A je komu uspelo z 8 urno dieto?
Tudi 500 kcal na dan je stradanje telesa. Karkoli bo telo ob taki dieti dobilo vase, gre direkt v špeh, saj si dela zaloge, ker ga človek dobesedno strada.
Neumnost. In ni res. Kar človek dobi, se takoj pokuri, ker telo rabi energijo. In zato ne gre v noben špeh. In ko pokuri teh 500 kalorij, bo potem pokurilo še 1500 direktno in zalog maščobe. Uporabi zdravo pamet. Telo, ki nima energije, ki ne dobi hrane, bo šlo teh 500 kalorij dati v špeh, špeh, ki je rezerva? A ti če si čisto brez denarja, ko dobiš 500 evrov, jih daš na banko za hude čase, nimaš pa za položnice in hrano? Ja, seveda ne, s temi 500 evri takoj pokriješ najnujnejše stroške. No, telo naredi enako.
To o stradanju so predavali isti ljudje, ki so predavali, da se ne sme jesti jajc, ker si tako pridelaš holesterol. Danes vemo, da to ni res.
Insulin rises when we eat, helping to store the excess energy in two separate ways. Sugars can be linked into long chains, called glycogen and then stored in the liver. There is, however, limited storage space; and once that is reached, the liver starts to turn the excess glucose into fat. This process is called De-Novo Lipogenesis (meaning literally Making Fat from New).
Some of this newly created fat is stored in the liver, but most of it is exported to other fat deposits in the body. While this is a more complicated process, there is no limit to the amount of fat that can be created. So, two complementary food energy storage systems exist in our bodies. One is easily accessible but with limited storage space (glycogen), and the other is more difficult to access but has unlimited storage space (body fat).
The process goes in reverse when we do not eat (fasting). Insulin levels fall, signaling the body to start burning stored energy as no more is coming through food. Blood glucose falls, so the body must now pull glucose out of storage to burn for energy.
Glycogen is the most easily accessible energy source. It is broken down into glucose molecules to provide energy for the other cells. This can provide enough energy to power the body for 24-36 hours. After that, the body will start breaking down fat for energy.
So, that the body only really exists in two states – the fed (insulin high) state and the fasted (insulin low) state. Either we are storing food energy, or we are burning it. It’s one or the other. If eating and fasting are balanced, then there is no net weight gain.
If we start eating the minute we roll out of bed, and do not stop until we go to sleep, we spend almost all our time in the fed state. Over time, we will gain weight. We have not allowed our body any time to burn food energy.
To restore balance or to lose weight, we simply need to increase the amount of time we burn food energy (fasting). In essence, fasting allows the body to use its stored energy. After all, that’s what it is there for. The important thing to understand is that there is nothing wrong with that. That is how our bodies are designed. That’s what dogs, cat, lions and bears do. That’s what humans do.
If you are constantly eating, as is often recommended, then your body will simply use the incoming food energy and never burn the body fat. You’ll only store it. Your body will save it for a time when there is nothing to eat. You lack balance. You lack fasting.
To si preberi.
In ne pozabi, da to pomeni, da teh 16 ur ne smeš uživati ničesar razen vode. Ker če boš v teh 16 urah, ko ne boš jedla, pila sladke pijače, mleko, karkoli grizljala, se teh 16 ur ne postiš. Samo en kozarec soka prekine 16 urni post.
No, ni res. Ključ pri klestenju kg je v INZULINU. ja, stara lajna je, da če manj ješ, shujšaš, kar je seveda res, vendar nekdo že lahko spravi dol kilograme, če vnaša manj kalorij, a večina se jih zredi nazaj, če le malo popustijo pri režimu.
Ključ je v hormonih – zlasti v inzulinu. Če tega nimaš v ravnovesju, se boš redil, ali pa boš težo vzdrževal res le z odrekanji in neprestanim nadzorom.
Postenje res uravna inzulin, zato je postenje dejansko zelo primeren način hujšanja. Kljub vsem lajnam, da kaka groza in strah je to. V resnici je zelo blagodejno za telo.
ne da se mi sedaj na veliko razpredat, informacij o tem je ogromno. Samo ‘mit’, da je fora v vnosu kalorij, je pa res samo še to: mit. Vsaj za dolgoročno ohranjanje teže.
Uredit je treba hormone.
No, ni res. Ključ pri klestenju kg je v INZULINU. ja, stara lajna je, da če manj ješ, shujšaš, kar je seveda res, vendar nekdo že lahko spravi dol kilograme, če vnaša manj kalorij, a večina se jih zredi nazaj, če le malo popustijo pri režimu.
