Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 80ta so bla leta

80ta so bla leta

https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fwww.stat.si%2Fpopis2002%2Fgradivo%2Fpopisna.pdf

leta 1980 je imelo 5,9% ljudi izobrazbo, višjo od srednje šole. še učitelji so imeli takrat večinoma srednjo šolo (učiteljišče)

Odgovor na objavo uporabnika
vsega je bilo, 15.04.2023 ob 12:49

Mandolina351, 15.04.2023 ob 10:14

Ja…to so bila osemdeseta….In koliko let je to trajalo? Ne dolgo…Jaz poznam še druge čase…Tam pred letom 1980…

Resnično črnobeli časi.Marsičesa ni bilo.Ne igrač ( malo izbire…), oblačil, hrane….Že pred letom 1970 smo v Trbižu pri Prešernu kupili Zoppas pralni stroj, v obcestnih trgovinah čez mejo pa riž, Nutello, kakšna bolj fensi  oblačila, pa še kaj.Šlo je precej navzgor….ja….Pa barvni Tv leta 1976…Pa v glavnem yugoti na cesti…Tako nizek standard kot je bil takrat, lahko živiš še danes….Ni problema.Ni računalnikov, osebnih telefonov….Prvi stacionarni telefon smo dobili leta 1988…Hvala lepa.Meni je danes veliko lepše in udobneje.Kar se pa vzgoje tiče: Otroke je treba vzgajati z ljubeznijo in spoštovanjem, zraven pa postavljati meje.Z mero zdravega razuma.Jaz nikakor ne bi šla nazaj v ta leta.Kar se pa glasbe tiče: Par mesecev obstaja RADIO 1 80- ta…Ves dan vrtijo glasbo iz osemdesetih…

Potem si bila pa iz zares revne družine. Pri nas je bil pralni stroj že 1956, barvni televizor slabo desetletje kasneje.  Čokolad, banan in pomaranč je bilo vedno dovolj. In dobre so bile: Gorenjka in Seka.  Avtomobili so bili različni in so se menjali vsaj na 5 let. Obleke so bile lepe in iz res kvalitetnih materialov. Mura, Labod..Če si želel kaj res posebnega, si kupil v metraži in dal zašiti šivilji. Jih je bilo dovolj povsod. In  niso bile drage.

Čevlji so bili udobni, trpežni lepi in predvsem  usnjeni.

Riž si lahko kupil v Avstriji in si ga samo stresel v krop. Ali pa v domači trgovini in si moral malo prebirati, ker je znal biti kak kamenček v njem.

Na počitnice smo se odpeljali tako pozimi kot poleti. Pozimi v hribe smučat, poleti za vsaj 3 tedne v Dalmacijo. Res je bilo lepo! Predvsem pa varno. Rajonski “pazniki”  so ves čas pazili na nas.

Da bi kdo šel kam  krast, se tudi pomisliti  ni upal.

Tudi miličnik te je takoj legitimiral, če te ni poznal. Raj za poštene ljudi.

MAUAHAHHAAHAHAHHAAHAHA

Jugo izdelki (tistih malo ki jih je bilo) so bili navaden DREK v primerjavi s zahodnimi!

Zato pa je bila Jugoslavija: https://www.youtube.com/watch?v=Fmvd5tsHOmw&t=39s

Čebela_adela, 15.04.2023 ob 14:38

https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fwww.stat.si%2Fpopis2002%2Fgradivo%2Fpopisna.pdf

leta 1980 je imelo 5,9% ljudi izobrazbo, višjo od srednje šole. še učitelji so imeli takrat večinoma srednjo šolo (učiteljišče)

Glavno, da narod ni bil takrat tako debilen in pokvarjen, kot je danes, ko ima že skoraj vsak nek brezvezen faks.

