Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 5-2 dieta

5-2 dieta

Je še kdo začel s to dieto ali če raje rečem “načinom prehrenjevanja”?

Sama sem ugotovila, da ni tako hudo v času posta. Če pametno izbereš hrano na dan posta se da s 500kcal kar lepo priti skozi brez nekega hudega stradanja. Res pa je, da meni ustreza prehrenjevanje 2x dnevno in se na tak način 2x 250kcal bolj enostavno razporedi kot pa če bi imela 3 obroke.

poglej z iskalnikom
zdaj se pa še vsak teden pojavlja ta dieta.

http://med.over.net/forum5/search.php?151,search=mosley,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=90,match_forum=151,match_threads=0

http://med.over.net/forum5/search.php?151,search=5+2+dieta,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=90,match_forum=151,match_threads=0

jaz poskušam z enim obrokom dnevno, mi je tako lažje. Če je kriza zvečer popijem šalco čiste goveje juhe.

Ker imam ITM 18,7 je moj način prehranjevanja takšen – dva velika obroka in pet majhnih 😉

To je se za lenuhe premalo kalorij….

in kaj jeste ob navadnih dnevih?

Ob navadnih dnevih ješ normalno oziroma toliko, kolikor bi rabila da bi vzdrževala težo.

To se pa lahko izračuna tukaj

http://www.calculator.net/calorie-calculator.html?ctype=metric&cage=25&csex=m&cheightfeet=5&cheightinch=10&cpound=160&cheightmeter=180&ckg=60&cactivity=1.375&printit=0

jaz bi pa še enkrat rada napisala za vse, ki tole berejo in si o tem še niso pogledali nobenega filmčka ali prebrali članka, skratka ne poznajo.

to ni dieta, to je način samozdravljenja telesa. tisti, ki imamo preveliko težo pa s tem načinom še zgubljamo maščobo, ampak precej počasneje, kot z raznimi dietami, na srečo pa bolj trajno.

ta način prehranjevanja ni časovno omejen, naj bi bil trajen.

Ob navadnih dnevih ješ normalno oziroma toliko, kolikor bi rabila da bi vzdrževala težo.

To se pa lahko izračuna tukaj

http://www.calculator.net/calorie-calculator.html?ctype=metric&cage=25&csex=m&cheightfeet=5&cheightinch=10&cpound=160&cheightmeter=180&ckg=60&cactivity=1.375&printit=0%5B/quote%5D
mene zanima, kaj ve jeste ob navadnih dnevih, oziroma koliko kalorij

poanta tega načina je, da je š normalno, vse kar ti paše, kolikor ti paše, moraš pa razumet kaj ta način 5:2 sploh je.

mene to tudi zanima. problem imam s temi 500 kcal oz. z 2x po 250 – enostavno ne znam nič pametnega skup spravit, ker nikoli nisem gledala na kalorije.

prosim, napiši malo, kako ti doočiš teh 500 (oz. 250) kcal in kaj konkretno poješ takrat?

Zaradi te prehrane ni treba spreminjati življenjskega sloga in tega, kar sicer ješ. Ješ samo manj ob določenih dnevih. To je vse. Bolj simpl je že težko.

mal preglej embalažo z živili

recimo 100g prepečenca ima 400kcal
1 sadni jogurt skoraj 200kcal navadnji pol manj
surova zelenjava manj
juhe zelo malo

jaz kalorij nikdar ne štejem, jem obrok večinoma zelenjava kuhana, surova, ali popražena, kar mi paše pač in kakšen prepečenec zraven.
moj mož ob teh dneh največkrat poje jogurt s kakšno štručko

pač poješ tisto kar sti paše, le količinsko manj, pa OH in živalskim beljakovinam se ogneš, pa je.

500 kalorij se poje na 2 dneva v tednu. Kaj je tako težko za razumeti?

Tisti dan pač poješ več zelenjave, mogoče kakšno konzervo sardin ali skuše, čisto juho iz kocke (samo 30kcal za 2dcl), rdeča pesa ima recimo samo 40kcal na 100gr in tako lahko v celem dnevu zmažeš cel kozarec.
Rdeči fižol je tudi nasiten in ni tako kaloričen. Mogoče kakšno kuhano jajce. Ali pa sadje (nekaj kar ni zelo sladko).

