaj domneval, brez vprašanja. Če pa si me res kje spraševal pa bi rad vedel in ti bom odgovoril. Na podtikanja pa bom reagiral? Prav?[/quote]EnTip oladi!
Poglej na forumu je vsak “vprašan” in nihče, če hočeš piši, če ne ni treba, torej….toliko o vprašanjih.
Glede na to da je Calipso razumela o kakem bogastvu pišem, sklepam, da so bili tvoji starši bolj premožni od njenih in so ti pač kupili daljšo lajtngo in tebi sedaj sklepanje prihaja z zamudo 😉
Ker si sam razmišljal na drugačen način (bogastvo enačil zgolj z materialnim), kasneje pa nisi želel priznat lasne zmote, ko sem ti objasnil kaj je bilo mišljeno pod “bogato poročila”, si raje mene obtožil, da se “vadim”.
Podobne spletke se greš tudi z GF in te tako vozika okoli, ti pa ves penast… 🙂
Za ocvirk sem ti navrgel še nekaj iz tvojega privat življenja, ki si ga pred časom sam delil z nami. Sklepam, da si se tudi tam tako zapenjal za vsako dlako in dokazoval svoj prav, ki si si ga namislil v svoji glavi.
Malo več fleksibilnosti pri razmišljanju ti ne bi škodilo 😉
Še o moji finančni konstrukciji, ko ravno imate toliko za ugibat 🙂
Pri 21 sem z vrečko cot odšel “na svoje” – v najem. Od začetka je bilo precej bogo vse skup, nisem imel niti pohištva, sem pa bil sam svoj “gospod”, čeprav sem imel delo zgolj za določen čas.
Kasneje se še parkrat selil dokler si nisem za “ugoden” kredit kupil staro hiško. Obrok kredita je bil ob koncu izplačevanja že 2/3 plače….ostalo je šlo za položnice.
Hiško je bilo treba obnovit, če sem želel živet v njej pa tudi dozidat. Bolje bi bilo, da sem jo takrat podrl in zidal na novo, a nisem, ker sem se želel čimprej preselit na svoje.
Ker ni bilo za raznorazne mojstre denarja sem večino del opravil sam…od inštalacij, ometov, tlakov, zidarije take in drugačne. Seveda ob pomoči žene in otrok, prijateljev, znancev. Od staršev nisem dobil praktično nič, ne jaz ne žena.
Dela imam še veliko predno bo hiša končano, kerdita pa ne bi več jemal, ker ne vem kako bi ga odplačal, če se kaj zalomi. Kar lahko bom naredil z “minulim delom”. Kupim kolikor lahko in tisto uporabim-vgradim, če ni pač ni,komu mar?
Tudi avto si sam šraufam in razdret ter sestavit računalnik mi ni problem, tako da za take stvari ne plačujem drugih niti ne jemljem kreditov 😉
Ne rabite zaradi mene fovšije zganjat, če ste lahko pri svojih starših in živite na njihovih žuljih, kar, jaz vam privoščim 🙂
In že spet zahajamo v ekstreme. Še 1x: 500 eur prihodkov ne boš kupoval stanovanja.
Za glupo početje pač ne more biti pameten :)[/quote]
Lahko pa nehaš sklepat o ljudeh na forumu sploh o njihovem privat življenju. Nehaš lahko tudi postavljat hipoteze in vse podobno. Debatiraj o temi ali pa molči. Ne sklepaj o ljudeh, ki jih ne poznaš.[/quote]
Ko bi se teh nasvetov držal še takrat, ko Skelo žališ…
Slovenija ima švicarski standard, par z dvema povprečnima plačama pri nas komot vdržuje družino, hkrati plačuje najem, da ne živi pri starših, plačuje vse položnice, mimogrede pa še lastno nepremičnino zrihtajo. Vsaj tako nas tu na monu prepričujejo…
Če ne dosegaš tajkunskih standardov v smislu orenk bajte, dveh vikendov, treh ljubic, bemvejev po vseh garažah in eksotičnih počitnic vsaj štirikrat na leto, si nesposoben. V to te prepričujejo še večji luzerji od tebe samega. Dobremu delu populacije se od frustracij že počasi kisa …
In že spet zahajamo v ekstreme. Še 1x: 500 eur prihodkov ne boš kupoval stanovanja.[/quote]
Tudi s 1000 ne, če ta čas sam skrbiš zase. Ti imaš približno predstavo, kako zgleda samostojno življeneje?
