50€
Za to famozno delo imaš velikokrat na voljo le tri (slabe) možnosti:
1. študentska napotnica
2. lastni s.p.
3. delo na črno
Prva in tretja možnost sta za osebo brez statusa nelegalni, druga pa je velikokrat samo pot v pogubo.
Obstaja še četrta – delo zastonj. Danes namreč ni garancije, da bo to opevano delo sploh plačano.[/quote]
4. osebno dopolnilno delo – dobra rešitev za občasna dela!
Avtorici pa: lepo, da skrbiš za hčerko, a tudi ona mora sprejeti, da je sedaj odrasla oseba, ki se mora naučiti tudi sama poskrbeti zase! Dokler ne najde dela, naj si uredi socialno pomoč, zaprosi za enkratno denarno pomoč ipd. oziroma naštudira vse možnosti. Vključi naj se v kakšno prostovoljno delo ali brezplačne tečajne na zavodu, v knjižnici, ljudski univerzi itd.,. da ne otopi in da ne bo živela preveč izolirano.
Naj vaju ne bo sram iti na RK ali prijatelje, sosede, sorodnike prositi za pomoč pri hrani – denarja ljudje ne dajo radi, kilo kruha in makarone vama bo pa vsak rad kupil. To seveda ni trajna rešitev, ampak začasna, toliko, da preživita mesec ali dva.
Naprej: treba je urediti finance. Kredit je očitno prevelik glede na trenutne dohodke. Začasno se ga lahko zamrzne ali preoblikuje – plačevanje manjšega zneska na daljši rok. Vse to se uredi na banki. Če pooblastiš hčerko, se lahko ona pozanima o tem, glede na to, da ima kot brezposeblna oseba trenutno dovolj časa.
Razmislita o prodaji nepremičnine, v kateri živita, in nakupu manjše garsonjere, čim bližje kraju, kjer delaš oziroma tam, kjer je dosegljiv poceni javni prevoz. Kredit se na ta način lahko odplača ali prenese na novo nepremičnino in bo odplačan prej.
Premisli, če se še kdo pelje na delo v isti kraj kot ti ali vsaj do naslednje avtobusne postaje – nekaj časa je moja mama živela pri babici, ki jo je negovala, v odročni vasi, 6 km od prve avtobusne postaje. Ni imela avta, zato jo je do tja včasih peljal kakšen od sosedov, velikokat pa je šla tudi peš ali s kolesom. Morda pa bi ti lahko peljala koga iz svojega kraja in bi si delila stroške za vožnjo ali pa pač uporabila javni prevoz. Razmisli o različnih možnostih, avto je namreč v tvoji dani situaciji luksuz! Ne toliko sama vrednost avta, kot njegovo vzdrževanje!
Poskušajta zmanjšati fiksne stroške: teh je namreč vključno s kreditom kar za 600 evrov! To je zelo veliko! Odklopita televizijo, stacionarni telefon (ja, marsikdo ga še ima!), telefon si uredita na kartice – mogoče bo celo eden za obe dovolj, premislita, če lahko internet koristita v knjižnici ali pri kakšnih prijateljih, znancih. Zamenjajta operaterja elektrike, če vama to omogoča prihranek. Zamenjajta banko, če se vama to finančno splača. Vse to naj preračuna hčerka ter se tako nauči odgovornega delovanja z denarjem.
Nato pa je čas za razmislek o možnostih za zaslužek. Kaj znata? V čem sta dobri? Znata pisati, izdelovati nakit, šivati, plesti, dobro kuhati, obvladata računovodstvo? Vsak dan se pogovarjata o tem, o različnih možnostih ter med tem tudi pošiljajta prošnje za zaposlitev – tako hčerka kot tudi ti – da si najdeš službo v kraju kjer bivaš in ti ne bo treba uporabljati avta ali pa da dobiš večjo plačo.
