A ima kdo Instant Pot?
A ima kdo tole https://www.instantpot.co.uk/ , kako se obnese? Ali pa Iskrino varianto? Ali bi morda kdo lahko celo primerjal?
Zanima me predvsem zaradi ekonom lonec funkcije, imam namreč nek iracionalen strah pred ekonom loncem in se redko spravim ga uporabit, pa tudi zaradi soparjenja.
Najbrž nisi pogledal/a za kakšen aparat gre. Ja, imam mrežo za soparjenje, ampak tisto soparjenje je bolj od oka, tudi če si naštimaš timer.
Pri tem aparatu pa gre za kombinacijo lonca na pritisk z drugimi funkcijami, kot npr soparjenje, zato je čas kuhanja veliko krajši, vse pa ima vnaprej sprogramirano tako da samo nastaviš program, temperaturo in čas kuhanja.
Fajn naj bi bil tudi za kuhanje stročnic, ki jih tudi nenamočene skuha v razumnem času. Jaz recimo se že cel teden spravljam namočit fižol pa vsak večer pozabim. Ali pa vzet meso iz skrinje.
Ima tudi funkcijo za kuhanje riža in žitaric, česar res ne rabim, pa slow cooker ki ga že imam. Pa nekateri imajo program za delanje jogurta, brez tega tudi lahko živim. Naj tudi ne bi segreval okolice, kar bi bilo fajn za poleti. Skratka, naj bi bil energijsko in časovno varčen aparat.
Zame bi bila pa to popolnoma neuporabna zadevščina. Imam lonec, ki ima pokrovko. Več ne rabim. V njem lahko skuham tudi fižol in druge stročnice ali karkoli drugega. Če se hrana ohladi, jo pa pogrejem v tem istem loncu. Očitno se tebi zdi uporaben, torej poguglaj, poglej rewieve, sigurno se najde kakšno mnenje na internetu.
Zame bi bila pa to popolnoma neuporabna zadevščina. Imam lonec, ki ima pokrovko. Več ne rabim. V njem lahko skuham tudi fižol in druge stročnice ali karkoli drugega. Če se hrana ohladi, jo pa pogrejem v tem istem loncu. Očitno se tebi zdi uporaben, torej poguglaj, poglej rewieve, sigurno se najde kakšno mnenje na internetu.
[/quote]
Ja, saj to delam, kaj a ne smem še tukaj vprašat?
Pa zanimajo me cenejše in lažje dostopne alternative, iz nerjavečega jekla.
Sem odprla link in ravno v trenutku ko je reklamiralo da je rižota s panceto in šparglji kuhana v 15 minutah.
Pa saj toliko se kuha v navadni kozici.
Sem kuharica starega kova in je treba vmes kaj pomešat, dodat začimbe, dosolit. Predvsem pa morajo biti vonjave. Ker ni hujšega kot stopit v sterilno kuhinjo, brez barve, vonja……
Moji otroci že na vratih pravijo – kaj se kuha – diši fantastično…..
Jaz ga imam, predvsem zaradi neracionalnega strahu pred ekonom loncem, kot avtorica. Konec koncev je to električni ekonom lonec, z dodanimi funkcijami.
Jaz delam jogurt, znebila sem se steamerja na tri etaže in rice cookerja (ne nisem smotana, vse mi je bilo podarjeno, razen več prostora v kuhinji, in sem zreducirala mašine). Pa tudi slow cooker funkcijo uporabljamo za pulled pork ali pulled beef, pa celega piscanca ‘spece’ mož in za tem, juho (s kosti), tako da ga precej racionalno uporabljamo. Za določene stvari pa ne: rižote se nisem poskusila, ker mi thermomix naredi krasno.
Nam ustreza danes, v tem tempu. Odvisno za kaj. Sarme in golaž delamo se vedno v dutch ovnu (morda je to litoželezno po slovensko?)
Oooo, končno eno pravo mnenje, hvala!
Ta najin strah ni tako neracionalen, kot berem se eksplozije z ekonom lonci kar dogajajo, ne redko. Pravzaprav osebno poznam gospo ki ji je eksplodiral v obraz, na srečo so bile opekline površinske in jo je odnesla brez trajnih posledic. Pri nas zaradi tega strahu že 11 let nismo jedli krompirjeve solate, ker celega neolupljenega krompirja v navadnem loncu pač ne bom kuhala, koliko časa bi to sploh trajalo.
Prosim povej, imaš prav Instant Pot ali podobno zadevo drugega proizvajalca? Ker jih je malo morje, celo pri nas, Iskra in Gorenje, pa Phillips…Ampak vsi ki se jih dobi pri nas imajo neke prevleke proti sprijemanju, jaz pa tega nočem, hočem da je notranja posoda stainless steel.
No kar pa me najbolj zanima je, ali res ne segreva okolice? To mi je zelo pomembno za poletno kuhanje in predelavo pridelkov z vrta. Je hudič, ravno ko je najbolj vroče je največ za pobirat in vlagat z vrta Sicer ker je aparat prenosen bi si ga lahko tudi kam ven odnesla.