Ključ je v hormonih – zlasti v inzulinu. Če tega nimaš v ravnovesju, se boš redil, ali pa boš težo vzdrževal res le z odrekanji in neprestanim nadzorom.
Postenje res uravna inzulin, zato je postenje dejansko zelo primeren način hujšanja. Kljub vsem lajnam, da kaka groza in strah je to. V resnici je zelo blagodejno za telo.
ne da se mi sedaj na veliko razpredat, informacij o tem je ogromno. Samo ‘mit’, da je fora v vnosu kalorij, je pa res samo še to: mit. Vsaj za dolgoročno ohranjanje teže.
Uredit je treba hormone.
[/quote]
Tako je, ključ je v inzulinu. In s takšnim postenjem si lahko urediš inzulin. Če pa se vržeš še v keto smer, pa sploh. Naj si malo poguglajo insulin sensitivity, insulin resistance. Mogoče bo potem malo bolj razumljivo.
Ne, je kar skrivnost v prehrani. 90 odstotkov je prehrana, 10 odstotkov gibanje (razen pri profesionalnih športniki ali zidarjih, ki imajo res ekscesno porabo). Običajen človek nima zadostne porabe, da bi pokuril, če res ekscesno je.
[/quote]
Skrivnost je kombinacija gibanja in hrane. Jem normalno in se gibam in sem v dobri formi, jem tudi OH, čokolado, ….živim. Keto dieta in diete nasploh so kozlarija sodobne družbe, ki ne ve, kaj bi si še izmislila. Imam drugačne vrednote, …moj glavni problem ni hrana in moj videz, delam na tem, da sem več kot izložbena lutka. Roko na srce, dan ima 24 ur in se mi zdi škoda časa, obremenjevanje z OH, beljakovinami …Raje grem ven s psom, se igram z otrokom, gledam film z možem …Pri nas je večerja obred, ko smo skupaj, je ne dam za nobeno “supertruper” postavo.
Uredit je treba hormone.
[/quote]
ker jaz nisem na veliko študirala inzulina, imela pa sem viška kil, ob tem da obožujem OH in sladkor, sem vedela, da bo edina možna varjanta da shujšam in potem kile držim, pa še zdravje izboljšam to, da začnem s postenjem 2:5
mi je uspelo, kg držim že nekaj časa, postim se jasno še vedno in vse je ok, prej sem bila pa celo življenje + 10-15kg.
Ne, je kar skrivnost v prehrani. 90 odstotkov je prehrana, 10 odstotkov gibanje (razen pri profesionalnih športniki ali zidarjih, ki imajo res ekscesno porabo). Običajen človek nima zadostne porabe, da bi pokuril, če res ekscesno je.
[/quote]
Skrivnost je kombinacija gibanja in hrane. Jem normalno in se gibam in sem v dobri formi, jem tudi OH, čokolado, ….živim. Keto dieta in diete nasploh so kozlarija sodobne družbe, ki ne ve, kaj bi si še izmislila. Imam drugačne vrednote, …moj glavni problem ni hrana in moj videz, delam na tem, da sem več kot izložbena lutka. Roko na srce, dan ima 24 ur in se mi zdi škoda časa, obremenjevanje z OH, beljakovinami …Raje grem ven s psom, se igram z otrokom, gledam film z možem …Pri nas je večerja obred, ko smo skupaj, je ne dam za nobeno “supertruper” postavo.
[/quote]
Joj, kak kup enih puhoglavih flavž. Se mi sploh ne da komentirat tega tvojega odkrivanja tople vode.
Samo tole: post ni stradanje, ampak povsem normalen način funkcioniranja, ki je v ‘uporabi’ že tisočletja. Ga poznajo tudi živali. Kar je novodobna bedarija, je to, da se moramo ljudje neprestano futrat in se hranit in da je nekaj urno postenje ali kak dan brez hrane že ‘stradanje’.
Razglej se malo, razčisti osnovne pojme pa ne recikliraj enih in istih floskul, ki jih bereš po čvek časopisih, pa bo.
Uredit je treba hormone.
[/quote]
Tako je, ključ je v inzulinu. In s takšnim postenjem si lahko urediš inzulin. Če pa se vržeš še v keto smer, pa sploh. Naj si malo poguglajo insulin sensitivity, insulin resistance. Mogoče bo potem malo bolj razumljivo.
[/quote]
Jaz bi pa po mojih izkušnjah rekla, da je ključ v kombinaciji obojega; omejitvi vnosa OH, ki dviguje insulin v krvi (raven sladkorja v krvi) in kalorij (vsak človek na dan potrebuje določen vnos kalorij za osnovne potrebe telesa- t.i. BMR, kalkulatorji so na netu). Če si bolj aktiven, potem si dodatno izračunaš še AMR. To je tudi en del odgovora, da je prehrana prva in daleč najpomembnejša pri uravnavanju telesne teže in če hočete pri hujšanju. Šele daleč za njo je telesna aktivnost.
