Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 80ta so bla leta

80ta so bla leta

Ah ja od koronskega poizkusa bo šlo še bolj navzdol ko je elita videla da ovcam lahko proda pravljice in jih pošilja v smrt… že sedaj smo pod kontrolo in bo še bolj pestro z ukinitvijo plačevanja z gotovino… bo pestro ja samo naivne ovce še ne vedo tega… svobode ne bo več…

Tehnologija ni uporabljena za razvoj, ampak za povišanje normativov, oziroma za nadzor, in represijo. Tehnologija je poslabšala, oziroma omejila, ali popolnoma izbrisala komunikacijo, oziroma ljudski faktor, empatijo, sočutje, solidarnost, razumevanje……  Tehnologija je samo izgovor za podcenjevanje starejših generacij, ki so razumsko,  intelektualno, in čustveno na bistveno višjem nivoju. Zakaj se tehnologija ne uporabi za zmanjšanje birokracije, oziroma balasta, ali nepotrebnih delovnim mest? Ne tehnologija služi izključno za ukinjanje, najslabših delovnim mest zasebnega sektorja? A se na tak način skrbi za dobrobit nacije, oziroma skrbi pred zlomom javnih financ? Pametnemu popolnoma dovolj!

Odgovor na objavo uporabnika
Kolcamož, 15.04.2023 ob 10:10

Podpis! Predvsem vzgoja je bila bolj prava od današnje, kjer že 4letnikom porinejo telefon v roke da se zamotijo z igranjem igric, da imajo moderni fotri in mamasite svoj čas za Instagram in tiktok. Otroci v tistih časih smo vedeli kaj je žoga, igrišče, da se tovarišu v šoli ne grozi s prihodom staršev in odvetnikov, ko jih ta opozori naj se umirijo itd. Zdaj pa hodijo otroci z noži v šolo. Kolca se mi po zlatih časih, tudi kasneje devetdeseta so bila super. Odrasli so se veliko med seboj družili, spomnim se piknikov s sosedi, kresov v vasi, vsi dobre volje. Ko si brez skrbi sredi noči lahko šel po cesti brez da bi se bal da boš oropan, posiljen ali ubit.

Ne vem če je bila vzgoja dobra, v bistvu smo bili otroci prepuščeni bolj sami sebi, veliko smo bili vzunaj, sami, nobenemu sploh na misel ni prišlo,  bi bilo lahko kaj narobe.

Ko so prišli obiski smo se mogli otroci sami igrat kot smo vedeli in znali, igrač ni bilo, nihče se ni ukvarjal z nami, otroci smo bili skupaj v prostoru, odrasli skupaj, nikoli nismo smeli težit staršem.

S šolo in učenjem se ni nihče ukvarjal, mogoče v 1.r ko smo mogli brati, sem bila pa skoz odlična, to je bilo tako nekaj samoumevnega, nihče me ni pohvalil, se ukvarjal z mano, mi kakšno stvar povedal, o spolnosti smo zvedeli en od druzga. Nobenih informacij nismo imeli, samo tiste v šoli in knjižnici, ni bilo interneta, vedel si toliko kot so ti drugi povedali.

Sedaj je postala OŠ tako težka, ker delajo selekcijo in jim je v interesu, da gre čimveč otrok na poklicne šole, ker primanjkuje kadra, delavcev, fizikalcev.

Nasilje je vedno bilo in bo, ampak s to razliko, da so včasih nasilneža ustavili učitelji, starši, sedaj se pa učitelji bojijo ciganov, šiptarjev in vse te priseljene golazni, ker jim grozijo otroci in starši, da jih bodo postrelili, zaklali itd. in Slo.še vedno uvaža vso to drhal ničvredno, ki ustrahuje, tepe naše otroke, in preprodaja razne substance po OŠ, s tem da vodstvo šole to ve, tudi zapisnik policije je, ampak taki otrici še vedno hodijo v OŠ. Zakaj se jih ne izpiše iz redne OŠ v Zavod, Levca, karkoli. Zato, ker šole dobijo ful denarja, če sprejmejo in obdržijo takega nasilnega otroka, sploh če je to otrok iz Ukrajine (so zaščiteni bolj kot človeška ribica), cigan, šiptar.

