Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 45 let staro stanovanje – prenova?

45 let staro stanovanje – prenova?

Imam podobno vprašanje kot že ena oseba tule gor.

Recimo, če nabaviš 45 let staro stanovanje. Sicer zgleda ok. Fasada na bloku videt dokaj nova. Ostalo verjetno niso obnavljali.

Kaj pričakovati, da je treba prenoviti v bližnji prihodnosti?

Koliko let zdržijo vodovodne napeljave, centralna in take reči?

Okna so očitno ok, plastična. Po vsej verjetnosti novejša. Napeljave, elektrika, voda in tako naprej pa verjetno vse še v prvotnem stanju.

Naj bi šlo za kvalitetnejši blok, za tisti čas. Zdaj je pač že v letih.

Odgovor na objavo uporabnika
saniranje, 07.05.2025 ob 19:58

Imam podobno vprašanje kot že ena oseba tule gor.

Recimo, če nabaviš 45 let staro stanovanje. Sicer zgleda ok. Fasada na bloku videt dokaj nova. Ostalo verjetno niso obnavljali.

Kaj pričakovati, da je treba prenoviti v bližnji prihodnosti?

Koliko let zdržijo vodovodne napeljave, centralna in take reči?

Okna so očitno ok, plastična. Po vsej verjetnosti novejša. Napeljave, elektrika, voda in tako naprej pa verjetno vse še v prvotnem stanju.

Naj bi šlo za kvalitetnejši blok, za tisti čas. Zdaj je pač že v letih.

če inštalaije niso bile obnavljane , potem te to čaka

Kako pa to poteka? Gre za blok z 9 stanovanji. A to upravnik organizira, da se komplet inštalacije prenovijo ali kako se to izvede?

Verjetno ne moreš kar reči, zdaj pa samo v mojem stanovanju prenavljam vodovodne napeljave? Ali dejansko to gre in pač samo pri tebi to naredijo?

Naj ugibam: pri taki starosti zna biti vse pogosteje kaka počena cev in podobno?

Kaj pa elektrika? A to pomeni vse komplet na novo napeljati ali kako?

Kaj pa kaj stroški vsega tega? 3 sobno stanovanje, 75 kvadratov.

saniranje, 07.05.2025 ob 20:04

Kako pa to poteka? Gre za blok z 9 stanovanji. A to upravnik organizira, da se komplet inštalacije prenovijo ali kako se to izvede?

Verjetno ne moreš kar reči, zdaj pa samo v mojem stanovanju prenavljam vodovodne napeljave? Ali dejansko to gre in pač samo pri tebi to naredijo?

Naj ugibam: pri taki starosti zna biti vse pogosteje kaka počena cev in podobno?

Kaj pa elektrika? A to pomeni vse komplet na novo napeljati ali kako?

Kaj pa kaj stroški vsega tega? 3 sobno stanovanje, 75 kvadratov.

Upravnik poskrbi samo za skupne prostore. Torej fasado, stopnišča, hodnike, glavne cevi….vse kar je znotraj sten tvojega stanovanja je tvoje in kriješ sama. Za skupne je sklad. Ob nakupu stanovanja se jasno pozanimaš koliko je denarja v skladu, koliko se mesečno prispeva in kakšni so načrti glede investicij. To lastniki vse vemo. Cevi za vodo jasno menjaš sama svoje. Isto elektriko. Imaš svojo omarico. Vse kar je znotraj stanovanja je tvoje. Stroški popolne obnove so pa različni. Odvisno s kakšnimi materiali delaš in kaj. Nekateri vržejo laminat čez obstoječe in temu rečejo obnova. V toliko starem stanovanju če ni bilo prenovljeno je vse za zamenjat. Ni nujno. Ljudje živijo še v starejšem. Ampak slej ko prej bo potrebno. Cevi menjaš ko rihtaš kopalnico, ko rihtaš tla ipd..

Nisem še nikoli živela v bloku zato teh stvari ne poznam.

Kako pa veš kdaj je sanacija potrebna? Ko poči kaka cev ali kako?