Poznam upokojeno računovodkinjo, ki je svojo brezposelno hčerko, ki se je šolala na čisto drugem področju, naučila računovodstva in hčerka ima sedaj svoje podjetje ter ji dobro gre, pomaga pa tudi mami.
Če porebuješ kakšen nasvet ali motivacijo, pa kar napiši na forum in ti bomo skušali pomagati!
Za to famozno delo imaš velikokrat na voljo le tri (slabe) možnosti:
1. študentska napotnica
2. lastni s.p.
3. delo na črno
Prva in tretja možnost sta za osebo brez statusa nelegalni, druga pa je velikokrat samo pot v pogubo.
Obstaja še četrta – delo zastonj. Danes namreč ni garancije, da bo to opevano delo sploh plačano.[/quote]
4. osebno dopolnilno delo – dobra rešitev za občasna dela!
[/quote]
Naj te popravim: rešitev za nekatera občasna dela!
Na ta način ne moreš opravljati vseh del, poleg tega se moraš tudi registrirati. Ni to ravno super rešitev, nabor del je precej omejen.
2. sv.vojna je trajala vsaj 5 let, amapk pazi da imamo okoli 4000 uživalcev pokojnine za 10 dnevno vojno….to so šele priskledniki.[/quote]
No tale tema je nekoliko zašla, ker se mora zmeraj najt kdo, ki v komentarjih piše stvari, ki se teme niti za milimeter ne dotikajo.
Ampak take neumnosti, da bi za sodelovanje v 10-dnevni vojni 4.000 ljudi dobivalo penzije, pa mislim, da še nisem slišala. Pa kje pobirate take traparije?
Še enkrat, TO NI RES! Dohodek mame je dohodek mame in ne polnoletne hčerke, ki se ne šola več. Upošteva se le to, da ima preskrbljeno stanovanje in zato dobi DSP nekaj nižjo. Pogoj pa je, da je ta hčerka prijavljena na Zavodu za zaposlovanje. Če ni, potem DSP odpade.[/quote]
Mislim, da je bilo 3 leta nazaj. Z bratom sva bila oba brezposelna, živela z mamo, ki ima manj kot 1000 e plače. Oba sva dobila zavrnjeno socialko. Popolnoma, ne samo del. Tudi zavarovanje sva morala plačevati sama.[/quote]
In sta se seveda pritožila ali sta pustila stati? Bi pa morala povedati celotno ozadje (prihranki, prijava na zavodu da ali ne…., pa še kaj bi se našlo). Še enkrat ponavljam – polnoletna oseba, ki je prijavljena na zavodu, čeprav živi pri starših, ima pravico do pomoči. Pa ni važno, ali je bilo to tri leta nazaj ali je to danes. Seveda pa ne sme imeti nobenih prihrankov oz. do 300 eurov cca se ne upošteva, vse kar je preko, pa se.
Mislim, da je bilo 3 leta nazaj. Z bratom sva bila oba brezposelna, živela z mamo, ki ima manj kot 1000 e plače. Oba sva dobila zavrnjeno socialko. Popolnoma, ne samo del. Tudi zavarovanje sva morala plačevati sama.[/quote]
In sta se seveda pritožila ali sta pustila stati? Bi pa morala povedati celotno ozadje (prihranki, prijava na zavodu da ali ne…., pa še kaj bi se našlo). Še enkrat ponavljam – polnoletna oseba, ki je prijavljena na zavodu, čeprav živi pri starših, ima pravico do pomoči. Pa ni važno, ali je bilo to tri leta nazaj ali je to danes. Seveda pa ne sme imeti nobenih prihrankov oz. do 300 eurov cca se ne upošteva, vse kar je preko, pa se.[/quote]
Naj najprej povem, da sem hotela samo opisat našo izkušnjo, ne pravim, da nimaš prav. Sva pustila stati, saj je bilo razloženo, da presegamo mejo. V bistvu sem pričakovala, da je ne bom dobila, ker se je stalno govorilo, da se špara pri vsem, sem sklepala, da tudi pri socialkah. Midva nisva imela popolnoma nič, ne prihrankov, ne nepremičnin, ne avta, niti bančnih računov, saj sva jih morala zapreti, ker nisva imela prihodkov. Drugega ne vem kaj bi se še lahko našlo. Mogoče, ker ima mama še eno nepremičnino (ne oddaja, živijo stari starši v njej). Oče je pokojni. Je važno kdaj je bilo, saj sem 10 let nazaj socialko prejemala (2 meseca, potem sem se zaposlila). Brat nikoli. Mogoče bi morali prijaviti ločeno gospodinjstvo, a ni bilo ločeno, nisem imela namena goljufati.