Kakšna ponudba, 15.04.2023 ob 09:53

V resnici so to leta el. redukcij in ogrevanj, šparalizacije Milke Planinc 1979 – dalje, par-nepar, Yugo 45, plačevanje za prehod državne meje, pomanjkanja, visoke inflacije, srbski vdor v monetarni sistem, Kosovska vstaja in srbsko pobijanje albancev, streljanje na mejah, zapiranje oseb, ki niso hotele v proslulo JLA, hvaljenje s projektom SUPERSONIK (YU nadzvočno letalo skupaj s takrat še bolj zaostalimi Romuni) preprodajanje orožja admirala Mamule in Broveta,…., izdelava (bolj sestavljanje) računalnikov ISKRA DELTA in njihovo preprodajanje v proslulo SZ in Kitajsko (beri Škrubeja!), …., aretacija Janeza Janše,  kar je izzvalo demonstracije in s tem razpad SFRJ.

Jaz se namreč ne spomnim nobene “kosovske vstaje”. spomnim se demonstracij Šiptarjev, ki so hoteli veliko Albanijo. To je bila uvertura za kasnejša teroristična dejanja šiptarskih teroristov v naslednjih desetletjih.

Glede aretacije jajota. Če bi bi bili resna država, bi moral jajo zaradi izdaje vojaške skrivnosti doživeti strelski vod. Zgodila se mu je medijska slava in nateg slovenskega naroda. Zdaj ga imamo že preko 30 let na sceni. Kraja državnega denarjs s prodajo orožja muslimanom, številne mahinacije, neodzivanje na vabila sodišča, diktatorsko avtokratsko vladanje, kovid fašizem in zapiranje celotne države.

Meni je bilo v 80. lepše kot zdaj. Ne spomnim se plačevanja na meji, pomanjkanja in celo streljanja. Ljudje so bili bolj človeški, zdravniki so opravljali svoje poslanstvo, na politični sceni pa ni bilo moralnih spak.

Ni bilo klientelizma, korupcije in kriminala. Zdaj je že nevzdržno. Tazkroj družbe na vsakem koraku. Ampak ja, Janša in Šipci so pomembni.

Aja, kratkovidna slovenska politika je v Cankarjevem domu organizirala številne javne debate v podporo šip. secesiji. Karma je čudež. Zdaj jih je več v Sloveniji kot na Kosovu in Metohiji.

Leta 68 so dedek in babica končali hišo. Po ploščice, školjko, bide in umivalnik so šli v Ita. Da je blo sinje modre barve, pri nas vse belo.

No, Ljubljanski deda je šel po gradbeng pomoje nekje 74ga….da bi hišo povečali za 4m. Odgovor je bil, a se splača sam za 4, dejte raj za 6…..

Načrt hiše april 75 ima v kuhinji vrisan pomivalni stroj, in ja bil je, odkar pomnim…un z vrtljivo košaro….

Telefonsko so leta 74 prenesli iz Gornjega trga…

Fotr je zavrnil službeno stanovanje v šiški…kaj če mu, če zidajo hišo. Tega dons ne bote dožvel.

Sem spraševal, mi nismo mel redukcije štroma. Mogoče zato, ker so ble varovalke 6x35A…

Par ne par je reku oče…enkrat z dedkovim avtom, enkrat z očetovim.

Zidal se je vikend na morju.

Pri hiši je bila kamperca Adria 400,  čoln maestral 18, tomos 4 in avtomatik sta bila kupljena leta 81…

Robe ni blo v tolk oblikah kot danes (en izdelek v 300 variantah), je bila pa lažje dosegljiva. Če pa že ni bilo, je bil pa vsaj dnar, da si jo prešvercal….

Aja, igrač pa tudi dovolj, itak, da pa skozi otroške oći premalo.  Za primerjavo, še danes nam obratuje Marklin železnica  (maketa vlakca) od očeta, letnik 56. Tko fa tok fullll hudo spet ni mogl bit.