Recimo v kopalnici je videt vse super. Lepe ploščice pa to. Bojler je očitno zanič, star več kot 20 let. Ampak ostalo pa videt super. Kako potem vedet, da zdaj pa je treba  zamenjat napeljave?

Za elektriko pa tudi? Kako vedet, da zdaj je pa treba zamenjat?

Če prodajalec, ki je podedoval stanovanje po neki stari teti, ne ve (ali pa noče povedat) kdaj je bilo kaj saniranega, renoviranega, kako ugotoviti kako je kaj stanje?

Fasada je očitno novejša. Mogoče so takrat dali tudi nova okna noter, ker so okna plastična in videt fajn, tudi kljuke so videt super.

Kopalnica – videt vse fajn. Dvomim, da so ploščice od začetka iste? Ali pa lahko zgledajo 45 let stare plošice brezhibno? Omarica videt dokaj nova, tuš kabina videt kar ok. Tudi dvomim, da bi bila 45 let stara. Boljer letnik 2002 (in zanič). Je mogoče ok, če sklepam, da so takrat prenovili kopalnico? In glede na to, da je bilo takrat stanovanje staro okrog 20 let, da so pač zamenjali kopalniški blok, ploščice, bojler, verjetno tudi tuš kabino, školjko, kotliček? Napeljave pa so stare 45 let? Bi bila to ok domneva? Namreč ostalo se mi ne zdi, da bi iblo 45 let staro.

Aja, tudi štedilnik, pralni stroj sta dobrih 20 let stara. Tako, da so očitno takrat nekaj prenavljali. Pa pomivalc tudi od takrat. Hladilnik verjetno tudi.

Bi bila lahko prava domneva, da so napeljave 45 stare, aparati, pohištvo pa nekje med 20-25? Da so takrat pač delali neko prenovo, bolj površinsko?

Ne razumem kako se za te osnovne stvari ne pozanimate pred nakupom pri prodajalcu?

Če bi prebral, sem že napisala, da prodajalec NE VE oz noče povedat.

Prodajalec ni nikoli živel v stanovanju in mi ne ve povedat.

Ampak ja, imaš možnost preskočiti temo, če se ne spoznaš.

Drugače pa glede informacij s strani prodajalcev je tako tako. Recimo sem bila na ogledu stanovanja, v oglasu napisano, da je na novo renovirano. Tudi agent je tako zatrdil. Stanje pa tako v stanovanju, da joj.

Sem si ogledala že kar nekaj stanovanj in eni agenti zavajajo, da glave peče.

Tako, da ja, sem skeptična glede informacij, ki mi jih povedo prodajalci oz agenti.

Recimo tole omenjeno stanovanje, ki me najbolj zanima, je prodajalec rekel, da je staro okrog 30 let. Soseda v bloku mi je povedala, da živi od začetka tam, ko so zgradili – 45 let.

saniranje, 07.05.2025 ob 22:13

Drugače pa glede informacij s strani prodajalcev je tako tako. Recimo sem bila na ogledu stanovanja, v oglasu napisano, da je na novo renovirano. Tudi agent je tako zatrdil. Stanje pa tako v stanovanju, da joj.

Sem si ogledala že kar nekaj stanovanj in eni agenti zavajajo, da glave peče.

Tako, da ja, sem skeptična glede informacij, ki mi jih povedo prodajalci oz agenti.

Recimo tole omenjeno stanovanje, ki me najbolj zanima, je prodajalec rekel, da je staro okrog 30 let. Soseda v bloku mi je povedala, da živi od začetka tam, ko so zgradili – 45 let.

Za cevi lahko veš tako, da ugotoviš katere imaš vgrajene. Pred 45 leti se ni dajalo to, kar se danes. Danes se vgrajuje plastika, 45 let nazaj se je svinčene cevi itd. Pri elektriki so se tudi malo spremenili standardi vezave in se tudi lahko ugotovi.

Starost objekta razbereš iz katastra, ne od tet in agentov. Kataster stavb, zemljiška knjiga in upravnik so tvoji prijatelji.

