A bi bili vi jezni?
Svakinja je mene in moža povabila na kosilo, ker poleti ni praznovala rojstnega dne.(okrogli jubilej) Darilo smo ji dali že pred meseci. Je pa tako prišlo,da je bil pri nas na dopustu sin z družino, ki živi v tujini. Svakinja je rekla, da naj kar vsi pridemo, drugače bi šla midva sama z možem. Mi je pa bilo nerodno, da bo sedaj plačevala še za dodatne štiri osebe, zato sem poravnala račun kosila, tako da ona ni videla. Hotela sem narediti dobro, samo je bila kar malo užaljena. Razumem, da je bilo sedaj pa njej nerodno, samo res je nisem hotela spraviti v neprijetni položaj. Kako drugače vi ravnate v takih primerih?
Ona vas je povabila. Vse. Ti si za njenim hrbtom plačala. Sedaj se čudiš da je užajena? Povabila vas je na kosilo. Vse. Kaj ni jasno? Lahko bi vsaj vprašala, če ne razumeš kaj povabilo pomeni. Vprašala jo če lahk del poravnaš. Ampak ne, ti si šla na skrivaj plačat. In jo v bistvu osramotila. Opraviči se in ji razloži svoj potek misli. Ker ona verjetno situacijo ne vidi isto kot ti. Jaz jo nebi.
Naj ti opišem moj primer. Morda se boš iz njega kaj naučila. Prihajam iz tipične mestne družine, žena pa bolj iz malomeščanske družine. Ker sem imel v predhodnem življenju dva težka “brodoloma” in pri ločitvi se je moj oče, ki je prvo poroko plačal, tolkel po glavi in govoril: “In jaz butelj sem mu poroko plačal”, sem se zaklel, da mi nikoli in nikdar ne bo noben več plačal poroke. In ja, sva se dogovorila, da bova poroko plačala sama. Poročno kosilo je bilo po nekaterih kriterijih bolj skromno, bilo nas je manj kot 20, povabila sva le najbližje. Ko smo pojedli poročno kosilo, je prišel trenutek plačila, takrat je njen oče prav vehementno pristopil, iz ritnega žepa je potegnil denarnico in rekel: “kolk je za plačat?”. Seveda mu nisva pustila plačat, ker je za najin dogovor vedel. Sicer sedaj kuha zamero že dolga leta, pa naj jo, če ne more razumeti, da je bil na poroko povabljen in je bil gost. Drugi, ki so razumeli situacijo, so kak evro dali v kuverto in nama dali kot darilo, češ: “da bosta malo lažje prišla skozi. Torej, bila si povabljena tako ti, kot vsi tvoji, torej svakinja se je trudila, morda tudi z odrekanjem, da vas je povabila. Če bi ji dala en mali prispevek v kuverti ali kako drugače, bi bilo v redu in dobrodošlo, da si pa na skrivaj plačala račun, je bilo pa podlo, saj si jo s tem izjemno ponižala in pokopala ves njen trud. Pomemben je sistem, taktika, da nekoga ne ponižaš po nepotrebnem. Upam, da razumeš.
Ja, tole je sicer stara zgodba, poglejte datum, a poučna. Saj avtoričin sin ni kar en s ceste, saj je njen nečak z družino. In slavljenka je bila pripravljena plačat, saj ni teslo, da bo rekla Aja, njih pa ne povabim, ker so prišli nepričakovano. Če bi bila jaz ona, bi že na začetku rekla, če bo sin v Sloveniji, je vabljen tudi on. Darilo pa se mi ne zdi nujno z njegove strani, saj ni vedel za praznovanje. Morda roža. Kar je bilo je bilo, upam, da ste uspešno rešili!
POLOna, 24.10.2023 ob 20:54
Svakinja je mene in moža povabila na kosilo, ker poleti ni praznovala rojstnega dne.(okrogli jubilej) Darilo smo ji dali že pred meseci. Je pa tako prišlo,da je bil pri nas na dopustu sin z družino, ki živi v tujini. Svakinja je rekla, da naj kar vsi pridemo, drugače bi šla midva sama z možem. Mi je pa bilo nerodno, da bo sedaj plačevala še za dodatne štiri osebe, zato sem poravnala račun kosila, tako da ona ni videla. Hotela sem narediti dobro, samo je bila kar malo užaljena. Razumem, da je bilo sedaj pa njej nerodno, samo res je nisem hotela spraviti v neprijetni položaj. Kako drugače vi ravnate v takih primerih?
To da si šla mimo njene vednosti poravnati račun, je vsekakor narobe in ima pravico biti užaljena.
Bila je toliko prijazna, da je povabila vse… In kar bi se spodobilo je, da bi ji sin z družino prinesel darilo z njen praznik… Če on ni želel kupiti p bi g ti in bi ga oni dali… Edino to bi se spodobilo narediti, vse ostalo je total mimo, že posebej ker si to naredila za njenim hrbtom.