Zih sem še kej pozabu…loh 3h na kavi ždimo pa pričamo.

Aja una k omenja Mustra; kaj je rekel Lakotnik: Strokovnjaki so pleskali, položili parket, zasteklili okna in pošiljali mastne račune. Zato sem moral prebiti dimnik, da se nisem zadušil v lastni bajti….

Kaj to znači? Spremenilo se v 50 letih ni nič. Majstri so še vedno zlatarji😄 al pa šelebajzarji.

.https://youtu.be/SFA5VZ1hjx0

Velika razlika je od takrat in danes.

Kot otroci smo bili srečni. Družili smo se. Stepli smo se. Zaljubili smo se. Nobenega cirkusa okrog tega, normalno odraščanje, druženje. Četudi nismo imeli najboljših ocen, se svet ni podrl. Danes učenec dobi štirico, je cel vik in krik pri starših. Ker se danes pričakuje od otrok same petice.

Mi smo bili prepuščeni več al manj sami sebi. In ravno tako zrastli v samostojne osebe. Bili smo srečni.

Danes ima pa mladina vso sodobno tehniko tega sveta, ampak so kot zombiji.

Krivi so predvsem starši. Ker se non stop primerjajo in tekmujejo z ostalimi. Kdo je boljši in kdo ima več. Ko otrok naredi pissdarijo, ga pa zagovarjajo, namesto, da bi dobil eno ornk okrog ušes.

Tistih par, ki sem jih kot otrok dobil okrog ušes, sem si zaslužil. Bilo je prav. Danes lahko staršem rečem samo, hvala.

RESNICA, 15.04.2023 ob 09:43

-ko si je vsak lahko gradil bajto brez kredita            -ko je imel vsak zaposlitev                                          -ko so otroci spoštovali starejše                                -ko so učitelji imeli avtoriteto                                      -ko je vsak otrok pozdravil starejšega                      -ko so pari z veseljem imeli svoje otroke zaradi boljšega sistem                                                            -ko se je nevzgojenega sosedovega mulca lahko za ušesa, če je zganjal cirkus brez da bi upal doma povedat ker bi še od staršev dobil klofuto

ČUDOVITI ČASI SO ŽE DAVNO MIMO IN STANJE JE TAKO KOT JE.

Se strinjam, tudi jaz pogrešam naše lepe čase, ko kriminala na vaseh sploh ni bilo in smo ob poletni vročini spali v hiši z nastežaj odprtimi vrati. Ko je bila največja lumparija vaških pobov, da so ponoči premešali okenske lončnice po hišah, he,he in so se z rokami stepli za kakp punco, ne pa z noži, kot danes. Za drogo niti slišali nismo, je bila v tistih časih zgolj v Ameriki. In, če jekdorkoli potreboval pomoč so priskočili vsi vaščani. Celo brezdelne alkoholike smo spoštovali. So občasno komu pri delu na kmetiji pomagali pa v zameno dobili hrano in žganje…

.https://youtu.be/6s1IRx3EyDs

Takrat smo pa ob vsem tem ziveli normalno, normalno smo hodili v sole in sluzbe, pozimi en teden smucat, poleti 2-3 tedne morja, vsak mesec v soping v Avstrijo ali Italijo, oblacila smo kupovali v Nami in Maxiju, kino in gledalisce smo redno obiskovali, druzili smo se s prijatelji in sorodniki vsak prosti cas in ziveli dejansko zadovoljno zivljenje.

://quote

Ja, se strinjam, bilo je normalno, nobenih velikih pretresov. Koliko jih lahko gre danes 1 teden smučat, 2-3 tedne na morje? Če odštejemo bogataše, ne prav veliko (  mogoče 40%). Takrat smo  lahko šli vsi. Skoraj vsi, da me ne bo kdo prijel za besedo.

Danes se veliko ljudi odloči za osamo. Ljudje se zapirajo med štiri stene. In to ne samo v Sloveniji. Kitajska vlada se je odločila pomagat mladim, ki se ne družijo z ljudmi.