Če nimaš podatkov o prenovi in hkrati nočeš investirati ob nakupu še v kompletno prenovo stanovanja (kar je razumljivo, ker se itak spušiš že za nakup in ti ostane za prenovo točno 0 eur), pač popravljaš ad hoc, ko se kaj pokvari oz. se lotiš po delih čez nekaj let, ko se spet nabere na kupček.

Da, vsako stanovanje zase popravlja napeljave. Da, ponavadi takrat, ko kaj prenavljajo ali pa takrat, ko je kako sranje – poči cev, kratki stik.

Če je kopalnica še užitna, je jaz ne bi razbijala, ni to tak fajn počet.

Kaj bi ti obnavljala, stanovanje ali stavbo?

Za stavbo vprasas upravnika, kaj je bilo obnavljano in kaj je nacrtovano za obnovo.

Pri stavbi se obnavljajo fasade, dvigala, okna, vrata, streha, toplotne postaje in podobno. Glede elektricne in codovodne napeljave se obnavlja le tisto, kar je dosegljivo brez razbijanja, ko poci kaksna cev, pa se sanira tam, kjer je pocila. Nihce ne bo razbijal pol bloka, da zamenja elektricne vode ali vodovodne cevi.

V stanovanju pa vidis, kaj zgleda obnovljeno in kaj ne, ce ti lastnik ne zna povedat. 45 let staro stanovanje v prvotnem stanju verjetno ni obnavljano in se ga splaca takoj prenoviti, vsaj take stvari, ki zahtevajo stemanje.

Ni nujno, da so vodovodne cevi stare 45 let. Lahko da so jih takrat, ko so kopalnico obnavljali, obnovili. Celo zelo verjetno je. Ker če nekdo že razbija in meče ven stare ploščice, bo zelo verjetno menjal tudi cevi. 20 let nazaj so že polagali plastične. Jaz to nikakor ne bi razbijat šla, če bi bilo moje, če vse okej deluje.

Stanovanje se obnovi preden se vseli vanj.

Stanovanje lahko prenovili v nulo, rabiš pa vsaj 30 jurjev, če znaš se kaj sam in nimaš dveh levih rok.

Včasih je staro bolje kot novo, pomembna je lokacija in parking.

Kamal in kako se ugotovi kake cevi, električna napeljava je v stanovanju?

V ZK takih podatkov seveda ni, v katastru stavb tudi ne. Prodajalci oz nepremičninski agetni ne vedo ali pa nočejo povedat kaj in kdaj se je kaj prenavljalo. Če povedo, ni rečeno, da govorijo resnico. Računov ne predložijo. Agenti večinoma totalno nezainteresirano pokažejo stanovanje, pogosto povsem napačne informacije. Recimo trdijo, da je stanovanje renovirano, pa je to že na prvi pogled laž.

Lahko trdijo, da je prenovljeno pa je samo pobeljeno.

Pa en piše, da stanovanje prenoviš, ko se vseliš. Hm. Recimo nabaviš stanovanje, ki je videt v super stanju, opremljeno. A greš potem opremo ven metati, razbijati ploščice, stene, razkopati, razbiti vse, kar pač se seliš noter? Ne mi s takimi bučkami no, če se ne spoznaš…

Se dejansko kdo spozna? Ko ste kupovali stanovanja, hodili na oglede, kako ste te stvari prečekirali?

Glede na moj budget, so ogledana stanovanja večinoma že kar v letih. Tole 45 let staro je najnovešje. Večinoma ostalih starejša.

Je tu kdo od vas lastnik stanovanja, ki je približno toliko staro in ve kako se stara stanovanje , kdaj je kaj saniral?

Prijazna avtorica….tvoje novo stanovanje očitno ni videti v super stanju, kot si malo nesramna do enega od odgovorov. Se ti spoznaš?

Očitno nimaš pojma.

Torej- najdi električarja, vodovodarja in lepo  hopa copa do stanovanja in naj si mojstra, ki se spoznata ogledata, kar se da ogledati.

Ti pa se ne nosi previsoko, tu prosiš za nasvete in ,ko ti jih dajo, se obnašaš, kot da so to debilčki, ti pa gradbeni inženir.