Oooo, končno eno pravo mnenje, hvala!
Ta najin strah ni tako neracionalen, kot berem se eksplozije z ekonom lonci kar dogajajo, ne redko. Pravzaprav osebno poznam gospo ki ji je eksplodiral v obraz, na srečo so bile opekline površinske in jo je odnesla brez trajnih posledic. Pri nas zaradi tega strahu že 11 let nismo jedli krompirjeve solate, ker celega neolupljenega krompirja v navadnem loncu pač ne bom kuhala, koliko časa bi to sploh trajalo.
Prosim povej, imaš prav Instant Pot ali podobno zadevo drugega proizvajalca? Ker jih je malo morje, celo pri nas, Iskra in Gorenje, pa Phillips…Ampak vsi ki se jih dobi pri nas imajo neke prevleke proti sprijemanju, jaz pa tega nočem, hočem da je notranja posoda stainless steel.
No kar pa me najbolj zanima je, ali res ne segreva okolice? To mi je zelo pomembno za poletno kuhanje in predelavo pridelkov z vrta. Je hudič, ravno ko je najbolj vroče je največ za pobirat in vlagat z vrta Sicer ker je aparat prenosen bi si ga lahko tudi kam ven odnesla.
[/quote]
Resno sprašuješ glede krompirja? A na WC še znaš, pa pipo odpret? Saj imam tudi jaz rada gadgete in marsikaj pokupim, ampak vseeno znam skuhat krompir na štedilniku. Ko imamo gagdete zato, da izgubimo zdravo kmečko pamet, nimajo več smisla.
Resno sprašuješ glede krompirja? A na WC še znaš, pa pipo odpret? Saj imam tudi jaz rada gadgete in marsikaj pokupim, ampak vseeno znam skuhat krompir na štedilniku. Ko imamo gagdete zato, da izgubimo zdravo kmečko pamet, nimajo več smisla.
[/quote]
Ja ne boš verjela, vse to znam, pa celo vodo nalit v lonec in priklopit štedilnik P
Ja imam instant pot kupljen na amazonu, snet z neta: instantpot.co.uk, kjer so tudi kakšni recepti.
Največ kuha z njim mož, verjetno mu je bolj zabavno predvsem pa lažje, saj kuha rad, nek talent pa ni, ampak ker je dosleden, če gre po Reception je super, ideje pa tudi ima.
Ja meso razpade povsem, to je tudi namen za pulled pork ali beef, piščanec je sočen in razpadajoč, kar mi želimo, seveda je pa vse stvar okusa. Tako meso kuha 4 ure.
Za golaž nebi uporabljala instant pot. Litoželezno, AMC, karkoli ‘po ta starem’.
Nisem opazila da bi se lonec kot tak segrel navzven. Mislim da je vsa poanta v tem da se ne segreje! Zame kot varnost pa tudi zato je tako priljubljen v Indiji, kjer v pesjanski vročini prav gledajo kako, na kakšen način kuhajo (vsaj Indijci ki jih jaz poznam).
Ne pravim da je za vsakogar in ali za vse. Prav obratno. Jaz sem ga kupila iz lastnih razlogov, s predpostavko da znam skuhati tudi z ‘vsako kastrolo’.
PS: moderator, tale a1 kviz je zame, kot tujko, morilski! To je skoraj teror
Hvala. Ja, to stran iz Anglije in preko Amazona si ogledujem.
Mene mika predvsem zaradi kuhanja stročnic, pa ko je treba večje količine zelenjave termično obdelat in spakirat v skrinjo. Poleg tega, kakor rada kuham klasično ko imam čas, večinoma kuham velike količine vnaprej, ali za v skrinjo ali v hladilnik za čez teden. Pri takem načinu se prileže kak dodaten aparat, ker štirje golilci+pečica so na momente premalo. Zdaj se mi v slow cookerju nekaj pajca medtem ko druge reči delam na štedilniku in v pečici, no tale IP bi lahko nadomestil slow cooker, + da ima še druge funkcije.
Samo da ne bo razočaranja: sem brala da IP na slow Cook funkciji ni čisto tako dober kot ZN pravi slow cooner. Jaz pravega nimam, nisem poskusila, tako da ne morem primerjati.
Stročnice pa gredo hitreje ja. Imam en link za čas po stročnici
http://instantpot.us/cooking-time/dry-beans-legume-and-lentils/
Imam “Instant Pot”, kupljen na mimovrste, bil je znižan na 30 € (ni ga več, ravnokar preverila), znamka Iskra. Čisto isto izgleda kot na tvoji povezavi.
[/quote]
O hvala. Tega Iskrinega videvam vsepovsod, ampak opisi so nikakršni. Kakšno ima tvoj notranjo posodo, ima prevleko? Kaj pa dodatki? Nekateri imajo tisto mrežo in podstavek za soparjenje iz plastike (