Mandolina351, 15.04.2023 ob 10:14

Ja…to so bila osemdeseta….In koliko let je to trajalo? Ne dolgo…Jaz poznam še druge čase…Tam pred letom 1980…

Resnično črnobeli časi.Marsičesa ni bilo.Ne igrač ( malo izbire…), oblačil, hrane….Že pred letom 1970 smo v Trbižu pri Prešernu kupili Zoppas pralni stroj, v obcestnih trgovinah čez mejo pa riž, Nutello, kakšna bolj fensi  oblačila, pa še kaj.Šlo je precej navzgor….ja….Pa barvni Tv leta 1976…Pa v glavnem yugoti na cesti…Tako nizek standard kot je bil takrat, lahko živiš še danes….Ni problema.Ni računalnikov, osebnih telefonov….Prvi stacionarni telefon smo dobili leta 1988…Hvala lepa.Meni je danes veliko lepše in udobneje.Kar se pa vzgoje tiče: Otroke je treba vzgajati z ljubeznijo in spoštovanjem, zraven pa postavljati meje.Z mero zdravega razuma.Jaz nikakor ne bi šla nazaj v ta leta.Kar se pa glasbe tiče: Par mesecev obstaja RADIO 1 80- ta…Ves dan vrtijo glasbo iz osemdesetih…

Potem si bila pa iz zares revne družine. Pri nas je bil pralni stroj že 1956, barvni televizor slabo desetletje kasneje.  Čokolad, banan in pomaranč je bilo vedno dovolj. In dobre so bile: Gorenjka in Seka.  Avtomobili so bili različni in so se menjali vsaj na 5 let. Obleke so bile lepe in iz res kvalitetnih materialov. Mura, Labod..Če si želel kaj res posebnega, si kupil v metraži in dal zašiti šivilji. Jih je bilo dovolj povsod. In  niso bile drage.

Čevlji so bili udobni, trpežni lepi in predvsem  usnjeni.

Riž si lahko kupil v Avstriji in si ga samo stresel v krop. Ali pa v domači trgovini in si moral malo prebirati, ker je znal biti kak kamenček v njem.

Na počitnice smo se odpeljali tako pozimi kot poleti. Pozimi v hribe smučat, poleti za vsaj 3 tedne v Dalmacijo. Res je bilo lepo! Predvsem pa varno. Rajonski “pazniki”  so ves čas pazili na nas.

Da bi kdo šel kam  krast, se tudi pomisliti  ni upal.

Tudi miličnik te je takoj legitimiral, če te ni poznal. Raj za poštene ljudi.

Samo debili s svojo omejeno miselnostjo na življenje gledajo le skozi tehnologijo.

Življenje ni samo tehnologija. Tehnologija poneumlja ljudi.

Človek pa ni robot, zato je družba nazadovala in je razvrednotena, kot nikoli prej.

Danes je to mafijska država, kjer imajo avtoriteto psihopati, mafijaši in cigani.

Včasih so se cigani skrivali pred policaji, danes se policaji skrivajo pred cigani. Včasih cigan niti ni pomislil, da bi policijski avto obmetaval s kamni. Danes je to običajna stvar in cigančki ne samo kamenjajo policaje, še pljuvajo jim v obraz. Res super napredek za debile in ostalo golazen brez vrednot.

Danes beremo temo, da ljudje nočejo imeti otrok, ker je svet preveč krut. A je mogoče kdo pred štiridesetimi leti tako razmišljal ? A je to napredek ?

Včasih se je delalo manj in so ljudje imeli več časa zase in normalno preživeli. Danes nekateri delajo cele dneve in ob vsej tej tehnologiji jamrajo, da nimajo časa zase. Včasih ni bilo toliko mafije in požrešnosti, da bi moral narod to golazen fotrati.

V času socializma, sem sam kot 7letni otrok, samostojno z avtobusom odšel, 440km od doma, oziroma žlahti v Bosno.  Ali so današnji otroci sposobni kaj takega?

Za nas homote pa je bilo tezko! ZELO TEZKO! SEDAJ pa lahko v miru priznam,da sem gej!

Samo mladost je bila nekaj, kar bi rad še enkrat. Ostalo pa …
Imam dobro opremljeno bajto, 4 avte, manjšo jahto. Kupujem lahko po celem svetu in tudi prodajam celemu svetu. Grem lahko kadarkoli kamorkoli. Prijatelje in znance imam po celem svetu.

Tisto v 80-ih je bil pa zapor.