Ponovila bom še enkrat, da moja hčer socialne pomoči ne dobi, ker imam jaz na mesec preveč. Da bi si uredila svoje gospodinjstvo, spet ni mogoče.
Da bom vrgla hčer na cesto, ker kljub pošiljanju prošenj ne dobi dela. Lepo razmišljanje.
Ker je nekdo omenil, da se bi mogla učiti, delam za 5. stopnjo izobrazbe, ker drugega dela ne najdem še danes, končan imam pa faks.
Hčer je vedno delala preko študenta, prišlo je pač obdobje, kjer sva v stiski. Pri nas ni barov, da bi lahko delala občasno.
In ne bom stanovanja prodajala, zato ker sem v stiski nekaj mesecev. Najbolje, da prodam vse in grem živeti pod nebo.
NIsem šel brat ampak me zmoti predvsem dejstvo, da imaš doma očitno polnoletno hčerko. Na FB imaš skupino, zaposlitev, kjer na uro objavljajo dela, naj gre v bar kelnarit..tudi jaz sem svoje zgodnje čase. Poleg tega imaš sezonska dela, ki jih imaš objavljena na Zavodu, kaj ne more iti pobirati sadja? zakaj se ne šola, da bi imela štipendijo?..kje je preživnina? DELO se vedno najde. NI vsako častno in ponosno ampak se. Tut na mojedelo.si naj se razgleda…imaš veliko vsega. Iščejo tudi čistilke..Tega mi nihče ne bo rekel, da ni dela, trenutno je dela ko zemlje, je pa res da ga ni za vse poklice, kvalifikacije in diplomante.
Jaz bom pa ponovila še enkrat, da v tvoji zgodbi nekaj manjka. Polnoletna hčerka, če je prijavljena na zavodu, ki ne študira, je samostojna oseba in ji DSP pripada, ne glede na dohodke staršev oz. v tvojem primeru tebe. Ne prejema pa polne pomoči, ker ima doma zagotovljeno stanovanje. Seveda pa ne sme imeti nobenih prihrankov (če ima recimo na računu jurja evrov, normalno da pomoči ne dobi).
Jaz bom pa ponovila še enkrat, da v tvoji zgodbi nekaj manjka. Polnoletna hčerka, če je prijavljena na zavodu, ki ne študira, je samostojna oseba in ji DSP pripada, ne glede na dohodke staršev oz. v tvojem primeru tebe. Ne prejema pa polne pomoči, ker ima doma zagotovljeno stanovanje. Seveda pa ne sme imeti nobenih prihrankov (če ima recimo na računu jurja evrov, normalno da pomoči ne dobi).[/quote]
No potem so nam na socialni napačno razložili.
Ko sem bila brezposelna, sem tudi jaz dobila zavrnjeno socialno pomoč. Nisem imela nič v lasti, a sem živela doma in se je očitno štelo to. Tudi mi smo bili trije z eno plačo. Nisem bila zavarovana, so mi poslali pismo, da moram uredit. In sem morala plačevat “sama”. Da se ti plačuje tudi zavarovanje, zaprosiš na istem obrazcu in sem dobila zavrnjeno vse. To, da so vsi na socialni je mit tle na monu. Tisti, ki imajo otroke že mogoče.
