Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek a greve? a tudi a vidve greste?

a greve? a tudi a vidve greste?

Na Dolenjskem niso nikoli uporabljali MIDVE GREVE.
To je Notranjska posebnost.

Dokler se to uporablja v pogovornem jeziku me ne moti. Če pa vidim kje to napisano …. potem tudi mene zaboli glava.

Pogovorno ima vsaka generacija svoje izmišljotine (v moji mladosti je bila izredno popularna beseda DŽAZN – da prevedem v današnji jezik “KUL”), ki jih predhodna generacija ne more poslušati.
Jezik se je spreminjal že od nekdaj. Tako torej ni nič posebnega, če se je začelo opuščati vikanje “STE PRIŠLA” namesto “STE PRIŠLI”….

Bomo videli, kaj bo “edino pravilno” čez 10 – 15 – 20 let …………………..

LP, V. =˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘= Ste že slišali, da ni nihče popoln??? =˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=

Mene vedno zabolijo ušesa, ko grem k tašči 😉 Tako namreč govori, kaj čem. Saj imam tudi jaz svoje fore: z jajco ne morem falit :)))))))))

Nina P., hvala za kompliment, še nihče ni tega rekel.

mene pa zanima ZAKAJ, joj ZAKAJ lublancani uporabljajo to besedo –> KE!
halo? koliko sem lahko razbrala, to pomeni TUKAJ.
KE?
kaj?!??

NO, tu j pa lpu slišat, d s š kjerem dupade, kku pr ns toučemo …

hehe jst sm notranjka, pa živim v ljubljani pet let, in že celo življenje uporabljam “midve greve” pa tut “vidve greste”. čeprav moram reči, da drugače precej gledam na to, da govorim pravilen jezik, me ta dvojina očitno vseeno heca 🙂 – glede na to, da jo mam tako v ušesih, da se mi pravilno izgovorjeno sliši skoraj manj domače :))

se mi pa res zdi, da se na notranjskem tako govori. bom prav poslušala malo, danes, ko grem k mami na obisk..

” a gr’iste ke v’dvej?” hehe (notranjci majo drugač podobno narečje kot dolenjci)

druga narečja majo pa druge finte, ki se zdijo čudne meni.

čeprav je res – eno je narečje, eno pa nepravilna slovenščina…

New Report

Close