Plavi, 15.04.2023 ob 12:53

V času socializma, sem sam kot 7letni otrok, samostojno z avtobusom odšel, 440km od doma, oziroma žlahti v Bosno.  Ali so današnji otroci sposobni kaj takega?

Ne zdaj bi te socialna vzela. Današnji sončki se ne morejo usrat brez mamice.

Pa kako to, da v socializmu ni bilo za dobiti gradbenega materiala, če pa se je ravno v socializmu zgradilo največ blokov in bajt ?

Kok ste to vi stari tu?70??

robi9, 15.04.2023 ob 13:05

Pa kako to, da v socializmu ni bilo za dobiti gradbenega materiala, če pa se je ravno v socializmu zgradilo največ blokov in bajt ?

Pri gradnji je treba upoštevati tudi standarde.
Se spomnim, ko je foter zidal bajto in je bilo betona premalo … enostavno s prikolico do bližje reke po velike skale in so te zabetonirali v temelje in stebre namesto železa. Kako bo to, če bo kdaj orng zatreslo, pa ni neka uganka.

Mah brezveze.

Dela je polno ce si delaven tudi danes.

Mularija nima nobenega problema izkazat spostovanja, ce si tega vreden.

Je cisto res da ne izkazujejo pa vec kar tako levo desno, vsakemu smradu, gnilobi  in vaskemu pijancuku so vcasih, ko so se bali da bodo tepeni.

Ce delas in si odgovoren z denarjem, ga ne zapijas, ne kupujes rabljenih BMW-jev in Audijev zato da se kurcis okoli, imas pa tudi danes za hiso slej kot prej.

Cisto tvoj problem v glavem.

80 so bila najboljše obdobje, novi val Azra, Zabranjeno pušenje, Prljavo Kazalište, top lista nadrealista, novi primitivizem, dinamo prvak Yugoslavije v nogometu…..

Lala193, 15.04.2023 ob 13:06

Kok ste to vi stari tu?70??

Nismo. Ampak so nam povedali starši , koliko so stari aparati in kako so jih kupovali.

Ker vse to je še vedno bilo, ko smo mi odraščali. Včasih se je proizvajala kvaliteta.

Jaz imam doma še vedno ČB televizor, narejen leta 1961. Še vedno dela.

Samo priklopiti ga je treba na digitalni pretvornik.

In prav toliko star šivalni in pralni stroj v kleti. Vse  dela!

Kinder lada je boljša od nutelle, tudi današnja linolada je boljša, runolist je boljši od vsake milke, krašev čokoladni draže,ali bajadera, so boljši od vsake  zahodnoevropske  bombonijere, še zmeraj se navija za nk dinamo zagreb, posluša se Azra, Prljavci, Parni Valjak, Indexi, Bijelo Dugme, Zabranjeno Pušenje, Bajaga.., gledajo se izključno filmi, in humoristične serije, in filmi iz ex Yu. Nisem retardirani anglosas, sem slovan, in se ne sramujem svojega porekla. Pametnemu popolnoma dovolj!

Plavi, 15.04.2023 ob 13:33

Kinder lada je boljša od nutelle, tudi današnja linolada je boljša, runolist je boljši od vsake milke, krašev čokoladni draže,ali bajadera, so boljši od vsake  zahodnoevropske  bombonijere, še zmeraj se navija za nk dinamo zagreb, posluša se Azra, Prljavci, Parni Valjak, Indexi, Bijelo Dugme, Zabranjeno Pušenje, Bajaga.., gledajo se izključno filmi, in humoristične serije, in filmi iz ex Yu. Nisem retardirani anglosas, sem slovan, in se ne sramujem svojega porekla. Pametnemu popolnoma dovolj!

Pardon lapsus iz ex yu

.https://youtu.be/SdzIoQdMqME

Anonimno 7698, 15.04.2023 ob 12:59

Samo mladost je bila nekaj, kar bi rad še enkrat. Ostalo pa …
Imam dobro opremljeno bajto, 4 avte, manjšo jahto. Kupujem lahko po celem svetu in tudi prodajam celemu svetu. Grem lahko kadarkoli kamorkoli. Prijatelje in znance imam po celem svetu.

Tisto v 80-ih je bil pa zapor.

Kakšen zapor. Mi smo smučali v Avstriji vsako leto za 1 teden. Vsako leto šli z avtodomom po Evropi. In potem sem bil še en mesec na Hrvaškem morju. Pa smo bili povprečna slo družina. Sicer sta imela starša uni izobrazbo, ampak nismo bili noben high society.