In, ja, če je stanovanje videti bolj ubogo, se ga gre prenavljat, ko ga kupiš. Razen, če ni videti tako super, kot je očitno tvoje :):)

kar je v stanovanju, obnavljaš sam – inštalacije, elektriko. to, kar vodi do stanovanja, ne bo nikoli nihče ad hoc obnavljal, če pride do puščanja cevi, okvar na napeljavi,  bo popravilo kril rezervni sklad oziroma vsi etažni lastniki, če v rezervnem skladu ni dovolj denarja.

kakršne koli investicije v skupne deleže stavbe morajo odobriti etažni lastniki, ne vem točno kakšen delež je potreben, ali 50+ ali 75.

1000 eur/m2….

Hopsa, ker se ne spoznam, sprašujem tule. Vidim pa, da se tudi ti ne spoznaš, kaj to, niti teme ne razumeš. Ampak pisariš pa v temo.

Frišno ločena, samo rada bi imela malce občutka po koliko letih je potrebno stanovanje, napeljave obnoviti. Pogledala sem si že kup stanovanj, ampak pojma nimam kaj naj pričakujem. Recimo omenjeno stanovanje je staro 45, zgleda super. Nimam osnovnega pojma ali 45 let stara napeljava pomeni, da bo treba že v roku enega leta vse prenavljat ali čez 10 let ali… ne vem. Prodajajo se stanovanja, ki so stara 100 let, 50 let, in tako naprej. Sanja pa se mi ne koliko let zdržijo napeljave in podobno. Jaz bi kupila novo stanovanje, samo ni šans, da ga kupim, cena pač.

Cveto, kaj to misliš?

Cveto, kaj ti kar nekaj povprek?

Stanovanja so različna. Lahko je staro 100 let, lahko je staro 20 let. Bo bistvena razlika, če se greš renovirat, se ti ne zdi?

Pa tudi stanovanji stari 100 let, nista enaki. Nekdo je lahko stanovanje ves čas postopno renoviral, skrbel zanj. Drugi pa samo nujno kaj pokrpal.

Tako, da je bebasto kar nekaj povprek.

Še manj pa mi je jasno kaj sploh misliš s tem jurjem na kvadrat? Ena stanovanja je dovolj, če jih pobeliš. Ena imajo komplet vse v slabem stanju. Ena stanovanja imajo ok kopalnico, spalnico pa je za prenovit. Boš razbil kopalnico, ki je ok, ker je pač spalnica razpadajoča?

saniranje, 08.05.2025 ob 09:00

Hopsa, ker se ne spoznam, sprašujem tule. Vidim pa, da se tudi ti ne spoznaš, kaj to, niti teme ne razumeš. Ampak pisariš pa v temo.

Frišno ločena, samo rada bi imela malce občutka po koliko letih je potrebno stanovanje, napeljave obnoviti. Pogledala sem si že kup stanovanj, ampak pojma nimam kaj naj pričakujem. Recimo omenjeno stanovanje je staro 45, zgleda super. Nimam osnovnega pojma ali 45 let stara napeljava pomeni, da bo treba že v roku enega leta vse prenavljat ali čez 10 let ali… ne vem. Prodajajo se stanovanja, ki so stara 100 let, 50 let, in tako naprej. Sanja pa se mi ne koliko let zdržijo napeljave in podobno. Jaz bi kupila novo stanovanje, samo ni šans, da ga kupim, cena pač.

Cveto, kaj to misliš?

prek palca ti lahko povem, da če je bil prvi lastnik ali pa dva, v 45 letih inštalacij v stanovanju, razen nujnih popravil nihče ni obnavljal. ker je tu treba razbit vse in je stanovanje par mesecev nefunkcionalno.

če je bilo stanovanje kakšnih 10-15 let nazaj prodano, pa je verjetno velika možnost, da so kaj delali.

to bi načeloma morala videt iz opreme stanovanja, torej, kako stare so ploščice v kopalnici, kakšne so vtičnice, šalterji….

na tvojem mestu, če se odločiš za tako staro stanovanje, bi jaz razbila vse in prenovila vse. električne inštalacije so verjetno stare, cevi so stare in bo slej ko prej kaj točilo, pa bo treba itak razbijat. to lažje narediš, dokler ne živiš tam.