Kdo pravi, da se moraš razplojevati, če nimaš dovolj virov financiranja za “sončke”?! Res je sicer, da nekateri pravijo, kako za otroke ne rabijo denarja in je dovolj že to, da se imajo radi. Vendar jaz temu ne bi verjel kaj preveč. 🙂
Pri nas bi pri 30 vsi radi bili na svojem brez pufov, imeli nove avtomobile in se razpolodili vsaj 2x. Ne bo šlo, sploh v Sloveniji v ekonomskih razmerah zadnjih let. Če spadaš v vse večji razred revežev, nimaš kaj premišljevati ne o stanovanju, ne o družini. In s 500 EUR prihodkov nekdo brez dvoma pade pod prag revščine.
Sprenevedanje in parlamentiranje ne pomaga.
V to oni sami tudi verjamejo in to je predvsem njihov problem.
In že spet zahajamo v ekstreme. Še 1x: 500 eur prihodkov ne boš kupoval stanovanja.[/quote]
Tudi s 1000 ne, če ta čas sam skrbiš zase. Ti imaš približno predstavo, kako zgleda samostojno življeneje?[/quote]
S 1000 EUR se marsikaj že da narediti, sploh če sta v igri dva s takim prihodkom.
Seveda imam predstavo. Živim popolnoma ločeno od staršev že od 21 leta (delno pa že prej). In iz izkušenj vem, da ni lahko, se pa na daljši rok vseeno splača. In imam izkušnje z najemi, tesnimi budgeti, negotovostmi, kuhanjem, pranjem in sušenjem cunj v garsonjerah, ipd. Takrat tudi ugotoviš, da ne rabiš 400 m2 hiše ampak se da izvrstno preživeti z 70m2 stanovanja.
To je slovensko razmišljanje in (verjetno) standard iz nekega drugega časa. Nekateri padejo pod težo tega razmišljanja in hočejo vse takoj (ker nočejo biti luzerji) in začnejo živeti daaleč preko svojih zmožnosti. Potem je pa konec in pristanejo točno tam, kjer niso hoteli biti.
Primer, ki pove vse je telefon za 650 EUR, kupljen na kredit.
Smisel napredka bi bil v tem, da bi mladi lažje prišli do osnovnim materialnih dobrin, da bi lahko živeli na svojem, da stari ne bi bili prepuščeni sami sebi, ko bi se zgarali v “dobro družbe”, ne pa da se stvari otežuje, če ne že kar onemogoča.
Smo se za to borili? :)))
Kdaj si nazadnje pogledal okoli sebe? Pri nas se razplojujejo večinoma reveži. Potem živijo v socialnem stanovanju in od otroških dodatkov in sociale. Bogati imajo malo otrok, ali nobenega. Ljudje s slabo plačo imajo enega, ali nobenega.
Ne razumem te, ves čas pišeš, da morajo mladi iti stran od staršev, potem pa skočiš sam sebi v usta, da revež itak nima kaj razmišljati o družini. A mora pa iti s 600 euri v samski najem po tvoje? Kaj pa če mu je pri starših lepše?
70m2 je itak luksuz, ne hvali se skromnostjo. 😉
70m2 je itak luksuz, ne hvali se skromnostjo. ;)[/quote]
Nikjer nisem napisal, da jaz živim v 70m2. Pravim samo, da je 70m2 popolnoma dovolj.
Kdaj si nazadnje pogledal okoli sebe? Pri nas se razplojujejo večinoma reveži. Potem živijo v socialnem stanovanju in od otroških dodatkov in sociale. Bogati imajo malo otrok, ali nobenega. Ljudje s slabo plačo imajo enega, ali nobenega.
Ne razumem te, ves čas pišeš, da morajo mladi iti stran od staršev, potem pa skočiš sam sebi v usta, da revež itak nima kaj razmišljati o družini. A mora pa iti s 600 euri v samski najem po tvoje? Kaj pa če mu je pri starših lepše?[/quote]V bistvu se pri nas še najbolj splača delat otroke… in to čim prej! Dohodek je boljši kot pa če bi hodil v službo, ker plače so tako zminimalizirali, da se ne splača delat.
Brajdiči so pogruntali sistem in ga veselo izkoriščajo…. 😉
70 kvadratov je prek dovolj. Pogovarjamo se o tem, da eni nočete razumeti, da je amrsikomu tudi to nedosegljivo. Obenem pa obtožujete te ljudi, da so razvajeni, ker s svojo slabo plačo raje živijo pri starših, kot da bi šli v najem in živeli še slabše.
Definitivno mu je LEPŠE, ampak tako se ne nauči ne samostojnosti in ne odgovornosti.
Razvajeni pa so točno zato, ker živijo doma pri starših. Pa noben ne pravi, da so si povsem sami krivi za to. Dejstvo pač je, da človek se doma ne nauči odgovornosti, kot se ga nekdo, ki živi sam. Razen, če mora skrbeti za nesposobne starše, takih pa je bolj malo.
Forum je zaprt za komentiranje.