Danes sem finančno presegel starša, ampak vseeno – življenje v 80-ih je bilo vsak skozi oči otroka – popolno. Baje, da so bila 70-eta še boljša – to lahko kdo potrdi na forumu rojen med letom 50 in 60.

“Lepa leta” so se končala tam nekje po letu 1995…tako v glasbi, kot družbeno dogajanje. Kaj se je takrat tako spremenilo?

Internet in mobilni telefoni.

Postali smo digitalni zombiji.

So bile prednosti in slabosti. Veliko več smo bili zunaj, delali smo, imeli njive, sindikalno prikolico ali dom za počitnice…. Ker pa moji straši niso v KP so bili problemi, ni bilo kreditov toliko kot za člane KP, v službi šikaniranje, pa nagajanje in mene so maltretirali, ker sem se drznila kurirčkovo torbico prevzeti brez rutke in kape….

Tisti, ki so imeli kaj žlahte med gastarbaiterji so imeli kaj več. Mi pač ne. Igrače smo si naredili sami, punčke in medvedke pa same oblekle, ker smo znale štrikat, šivat na singerco od stare mame in kvačkat.

Si upam trditi, da smo bili bolj iznajdljivi, bolj ustvarjalni kot današnja mladina, ki sploh ne razmišlja s svojo glavo. Predvsem pa bolj zdravi, tako v duhu kot telesu.

Za tisto, ki rada posluša muziko od takrat, BBC in še kje se najde 1 mio programov, ki vrtijo muziko določenga obdobja in stila.
Pa seveda YT

.https://youtu.be/VhR5srjaM6o

GOODLIFE, 15.04.2023 ob 13:56

Kakšen zapor. Mi smo smučali v Avstriji vsako leto za 1 teden. Vsako leto šli z avtodomom po Evropi. In potem sem bil še en mesec na Hrvaškem morju. Pa smo bili povprečna slo družina. Sicer sta imela starša uni izobrazbo, ampak nismo bili noben high society.

Danes sem finančno presegel starša, ampak vseeno – življenje v 80-ih je bilo vsak skozi oči otroka – popolno. Baje, da so bila 70-eta še boljša – to lahko kdo potrdi na forumu rojen med letom 50 in 60.

“Lepa leta” so se končala tam nekje po letu 1995…tako v glasbi, kot družbeno dogajanje. Kaj se je takrat tako spremenilo?

Internet in mobilni telefoni.

Postali smo digitalni zombiji.

Še eden z dušo, ki razume, o čemu govorim. Nisem retardirani anglosas, ampak slovan, imam kreacijo, improvizacijo, razum, intelekt, sočutje, sožalje, razumevanje…… Nisem robot, spoštujem tradicijo, mnogi tega ne razumejo, ker se prodajo za navidezno slobodo, blagostanje….. Pametnemu popolnoma dovolj!

Problem je v tebi, 15.04.2023 ob 13:17

Mah brezveze.

Dela je polno ce si delaven tudi danes.

Mularija nima nobenega problema izkazat spostovanja, ce si tega vreden.

Je cisto res da ne izkazujejo pa vec kar tako levo desno, vsakemu smradu, gnilobi  in vaskemu pijancuku so vcasih, ko so se bali da bodo tepeni.

Ce delas in si odgovoren z denarjem, ga ne zapijas, ne kupujes rabljenih BMW-jev in Audijev zato da se kurcis okoli, imas pa tudi danes za hiso slej kot prej.

Cisto tvoj problem v glavem.

Ko svoj piskrček pristavi moderna mommy z mentalnim invalidom v resnici ta glavnim razgrajačem v soseski.

Madoniš, 15.04.2023 ob 14:02

Ko svoj piskrček pristavi moderna mommy z mentalnim invalidom v resnici ta glavnim razgrajačem v soseski.

Evo ga retarda

Nic konstruktivnega napisal, ker ve da nima kaj.

Celo solo kadil jointe za solo, verjetno komaj zdelal pogojno nekako na koncu. Faks? Pozabi. Danes pri 60 dela v fabriki za trakom, se tisto kar dobi, zapije, zraven se pa pizdi kako ne mora kupiti hise in kako mu mladi ne izkazujejo spostovanja.