Sama izvajam IF in strogi LCHF (včasih tudi keto). Težko rečem, če sem v prehranski ketozi, ker ne merim in nikoli nisem. Spremljam počutje, odzive telesa, videz telesa in se ravnam po tem.
Na dan pojem cca. 1500 kalorij v treh obrokih po cca. 500 kalorij, ki so razporejeni ob 13. , 17. in cca. 20. uri. V preostalem delu pijem vodo, čaj ali črno kavo. Pri sestavi obrokov je pomembno, katera živila predstavljajo teh 500 kalorij, da med enim in drugim obrokom ne občutiš lakote, ki te sili v vmesne prigrizke, kar najbolj dvigne dnevni vnos kalorij, ker jih zavestno skoraj ne registriramo.
Lahko mirno zatrdim, da mi je bilo najtežje pri prehodu na nov način prehranjevanja, omejiti vnos kalorij na 1500/dan. Izbor pravih živil sploh ni bil tako problematičen. Meni je tak način prehranjevanja “zlezel pod kožo” in postal način življenja. Sploh, ker se sedaj veliko bolje počutim.
Ne morem verjeti, da se še najdejo ljudje, ki predavajo, da je treba jesti štirikrat, petkrat na dan, pa kako so ogljikovi hidrati pomembni za človeka. Najhuje pa je, ko se zgražajo, če kdo spije kakšno kokakolo, oni sami pa vase stresajo kupe sladkorja s komiči (ker zajtrk je nujen) s sadnim jogurtom (sam cuker). Trgovine so polne sladkorja. Kamorkoli se obrneš, sladkor. Kdor ima dober metabolizem, se mu ne pozna na teži, drugim pa se vse to vidi.
Človek ne rabi jesti vsake tri ure, ne rabi. In jesti trikrat na dan pomeni jesti vsake tri ure.
[/quote]
Joj, kak kup enih puhoglavih flavž. Se mi sploh ne da komentirat tega tvojega odkrivanja tople vode.
Samo tole: post ni stradanje, ampak povsem normalen način funkcioniranja, ki je v ‘uporabi’ že tisočletja. Ga poznajo tudi živali. Kar je novodobna bedarija, je to, da se moramo ljudje neprestano futrat in se hranit in da je nekaj urno postenje ali kak dan brez hrane že ‘stradanje’.
Razglej se malo, razčisti osnovne pojme pa ne recikliraj enih in istih floskul, ki jih bereš po čvek časopisih, pa bo.
[/quote]
Mislim, da vem dovolj, sem zdrava, v dobri formi, sem živ dokaz, da zdrava pamet deluje :).
Obremenjevanje z OH, ketodiete ….sedaj je sezona fig in grozdja, začenja se sezona kostanja, na polju so buče, orehe sem že pobrala in se veselo sušijo, za vikend sem nabrala jurčke, z domačimi “bleki” so prava poslastica. Doma sem s periferije, kjer se “moderni” trendi še niso “prijeli”.
Za navdušence ketodiet ….zanima me, če ste bili kdaj v farmi piščancev, v štali, kjer redijo govedo za zakol …Za info: kmetje z našega konca, ki imajo v štali cca. 100 glav, meso odkupujejo od kolegov s Črnega Vrha, ki imajo prosto rejo, vprašajte se zakaj ???
[/quote]
Mislim, da vem dovolj, sem zdrava, v dobri formi, sem živ dokaz, da zdrava pamet deluje :).
Obremenjevanje z OH, ketodiete ….sedaj je sezona fig in grozdja, začenja se sezona kostanja, na polju so buče, orehe sem že pobrala in se veselo sušijo, za vikend sem nabrala jurčke, z domačimi “bleki” so prava poslastica. Doma sem s periferije, kjer se “moderni” trendi še niso “prijeli”.
Za navdušence ketodiet ….zanima me, če ste bili kdaj v farmi piščancev, v štali, kjer redijo govedo za zakol …Za info: kmetje z našega konca, ki imajo v štali cca. 100 glav, meso odkupujejo od kolegov s Črnega Vrha, ki imajo prosto rejo, vprašajte se zakaj ???
[/quote]
ženska, ti si mal pomešala zadeve … ta tema govori o postu in klestenju kil.
če bi bila tema o vzdrževanju optimalne teže in zdravi prehrani … pa vse kar pišeš drži, edino to, da nimamo vsi enakega metabolizma in nekateri pri vnosu enakega števila kalorij ostajajo na isti teži, nekateri se redijo, drugi pa celo hujšajo …. to je vse.