Skratka s 500 kalorijami se da prav lepo priti skozi brez stradanja. Mogoče samo z malo lakote, ampak nič hujšega.

Tabela kalorij na 100g je spodaj (ja treba se je vzeti v roke in tehtati hrano, dokler ne dobiš občutka kaj ima koliko kalorij).
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=5

S tem da zmanjšaš vnos na tak način narediš to, da se telo postavi v obrambno pozicijo, posledično si bolj utrujen, zaspan, nejevoljen, imaš težave s hormoni…

Še en lep izračun.

Primer 1:
Recimo, da dnevno pojemo 1800 kcal in s tem vzdržujemo težo, v celem tednu s tako prehrano vnesemo 12.600 kcal.

Primer 2:
Potem imamo primer hujšanja kjer omejiš vnos hrane v telo za 500 kcal na dan (na tak način shujšaš 0,5kg tedensko), v celem tednu tako vneseš 9.100 kcal.

Primer 3:
In tretji primer je ta “dieta” 5-2, kjer 5 dni na teden jemo po 1800 kcal, 2 dneva pa 500 kcal.
V tem zadnjem primeru pojemo skupno 10.000 kcal v celem tednu. Torej se z enostavnim načinom zelo približaš zmanjšanju vnosa kalorij iz drugega primera zgoraj kjer se jih je pojedlo 9.100 kcal.

Meni osebno je veliko lažje 2 dneva v tednu jesti 500 kcal kakor pa cel teden non stop paziti kaj in koliko bom dal v usta.

S tem da zmanjšaš vnos na tak način narediš to, da se telo postavi v obrambno pozicijo, posledično si bolj utrujen, zaspan, nejevoljen, imaš težave s hormoni…[/quote]

Zdaj te pa ne razumem. Jaz govorim o dieti 5:2, ki jo hvališ. In nimam nobenih težav.

Tisti dan pač poješ več zelenjave, mogoče kakšno konzervo sardin ali skuše, čisto juho iz kocke (samo 30kcal za 2dcl), rdeča pesa ima recimo samo 40kcal na 100gr in tako lahko v celem dnevu zmažeš cel kozarec.
Rdeči fižol je tudi nasiten in ni tako kaloričen. Mogoče kakšno kuhano jajce. Ali pa sadje (nekaj kar ni zelo sladko).

Skratka s 500 kalorijami se da prav lepo priti skozi brez stradanja. Mogoče samo z malo lakote, ampak nič hujšega.

Tabela kalorij na 100g je spodaj (ja treba se je vzeti v roke in tehtati hrano, dokler ne dobiš občutka kaj ima koliko kalorij).
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=5%5B/quote%5D

imam občutek, da ne razumeš prav koncepta tega posta 5:2

namreč bistvo je samozdravljenje telesa, ki se dogaja v obdobju “stradanja”, takrat telo samo napada bolane celice da se ne množijo. Živalske beljakovine in maščobe telo spravita v turbo pogon = pospešeno množenje celic, česar si med “stradanjem” ne želimo.

ta “dieta” ni način hujšanja, čeprav vmes tudi izgubljaš maščobo.

http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=5%5B/quote%5D

imam občutek, da ne razumeš prav koncepta tega posta 5:2

namreč bistvo je samozdravljenje telesa, ki se dogaja v obdobju “stradanja”, takrat telo samo napada bolane celice da se ne množijo. Živalske beljakovine in maščobe telo spravita v turbo pogon = pospešeno množenje celic, česar si med “stradanjem” ne želimo.

ta “dieta” ni način hujšanja, čeprav vmes tudi izgubljaš maščobo.[/quote]

Hmmm, ampak na originalni strani in v knjigi Michaela Mosleya nič ne piše, da bi se človek moral izogibat živalski hrani na postni dan. Je to tvoj appendix tej dieti?

