50 letnik in že v penziji
To je bila praksa na Goriškem koncu. Imam sosede, ki so že kmalu po 40.tem šli invalidsko v penzijon,potem pa… Ženske pucat v Italjo,moški kakšna občasna dela. Veliko od teh ljudi je več let v penzionu, kot so pa delali. Pa še višje penzije imajo praviloma,kot kasnejši upokojenci. Velikot akih sosedov imam, ki so še zelo vitalni.[/quote]
ja, nekdaj je bilo z lahkoto priti v invalidsko penzijo, malo so kuverice padale, pa razni pujseki in druge dobrine. Danes si že na pol mrtev, pa še bi te pošiljali delat. So pa invalidske penzije majhne in dandanes imajo najmanjše penzije ravno invalidski upokojenci. Ja, nekdaj se je dalo, sama bom zgleda delala do smrti.
To smo vsi razumeli :-)))))
In prav je, da delaš in si aktiven. Ko se zasediš doma, te pa hitro povoha Matilda :-)))
Vse za vaše (intelektualno) zdravje!
Jap, včasih je pa šu en klinac v invalidski penzjon, pol je pa ob 3-h zjutraj raznašal vaški cajteng, pozimi kidal sneg vsem starim kokam, …. popoldan delal na njivi, zvečer prekladal kište pira v ribišem domu…. hahahaha!
Oh, kje so Titojevi cajti, ko smo vsi dobro živeli!
se ne strinjam.
Moj oče je predvojna generacija. delati je začel z 14 leti. Imel je 47 let delavne dobe.
Vem da njegovi delavni pogoji bi tebi zveneli kot znanstvena fantastika, še jaz težko svojim otrokom to razložim.
Res pa je, da je imel pokojnino v taki višini, da si je lahko kril stroške domske oskrbe. Dostojno preživeta leta.
jaz si tega ne bom mogla privoščiti pa če delam do 75 leta in bi imela 50let delavne dobe.
Vse, kar mi zdaj doživljamo, je samo ena živčna vojna. Psihoza. Sicer ne vem, zakaj – ampak moramo ohraniti mir (MIR), trezno glavo in optimizem!
NIČ NAM NI HUDEGA!
Komu smo mi kaj dolžni? Par šelestečih bankovcev? :-)) Komu (direkt) smo dolžni?? Kdo ve?
Uživajmo – itak nam bodo odpustili dolgove. Še dokapitalizirali nas bodo!
NA SVOJI ZEMLJI SMO MI GOSPODAR!!
Imam kolega kateri je zaradi nesreče končal na vozičku. Imel je na izbiro ali delavno rehabilitacijo ali penzjon, pa ni dosti pomišljal, prej je imel dobro plačo, zato je bila osnova dobra inprocenti so bili takrat še vredu.
če pa bi izbral delo bi zaradi slabe plače in nižjih procentov danes dobil mizerjo katera ne bi bila ne za živet ne za umret, toliko o podalševanju dela , ja lahko ko imaš enkrat odločbo v roki,brez odločbe pa nikakor !
Poleg tega pa se najbrž spomnite galame z upokojenci S,p,-ji kako bodo vračali penzjone. mar nobem ne pomni pozivov naj ljudje delajo še v penzjon , da jim bo država doplačevala del penzjona kateri bi jim že pripadal, itd, itd….. V naši državi se samo delat ne splača, vse ostalo je ok. !
Ne.
Tastari delajo ravno tako dobro ali bolje kot mladi, morda še bolje, ker imajo več izkušenj in so bolj resni, dokler delajo jim ni treba plačevat penzije, oni vplačujejo v sklad. Mladi brezposelni državo malo stanejo, ker šrudirajo, ali prejemajo socialno ali pa še to ne. In ker danes ne delajo tudi čez 40 let ne bodo imeli penzij.
Če bi šli pa stari v pokoj, bi država morala njim dat penzijo, mladim pa plačo, če 40 let pa še njim penzije.
In ker bi mlajši hodili v penzijo – (oboji) bi država za penzije več zapravila kot zapravi sedaj.
Tud moja tašča je od 50.leta doma. Se pravi že 20 let vegetira, pa jamra kolk je ona devova, kakšna revca je k je devova na 3 izmene ,bla, bla…
Jest si sploh ne predstavljam, da bi bla doma tolk časa, brez dela. Moj oče je šel pred dvemi leti v penzijo in je komaj čakal, da se naspi, da mu ni treba zjutraj vstaja. Pa se je po enem letu tega lenarjenja čist naveličal, ne ve kaj bi sam s sabo in s toliko prostega časa.
Nič ne brante policija in vse, ki imajo bonificiran staž. Dejstvo je, da si ne zaslužijo tega, da gredo že pri 50 letih v penzijo. Itak celo delovno dobo živijo na račun delovnih ljudi. Če pa že gredo v penzijo pri 50 letih, naj jim dajo minimalno penzijo, kot so jo ljudje zaslužili za celo delovno dobo 40 let v proizvodnji, 400€. Tako pa imajo vsi penzijo okoli 800€ vsak mesec sigurno na računu, da jim ni treba s qurcem mignt pri teh letih. Vsi so pa še tako ohranjeni in polni energije, da se trgajo na raznih športnih aktivnostih,….. ne buč prodajat s to bonifikacijo. Sem poznal tud rudarja, ki je delal v Nemčiji, je rekel, da je mojster šaha postal v jami in bi šel spet prec nazaj v rudnik
Pa za vse vprašenje, ki branite te s tem stažem zakaj v današnjih časih ni več tega staža. Tud policaji lahk samo še sanjajo o njemu. Odgovor je preprost, trg je prepozno reagiral na zastarele zakone glede delovnih mest.
Berem, berem in se čudim, tem neresnim komentarjem. Po komentarjih sodeč, bi človk rekel, da tu gor visijo sami najstniki ali pa totalno………..ljudje. Zakonodaja se v nekaj desetletjih nazaj precej spreminjala Moja tašča je šla v pokoj pri 50 letih. Sedaj pa že 42 let prejema pokojnino (še vedno je živa 92 let). Zdej bom pa vprašela vse tiste, ki pravte naj gredo 50 letniki v penzijo, kdo jim pa bo izplačeval penzije toliko let do smrti. .Statistika prvi, da se življenjska doba neprestano veča????? Se pa zavedam problema mladih, bodo moral najt rešitev za zaposlitev mladih.