[/quote]
[/quote]
vse tvoje fige in gobe ti ne pomagajo dvigniti IQ. Govorimo o POSTU – ko že toliko nakladaš o gibanju, razgibaj raje malo svoje možgane, ne pa da si tako mentalno lena, da še tega ne dojameš, o čem je tule govora. Post zveze nima ne s keto dieto ne z oh – post so načrtne prekinitve hranjenja, ko pa se je, se je vse oziroma normalno. In namen posta ni samo klatenje kg, so tudi zdravilni učinki, ki jih poznamo že tisočletja. Če si ti tako nerazgledana, da še nikoli nisi slišala za to, je to pač tvoja omejenost.
škoda še energije za nekoga, ki se še brat ne potrudi. lp
[/quote]
vse tvoje fige in gobe ti ne pomagajo dvigniti IQ. Govorimo o POSTU – ko že toliko nakladaš o gibanju, razgibaj raje malo svoje možgane, ne pa da si tako mentalno lena, da še tega ne dojameš, o čem je tule govora. Post zveze nima ne s keto dieto ne z oh – post so načrtne prekinitve hranjenja, ko pa se je, se je vse oziroma normalno. In namen posta ni samo klatenje kg, so tudi zdravilni učinki, ki jih poznamo že tisočletja. Če si ti tako nerazgledana, da še nikoli nisi slišala za to, je to pač tvoja omejenost.
[/quote]
Sem prebrala, gre za DIETO, kjer lahko ješ le osem ur, ostali del dneva se postiš, mi je jasno, nisem tupa. Sem povedala svoje stališče, diete so brez veze, na dolgi rok je več škode kot koristi. Ne vem, koko lahko kaj delate, če ne jeste. Zanimivo je predvsem zakaj ne jeste??? Kdo je tu kokoš?
[/quote]
Sem prebrala, gre za DIETO, kjer lahko ješ le osem ur, ostali del dneva se postiš, mi je jasno, nisem tupa. Sem povedala svoje stališče, diete so brez veze, na dolgi rok je več škode kot koristi. Ne vem, koko lahko kaj delate, če ne jeste. Zanimivo je predvsem zakaj ne jeste??? Kdo je tu kokoš?
[/quote]
Ne boš verjela, da lahko delamo, tudi ko ne jemo. Prav z lahkoto delamo.
Jaz 14 dni izvajam IF in moram reči, da sploh ni težko. Počutim se bolje, sploh ni potrebe po sladkem. Problem je, da sem se zredila 10 kg, ko sem ostala doma po porodu (otrok je star 10 mesecev), pred tem pa vedno vitka, športna postava. Doma sem na vasi, doma imamo vrt, manjšo kmetijo, tako da večino hrane pridelamo sami. Do sedaj izgubila 4 kg in še kar letijo dol. Počutje pa neprimerljivo boljše.
Seveda se da shujšati. Jaz pravzaprav tako jem že 20 ket. Preden je to postalo moderno. Zjutraj spijem kavo, nato imam tajtrk med 9-11h enkrat, kosilo v razmaku nekaj ur, in nato še večerjo okoli 18h. Vmes mogoče kak smuti.
Ampak hudič je v podrobnostih a ne ne jem junka in ne jem 8 ur brez prestanka. Ker moraš jesti kolikor porabiš. Nič ne pomaga jesti samo 3 ure na dan, če v tem času zbases 3000 kalorij.
Seveda da ja, 03.03.2023 ob 19:16
Seveda se da shujšati. Jaz pravzaprav tako jem že 20 ket. Preden je to postalo moderno. Zjutraj spijem kavo, nato imam tajtrk med 9-11h enkrat, kosilo v razmaku nekaj ur, in nato še večerjo okoli 18h. Vmes mogoče kak smuti.
Ampak hudič je v podrobnostih a ne ne jem junka in ne jem 8 ur brez prestanka. Ker moraš jesti kolikor porabiš. Nič ne pomaga jesti samo 3 ure na dan, če v tem času zbases 3000 kalorij.
Pozdravljena. Pravis, da tako ravnas ze 20let. Ce prav razumem, ti pravzaprav ustreza tako. Zanima me, koliko casa od zacetka je teza padala in po koliksnem casu se je to ustavilo. Ker tule je govora o igubi telesne teze. Ti je ze vrsto let ne izgubljas vec, mar ne?
Zelim ti veliko dobrega pocutja in hvala za odgovor!
Tablete za hujšanje – https://nplink.net/0GfheBrD Shujšala sem 12 kg v slabih 2 mesecih, kilogrami pa niso se vrnili.