Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek a je res da so primorci zleht?

a je res da so primorci zleht?

v drugi temi prebrala. A je to res?

Ne, ni.

Moja stara mama je vedno govorila, da so primorci najslabsi ljudje.

Ravno tako kot je res, da so Štajerci podivjani.

Jih ene par poznam pa nevem če so žleht. Se mi zdijo dolenjci bolj žleht kot primorci.

Jaz sem pred leti večkrat slišala, da so Kraševke žleht. Tako dobro nobene ne poznam, da bi lahko sodila.

Na krasu je teran in če ga mož po cel dan po malem srka, mora biti Kraševka vsaj malo žleht, da se bajta ne sesuje. Žleht postane takrat, ko je vsa odgovornost za obstoj gospodinjstva na njej.

Kraševke, ki živijo v maksimalno stabilnem okolju z odgovornimi dedci pa dokazano niso žleht 😉

Že takoj pojasnim, da pod Primorci mislim Istrijane, da ne bo nesporazumov – meni se zdi, da nismo žleht, ne. Smo leni (predvsem moški), moški so vedno radi pili, smo ponosni (predvsem ženske). Saj žleht ljudje so povsod, ampak se mi ne zdi, da bi jih bilo tukaj kaj več kot kje drugje, prej manj.

Že pred 40 leti je veljalo, da so Primorci hinavski, Primorke pa umazane.
Kako je danes, ne vem, ker nimam več opravka z njimi.

In Primorci naj bi bili žleht ker…? Napiši konkretno situacijo, v kateri naj bi se Primorci odzvali tako, da smo žleht, pripadniki ostalih področij pa tako, da niste žleht, da ste torej “nežleht”.

Kaj pomeni, da so Primorke umazane? Da si ne umivajo rok? Da slabo čistijo?

Tudi meni ni jasno kaj to pomeni umazane primorke, prvič slišim?? Ne poznam toliko iz primorske ljudi, da bi lahko rekla. Povsod so žleht in hinavski in povsod fajn ljudje. Po celi Sloveniji imaš tega veliko in vmešavanje na vaseh in lepi odnosi. Težko je to posploševati. Npr. Sama sem 2 leti živela v Celju in mi je bilo super, pa nisem s tam drugače, da ne bo pomote. Lahko bi mi kdo drugi rekel pa obratno, kako tam v Celju niso ok ljudje.

Mislim, da so o ljudeh v različnih regijah vkoreninjeni določeni predsodki. Povsod, kjer smo na obisku ali izletu najdemo takšne in drugačne ( + in – ) ljudi.
Morda ravnanje s predniki (iz zgodovinskega vidika) pusti na določenem geografskem področju posledice na ljudeh. Primorci npr. so imeli ne tako daleč nazaj stalne in hude probleme z Italijani. Ker spet vemo, kakšno je videnje Italijanov ( vzorci obnašanja, značajske lastnosti), negativne lastnosti nezavedno pripopamo tudi Primorcem (žlehnoba, umazanija).
Meni osebno so Primorci zelo odprti in pozitivni ( morda že zaradi klime). Verjamem, da če bi bila pa poštirkana in da mora biti vse v nulo spucano itd. bi videla pri njih kup napak…
Tudi imam familiarno izkušnjo. Moja mama je s Štajerske prišla v LJ in imela s celotnim očetovim sorodstvom hude težave, še preden so jo sploh spoznali. Ker je obveljalo mnenje, da če imaš Štajerko ne rabiš psa…
Skratka, meni je grdo, če že v startu obesimo človeku neko negativno konotacijo, glede na to, od kje prihaja, ob tem da ga sploh ne poznamo.

Moja baba je PRIMORKA in je ŽLEHT. Moja taščaje PRIMORKAin je ŽLEHT. Jaz sem tudi PRIMORC in sem ŽLEHT samo ko sem trezen. Torej…..jaz pa nisem ŽLEHT nikoli!!!!

Mislim, kaj si prizadeta da tako posplošuješ ljudi? In kaj vsi ki imajo rjave lase so prijazni, vsi ki živijo na Antarktiki so leni..?!

Niso žleht. Imela sem cimre Primorke, fanta Primorca. Fajn so. Tam se živi bolj sproščeno kot drugod po Sloveniji. Manj se sekirajo (posledično so mogoče zato malce bolj umazani, ker ni tega živčnega glancanja stanovanja kot drugje? Ne vem, jaz nisem opazila umazanosti). Bi se takoj preselila tja, če bi imela možnost.
Sem pa Štajerka. In v študentskih časih smo se v Ljubljani Štajerci in Primorci veliko družili. Lepi spomini!


Ker je obveljalo mnenje, da če imaš Štajerko ne rabiš psa…kaj točno to pomeni če imaš štajerko ne rabiš psa? Sama imam 3 razlage za to pa mi ni jasno katero naj dam da je prava 🙂

katerokoli od treh variant izbereš, vse so slabe , negativne.
Edino morda ta, da je pes najbolj zvesta žival:))))
Spet smo pri predsodkih, ane?

avtohtonih Primorcev je malo, bili so italijansko govoreči, veliko so jih po vojni izselili, so se tudi sami izselili in posledično tukaj, na Primorskem, v slo Istri, skoraj izumrli. Kar živi tu, je priseljena delovna sila, z vseh vetrov, od Bosne , Kosova…do Štajerske, poceni delovna silaza Mehanotehnoko, Ribo Izola in ceneno turistično delovno silo, hlapci torej…dobili stanovanja in jih odkupilimpo Jazbinškovem zakonu…njihovi otroci in vnuki zdaj naseljujejo Primorsko…in ja, so drugačni….

Tvoja mamica v grobu je bla zleht preden se je stegnila

Haha Mirko, seveda morata biti žleht, sicer bi se bajta sesula. Ko si trezen si še ti žleht, ko vidiš, kaj vse je narobe:)

Res, žleht smo – nikar ne hoditi k nam 🙂

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

Če smo žleht kaj za vraga hodite vsak vikend, vsak praznik in celo poletje nam delat gužvo tu na cestah in razbijat… Sicer se za vsakega nekaj najde. Kako že pravijo?; Kraševca ubij, gada pusti. Če imaš Štajerko pri hiši ne rabiš psa. Za brkince se tudi kaj najde. In še in še. Sama se družim z vsemi naštetimi in ostalimi pa v moji bližini ni nihče žleht (niti moja tašča), ker si preprosto tega ne dovolim.

Primorci so po mojih izkušnjah ponosni in male ležerni. Ne dajo glih z največjim veseljem od sebe kaj za popiti/pojesti :), ampak so pa trdni ljudje in ko jih dobro spoznaš, so pravi prijatelji.

To pa ravno temu tako, ko se potikamo na terenu po primorskih hribih in odmaknjenih domačijah, vedno ponudijo domače dobrote, če ne drugega vsaj tiste iz sadnih destilatov 🙂

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

New Report

Close