Dejstvo je, da se po starih časih kolca izključno tistim,  katerih glave so še vedno tam. Napredka ne znajo sprocesirat in tako kot nekateri tukaj ugotalvjajo, preteklost gledajo skoz rožnata očala. Resnica je bila drugačna.

robi9, 15.04.2023 ob 15:02

Glavno, da narod ni bil takrat tako debilen in pokvarjen, kot je danes, ko ima že skoraj vsak nek brezvezen faks.

vsak, samo ti ne :)))))))))

Ergo, 15.04.2023 ob 18:44

Dejstvo je, da se po starih časih kolca izključno tistim,  katerih glave so še vedno tam. Napredka ne znajo sprocesirat in tako kot nekateri tukaj ugotalvjajo, preteklost gledajo skoz rožnata očala. Resnica je bila drugačna.

Ugodja in materialnosti je seveda danes več. Odvzeli ste si pa vso svobodo, ko ste vse podpirali. Danes ti lahko serje, kaznuje in te celo vkleni občinski redar z nedokončano oš.😂 Na tisoče členov zakonov imaš kaj vse ne smeš in na desetine vsmegočih različnih  služb, ki izvajajo represijo.

Ptelepi časi odraščanja. Nič mi ni manjkalo, ker smo bili vsi enaki. Če niso imeli oni, nismo imeli niti mi. Nobenih razlik kot danes. Vsi so hodili na šihte, mladi v delovne brigade. Kakšno brezdelje, niti ni nihče  pomislil na to.

Ko pomislim, da se je na veliko kupovalo ali v Avstriji ali v Italiji. Malo si lahko zaslužil, če si dobro menjaval v lire in v marke. Lepi neponovljivi časi, ko si lahko šel peš iz Maribora do Koroške, ne da bi te bilo strah. Pojdi danes, če upaš kam, sredi noči.

Pa ni bilo od staršev, kje si, kod hodiš po telefonih in tega nadzora, ki se je pojavil s temi mobiji.

Veš kdaj je bila ura za bit doma in boh ne daj, da ni bilo tako.

Kaj pa je napredek?

Klima v avtu, telefon v roki in igrica na kompu? Ljudi okoli sebe pa ne vidis.

Delo po 10 ur na dan mogoce? Ljudi okoli sebe pa ne poznas.

Zastoji na mejah? Ljudi pa ne opazis.

Je napredek vsa obdelana in predelana hrana, ki jo uzivamo? Je napredek, da vse bolj posegamo po prehranskih dopolnilih, ker s hrano ne dobimo vec pozrebnih vitaminov in mineralov?

Je napredek, da je pred hisami vedno vec kontejnerjev za smeti?

Je napredek, da bela tehnika ne zdrzi vec kot 7 let in ustvarjamo samo nove in nove smeti?

Itd.

Je nekdo ze napisal, da smo kljub vsem restrikcijam dejansko ziveli normalno in veliko bolj zdravo.

kaj je napredek?, 15.04.2023 ob 19:14

Kaj pa je napredek?

Klima v avtu, telefon v roki in igrica na kompu? Ljudi okoli sebe pa ne vidis.

Delo po 10 ur na dan mogoce? Ljudi okoli sebe pa ne poznas.

Zastoji na mejah? Ljudi pa ne opazis.

Je napredek vsa obdelana in predelana hrana, ki jo uzivamo? Je napredek, da vse bolj posegamo po prehranskih dopolnilih, ker s hrano ne dobimo vec pozrebnih vitaminov in mineralov?

Je napredek, da je pred hisami vedno vec kontejnerjev za smeti?

Je napredek, da bela tehnika ne zdrzi vec kot 7 let in ustvarjamo samo nove in nove smeti?

Itd.