Veš, velikokrat slišimo takšne zgodbe od pridnih, delovnih, poštenih ljudi. In potem naj ne boš jezen, ko vidiš, da npr. cigani, ki ne delajo drugega kot otroke, sicer pa kradejo, izsiljujejo, grozijo, ne upoštevajo nobenih pravil in zakonov (razen, ko gre za njihove pravice), pridejo z audijem in X5 na CSD po socialne transferje. Tisti, ki imajo veliko “bankomatov”, prejemajo tudi po nekaj 1.000 € nepovratnih sredstev pomoči od države. In država kar daje in daje evre, pa še vse zastonj. Zakaj že? Za cigane je, za migrante je, za “elito” je, za poštene ljudi, kot si ti, pa ni. Meni se trga od besa, ko razmišljam o takšnih stvareh. Ne vem, kaj lahko narediš. V bistvu bi morali mi vsi pred parlament in pozvat 90 opic, ki delajo “za nas”, naj odstopijo ali pa uredijo stvari tako, da bodo fer do nas in nam omogočijo življenje, ne životarjenje.
Avtorica, res žalostno kar berem. In če si ponosna in ne maraš prosit za drobtinice, je še toliko težje. Nimam nasveta zate, ker ne vem, kako se od države kaj dobi.
Glede na situacijo je še dobro, da ni več takih, kot tisti v Izoli, ko je prišel s pištolo. Ni čudno, da se ljudem strga. Delat cel mesec in ne imeti za hrano. Sramota.
Mogoče se obrni na Borisa Krabonjo. Poglej si na facebooku. On ne izpostavlja ljudi družebni blamaži, ampak je diskreten in pomaga. Je malo poseben človek, ampak zgleda pošten.
Dobim 580 plus prevoz.Kljub vrtu in dodatnemu delu je žalostno,da životarim.Sva dva,otrok je šoloobvezen.Imam 1500eur kredita- mesečna plača marsikoga,a zame kredit.Tega enostavno država ne bi smela pustiti.Pripravljena bi bila delat več,za večjo plačo.in ne mi mastnih ust govorit,da je to več kot dovolj in kje je enkratna pomoč.Te ni ker je to preveč,preveč dohodka za dva.Ta ista,ne bi bila sposobna preživet že z dejstvom koliko ima plače,ta ista mi predava kako naj delam z denarjem,ki ga imam preveč.Ha,ha,ha…….
Ker sem kot pošten državljan prijavila fursu dodatno delo,so mi znižali otroške…poštenje se ne splača…delo tudi ne.Ja res sem najbrž zaslužila na tisoče evrov..tukaj pa jamram…ha,ha…ne tolažim se s tujo nesrečo to je bolje…še bolje moralizirat laćnemu…ja to kje naj špara.Mah fuj za vse skupaj,za tkm sistem in državo s takimi ljudmi.Ja tudi takimi kot sem jaz,bagro……j…te se
1. Hči se naj prijavi na Zavodu za zaposlovanje.
2. Hči naj odide na UE in prijavi samostojno gospodinjstvo.
3. Hči naj odide na CSD in vloži vlogo za SP.
4. Zaprosi lahko tudi za izredno socialno pomoč.
5. Na Karitas/RK lahko dobi pomoč v obliki hrane (moka, testenine, sladkor, olje).
6. Razširita v vajinem kraju, da hči išče delo (pomoč starostniku, paziti otroke, sprehajanje psov, delo na vrtu/njivi, pospravljenje stanovanj/hiš). Kot plačilo lahko zaprosita za sadje, meso, zelenjavo.
Tega sicer ne vem, če bi šlo, ampak je zgolj predlog – mogoče se lahko prehranjuje tudi v javni kuhinji ali v menažki odnese hrano domov, kjer si jo razdelita.
Ni sicer bogvekaj, ampak za prvo silo, da ne bosta lačni, je. Žal pa se moramo res vsi skupaj vprašati, ali je vredno, da ljudje, ki hodijo v službo, ne zaslužijo dovolj za preživetje?