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-52-diet

Pa recimo tudi tukajle:

http://the5-2dietbook.com/basics

What can I eat on a Fast Day?

In theory, you can have whatever you like – so long as it stays under the calorie limit.

But to keep hunger pangs at bay, it makes sense to eat smartly. Focus on foods that are naturally filling without too many calories, and that keep you feeling fuller for longer. Choose:

Generous portions of vegetables, especially leafy green veg.
Smaller portions of lean meats, fish or eggs. Bake or roast rather than fry.
Soups are a great option as they’re hearty and warming. In summer, try salads dressed with vinegar and herbs.
Avoid large portions of processed carbohydrates – like white bread, pasta and rice – on Fast Days. Cut out sugary foods, and most fruits – berries are the best bet if you want something sweet.
You can (and should) drink plenty of water. You can also drink black coffee or tea, herb teas and diet drinks, although artificially sweetened drinks may still affect your blood sugar or insulin levels which is not ideal on a fast/restricted day. If you take milk in hot drinks, remember to include the calories in your allowance.

jaz sem najprej večkrat pogledala njegov dokumentarec iz 2012, ko je bila cela zadeva še popolnoma neznana, raziskuje več različnih teorij in tam je navedeno nekaj osnovnih stvari, katerih se jaz držim, ker se postim v prvi vrsti iz zdravstvenih razlogov.

ko je ta dieta postala izjemno popularna v svetu, jo je bilo potrebno prilagodit širšim množicam in to kar se danes bere na raznih spletnih straneh je malenkost bolj populistična varjanta te, ki sem jo gledala jaz 🙂

če tako piše se pač ravnaj po tem, jaz bom obdržala moj sistem, ki mi je precej bolj smiseln in odlično deluje že nekaj mesecev.

Oprosti, ampak tudi jaz sem pogledal Mosleyev dokumentarec in tam ni nikakršnega govora o tem, da bi se človek moral na postne dneve izogibat živalski hrani. Imam tudi njegovo knjigo in audiobook, oboje je izšlo leto ali dve po dokumentarcu, pa spet ni nikakršnega govora o tvojih trditvah. Če se hočeš še sama prepričat, dokumentarec s slovenskimi podnapisi lahko dobiš na partisu, knjigo in avdioknjigo pa na kickass torrentih.

Oprosti, ampak tudi jaz sem pogledal Mosleyev dokumentarec in tam ni nikakršnega govora o tem, da bi se človek moral na postne dneve izogibat živalski hrani. Imam tudi njegovo knjigo in audiobook, oboje je izšlo leto ali dve po dokumentarcu, pa spet ni nikakršnega govora o tvojih trditvah. Če se hočeš še sama prepričat, dokumentarec s slovenskimi podnapisi lahko dobiš na partisu, knjigo in avdioknjigo pa na kickass torrentih.[/quote]

kot sem že zgoraj napisala, v dokumentarcu MM govori o tem, da je telo z vnosom živalskih beljakovin v turbo pogonu, tega pa jaz ne želim, vsaj v dnevih postenja ne.

Hja, tega se sicer ne spomnim, ampak nobene dileme ni, da po svoje reinterpretiraš “pravilno razumevanje” te diete. Napisala si namreč tudi:

To pa je vse skupaj povsem tvoja ideja in tvoja interpretacija “koncepta te diete”, Michael Mosley nikakor in nikjer ni rekel ali zapisal, da med postnimi dnevi ne bi jedli živalskih maščob.

Hja, tega se sicer ne spomnim, ampak nobene dileme ni, da po svoje reinterpretiraš “pravilno razumevanje” te diete. Napisala si namreč tudi:

To pa je vse skupaj povsem tvoja ideja in tvoja interpretacija “koncepta te diete”, Michael Mosley nikakor in nikjer ni rekel ali zapisal, da med postnimi dnevi ne bi jedli živalskih maščob.[/quote]

jaz sem si iz dokumentarca tako zapomnila in tako se mi zdi še najbolj logično in prav

vsak pa naj naredi tako, kot se zdi prav njemu.

New Report

Close