Je nekdo ze napisal, da smo kljub vsem restrikcijam dejansko ziveli normalno in veliko bolj zdravo.

Res je.

Sem napisal, da napredek vidijo le debili v obliki potrošniških ovc.

Ni vse črno belo, 15.04.2023 ob 18:57

Ugodja in materialnosti je seveda danes več. Odvzeli ste si pa vso svobodo, ko ste vse podpirali. Danes ti lahko serje, kaznuje in te celo vkleni občinski redar z nedokončano oš.😂 Na tisoče členov zakonov imaš kaj vse ne smeš in na desetine vsmegočih različnih  služb, ki izvajajo represijo.

Temu se reče red, včasih je blo pa vse prosto po prešernu. Zanimivo da vam je ta način tako všeč, ko pa je govora o otrocih, bi jih pa vsi imeli na kratko, dresirali kot pse. Z redom ni nič narobe, če kršiš red, odgovarjaj za posledice. Kaj je s tem narobe?

za Tita se je točno vedelo kdo pije in kdo plača. Danes je dovoljeno vse početi in nihče za nič ne odgovarja. Preganja se pa samo kurje tatove.

Ergo, 15.04.2023 ob 19:20

Temu se reče red, včasih je blo pa vse prosto po prešernu. Zanimivo da vam je ta način tako všeč, ko pa je govora o otrocih, bi jih pa vsi imeli na kratko, dresirali kot pse. Z redom ni nič narobe, če kršiš red, odgovarjaj za posledice. Kaj je s tem narobe?

Debilno. Kakšen red vidiš v tej mafijski državi ?

V državi, kjer je vsepovsod kaos, razen kriminal je organiziran.

Najlepši časi mojega življenja. Pristno druženje, brezskrbno otroštvo, bližina ljudi, občutek za sočloveka, medsebojna pomoč, veseli ljudje, psihično in fizično zdrave generacije… Mi nismo čutili nobenega pomanjkanja ali redukcij.

Zlata 80. so se za nas, postosamosvojitvene študente, zavlekla z neko inercijo še v 90. leta. Časi študentskih žurov, potovanj po Evropi, kampiranja z družbo, piknikov, lastništva rabljenih mestnih avtočkov…

Pač nismo imeli črne škode octavija karavan in dveh kužkov, lažnih nasmehov, foušije, obrekovanja, zlobe, odtujenosti in fobij, ki so vidna na vsakem koraku. Niso nas odirali upravniki in pohlepni trgovci, razni lobiji kot so gradbeni, zavarovalniški, zdravniški, pravni…

Takoj bi se vrnil v zlata 80. Tudi lastnim otrokom raje privoščim odraščanje v 80. kot v digitalni, odtujeni, narcisoidni, popolnoma nadzorovani Orvelijanski družbi.

Tudi jaz pogrešam 80 in 90. Takrat se je živelo. Danes pa hodimo en mimo drugega, solidarnosti in empatije ni več. Zdravniki nam obračajo hrbet, pacientov ne vidijo, plače jim ves čas zvišujejo, vse je samo denar, denar…. čimveč dobesedno preko trupel. Včasih nam je bila Amerika daleč in neznanka češ tam je veliko kriminala, nasilja, umorov. Zdaj se nam enako dogaja tukaj. Poglejte koliko umorov se zgodi letno samo v krogu družine… ni več reševanja konfliktov, ko moškemu dopizdi vzame pištolo in ustreli, nobene empatije niti do lastnih otrok. Najstniki tudi ne znajo nič s pogovorom, takoj pretepanje, izsiljevanje. Kam smo prišli… Ena ogromna žalost.

Idealizirate mrtvo preteklost. Saj se vrača nagravžna moda 80ih z belimi štumfi in natikači. Druženje pogrešate. Pa dajte, pojdite se družit. Opravičujete fizično nasilje nad otroki itd… blablabla

Natikače nosijo Bosanci.

New Report

Close