Seveda jo ne mores in seveda ti ga ne, saj nisi nic naredil ne za eno ne za drugo

Potem si bila pa iz zares revne družine. Pri nas je bil pralni stroj že 1956, barvni televizor slabo desetletje kasneje.  Čokolad, banan in pomaranč je bilo vedno dovolj. In dobre so bile: Gorenjka in Seka.  Avtomobili so bili različni in so se menjali vsaj na 5 let. Obleke so bile lepe in iz res kvalitetnih materialov. Mura, Labod..Če si želel kaj res posebnega, si kupil v metraži in dal zašiti šivilji. Jih je bilo dovolj povsod. In  niso bile drage.

wow. vi ste imeli barvno televizijo, preden so v ameriki začeli množično oddajat TV v barvah???  prvi barvni prenos tv slovenije je bil leta 1972, vi ste ga gledali že pred letom 1966???

čokolad je bilo vedno dovolj? tudi tistih par let, ko zaradi prepovedi uvoza kakava čokolad pri nas ni bilo možno dobit in so v trgovini prodajali samo šećerne ploće? seka je bila dobra čokolada???

aja, ničesar ni primanjkovalo. ljudje so si izmišljevali, da je pomanjkanje. recimo miki muster se je v svojih stripih delal norca iz pomanjkanja, si je to vse skup izmislil… fotr je gradil hišo tam med letom 1974 in 1980 in si je tudi gladko izmislil, s kakimi težavami je do cementa prišel… anede….

https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/jaz-lakotnik-kolumna-1009992

V enem izmed del, Težave z gradnjo, ki je izhajal v letih 1963-64, se volk Lakotnik odloči, da noče več živeti v leseni kolibi in si zgradi solidno grajeno hišo. Preko poznanstva na občini nakupi zidake za ves svoj denar, nakar zidake zamenja za cement, jeklo in ostal gradbeni material pri prijateljih, ki imajo veze drugje, saj je material za gradnjo sicer nemogoče dobiti. Praktično vsak obrtnik ga ogoljufa na svoj način, a mu vsaj tovariši z občine ne minirajo hiše in izdajo računa za dinamit. To se namreč zgodi v stripu Na grmadi, kjer hišo pričara in nima potrebnega gradbenega ter lokacijskega dovoljenja.

Stripi legendarnega avtorja pogosto predstavljajo Jugoslavijo v malem. Kažejo državo povezav, poznanstev in samovoljne oblasti. Odslikujejo državo, ki nima posluha za majhnega človeka in ji pravila kaj pomenijo samo takrat, ko je potrebno obvarovati oblast pred zahtevami nepomembnih ljudi. Stripi so primerni za otroke, toda globlje sporočilo je pogosto namenjeno starejšim – država deluje na fevdalnem pristopu povezav in poznanstev, nekaj resnično šteje samo članstvo v privilegiranem klanu.

e bejž

bili ste povprečna slovenska družina, pri tem pa sta imela starša UNIVERZITETNO izobrazbo, ki jo je takrat imelo manj kot 10% odraslih?

IZOBRAZBA

Izobrazbena sestava prebivalstva določenega območja je pomemben kazalec gospodarske, socialne in kulturne razvitosti druûbe. Čeprav sta za Slovenijo  značilna razmeroma že visok delež prebivalstva s skromnim končanim formalnim šolanjem in precejšnje razlike med območji (podeželje – mesto), se raven šolske izobrazbe prebivalstva, starejšega od 14 let, iz popisa v popis izboljšuje. V primerjavi s podatki popisa 1981 se je do popisa 1991 prepolovil delež ljudi brez šolske izobrazbe, zmanjšala pa sta se tudi deleža tistih z nedokončano oz. končano osnovno šolo.

Do popisa 1991 je eno od srednjih šol končalo ûe 43 % prebivalcev (slaba polovica le-teh je končala obrtno

ali poklicno šolo). Delež tistih z doseženo visoko izobrazbo je bil sicer še nizek (višjo šolo je končalo 4,5 %, eno od visokih šol ali fakultet pa 4,3 % prebivalcev), a se je od popisa 1971 dvainpolkrat povečal.

povprečna slovenska družina je bila sestavljena iz staršev s poklicno izobrazbo, ki so preživeli 10 dni v sindikalni prikolici nekje na jadranu, ne pa 1 mesec na morju in z avtodomom po evropi.

verjemi, povprečje je bilo daleč od tega, kaj si ti doživljal. 

New Report

Close