4 ure na dan ali 20 ur na teden
Pozdravljeni,
že kakih 10 let sem invalid II. kategorije. Moja odločba glasi 4 ure a dan.
Je pa narava mojega dela takšna, da delo prihaja v valovih, veliko stvari pa je potrebno opraviti zadnje dni v mesecu. Zaradi 4 urne omejitve v dnevih, ko je naval, ne morem opraviti vsega dela, če ne potegnem čez 4 ure. To je zame zelo stresno in veliko bolje bi si razporedil čas, če bi imel odločbo 20 ur na teden, saj bi nadure lahko kompenziral z npr. odsotnostjo kadar je manj dela. Tako bi tudi veliko laže obvladal stres, delodajalcu pa me nebi bilo treba neprestano opozarjati na prekoračen delovni čas.
Zanima me torej ali je sploh možno in na kakšen način odločbo IK spremeniti iz 4 ure na dan v 20 na teden.
Za odgovore se zahvaljujem.
Če imaš omejitev 4 ure na dan, potem to pomeni, da je vezano na tvoje zdravje. Če lahko delaš več, potem naj ti vzamejo kategorijo in delaj kolikor moreš.
Vsak lahko dela veliko ur nekaj časa, če lahko to potem kompenzira.. Obstojajo načini dela, kjer ljudje nek določen čas (npr 1 teden) delajo skoro neprestano, potem so pa 2 ali 3 tedne doma. V primeru bolezni je stvar ista, samo čas dela ne more biti npr. 1 teden, lahko bi bil pa npr. 2, 5 dni. To so osnovne zakonitosti nabiranja in kompenziranja stresa.
Bolezen v mojem primeru ni fizčna.
Konkretno za moj primer – sem pač slišal, da obsajajo tudi odločbe 20 ur na teden, in ne samo 4 ure na dan. Če kdo ve kaj v tej smeri, bi bil odgovor zelo dobrodošel, oceno delazmožnosti pa naj prepusti strokovnjakom:))
Čim delaš krajši delovni čas od polnega kot delovni invalid, je 20 ur na teden ali 4 ure na dan eno in isto. Več kot 4 ure na dan ne smeš delati.
Forum je zaprt za komentiranje.