Če je elektro omarica še na tiste “stare” varovalke na šrauf, potem elektrika zagotovo ni bila prenovljena, ker se te sodobne elektro omarice vgrajujejo že vsaj 20 let.

Glede cevi, odpri kuhinjski element pod kritom in poglej kakšna je cev za odtok, ki pride iz stene. Če je kovinska in zgleda stara, potem to tudi je.

V kopalnici poglej, če je kje kakšen ventil za vodo. Če so to predpotopni ventili, potem vodovod ni bil obnovljen v celoti.

Realno – prenavljati instalacij ni nujno treba, razen takrat ko npr poči cev oz kakšen spoj. A tudi to se da urediti le na tistem mestu – npr za vodovod imaš mojstre, ki gredo po ceveh s kamero, najdejo razpoko in jo npr zalijejo z umetno maso. Ali pa cev kar z notranje strani prevlečejo z novo cevjo (nogavico) in zadeva spet deluje.

Tako da – obnove instalacij so bolj preventiva, da do takih zadev ne prihaja, da je voda bolj čista, boljši pretok oz pritisk, ipd.

Podobno z elektriko. Tudi npr 60 let star napeljave načeloma niso čisto fuč. Kar se zgodi je, da ne prenesejo velikih obremenitev (npr ne moreš priključiti novega indukcijskega štedilnika z boosterjem – ker ti ven vrže varovalke ali pa se začne segrevati in se lahko vžge), nimaš dovolj vtičnic in ne na pravih mestih, ipd.

In spet podobno z ogrevanjem oz radiatorji. Zelo stari so lahko že malo zamašeni zaradi na notranji strani odpadlih delcev rje, usedlin iz vode, ipd – pa slabo grejejo. Morda kakšen prerjavi in začne kapljati voda ven. Ne izgledajo moderno in koga moti izgled. Učinkovitost je lahko slabša – ni pa nujno. Zamenjaš lahko tudi samo posamezen radiator, če je ravno treba. Podobno je lahko s cevmi – a ponovno – ni nujno. Pretočnost sistema se  da izmeriti.

Hvala Rok, koristni nasveti.

Varovalke oz omarica so pač tista na stikala. Niso one stare varovalke, ko jih moraš zasukat. Cevi, kar se vidi pod pomivalnim koritom, so plastične. Ventili pa kaj vem. Sem v hiši, stari 35 let. Vem, da so takrat moji starši dajali najcenejše stvari notri, ker pač ni bilo denarja. V tem omenjenem stanovanju ventili bolje zgledajo. Vem tudi, da smo v hiši na začetku imeli varovalke, ki se zasučejo, tiste bele keramične, brez stikal, brez glavnega stikala. Tako, da ali so v tem stanovanju kaj obnavljali ali pa mogoče ob vgradnji dajali boljše materiale kot pri nas v hiši. Stanje zgleda boljše. Nimam pa drugih izkušenj kot pač ta naša domača hiša.

Frišna ločena, če se odločim za to stanovanje, zakaj bi vse razbila? Kopalnica so ploščice videt super, tuš kabina, omarica tudi. Boljer je videt adijo. Ampak zakaj bi vse to razbijala?

Kuhinja je pohištvo po meri. Poden ok. Napeljave nimam pojma. Zakaj bi vse razbila?

Isto ostali prostori. Pohištvo po meri. Vse to ven vreči in nekaj razbijati?

V tem primeru itak ni šans, da kupim to stanovanje, ker nimam denarja, da to naredim.

Niti ne vidim smisla razbijat stvari, ki so videt ok.

Na pogled je stanovanje tako, da kupiš jogije in se vseliš.

Ne znam si pa predstavljat kaj čaka v prihodnosti, glede vodnih in elektro napeljav in še česa. Ampak kar tako zaradi lepšega pa jaz ne bi razbila celo stanovanje.

New Report

Close