A je res predrobna?
Evo, da ne bom težila Tanč, vas tukaj sprašujem.:))
Moja devetmesečnica, ima 70 cm in 8100g in je danes pediatrinja rekla, da je pri najbolj drobnih. Meni se ne zdi, ima okrogla lička, tudi klobase po nogah. Koliko so bili težki vaši otroci pri taki starosti?
Je pa res, da se je v treh mesecih zredila samo 1,20kg. Odkar je mešano hrano, gre vse skupaj bolj počasi. A imate kak šen dober recept, da bo hrana bolj kalorična?
Je pa tudi res, da najbrž veliko pokuri, ker je non stop akcija, plazenje, vstajanje, skratka ni sekundo pri miru.
Moj devetmesečnik je težek 10140g,meri pa 72 cm.Je kar velik.
Tvoja punčka je res mogoče malo drobna,ampak to ni tok važno,če je zdrava in lepo napreduje.Naš se je tudi v treh mesecih zredila za 1,2 kg in to je čisto dovolj.Ko začnejo gh,s ene redijo več tok.Po moje se ne rabiš nič sekirat.
So pa ene tabele,ne vem linka,pojdi na pediatrijo,pa z iskalnikom poišči tabele rasti,pa boš videla.Jaz imam sprintano,ampak za fantke,za punčke je malo drugače.
Ne obremenjuj se in srečno!
Teže je pridobila čisto dovolj.
Mislim, da imaš pri Tanč nekje tudi tabelo rasti.
No, moja hči je imela pri osmih mesecih in pol 70 cm in 7800 g. Imam pa pediatrinjo, ki ni obsedena s težo (hvala bogu) in nikoli ni bilo govora o tem, da je karkoli narobe s težo.
Sicer pa, če bi bila pod tistimi zloglasnimi percentili, bi jo najbrž poslala na kakšne raziskave. Je pa najbrž res malo pod povprečjem, zato je pa z višino nad njim (če se jaz prav spomnim).
Moja je imela 8 kg pri enem letu. Višino sem pa pozabila. Jaz mislim, da če je otrok živahen in zdrav, je vse OK. Poglej odrasle: eni so veliki, drugi majhni, tretji debeli… Se mi zdi, da zadnje časesa zdravniki kar pretiravajo s tem predalčkanjem. samo primer. Moja hčerka je imela v 5. razredu zdravniški pregled in zdravnica je vsaki deklici posebej povedala, koliko kg ima preveč ali premalo in to na kilogram natančno. Se strinjam, da jih je potrebno opozoriti, če preveč izstopa teža navzgor ali navzdol, ampak na 1 kg natančno! In to deklice, ki ravno prehajajo v obdobje odraščanja, ko so problemi videti še večji, kot so v resnici. Skratka, zelo neodgovorno od zdravnice. Vsaj jaz tako mislim.
Mislim, da ste kar v povprečju (niste niti drobni, kaj šele zelo drobni).
Mi smo zdaj stari dobrih 11 mesecev pa nimamo niti 8400g, pa se ne mislimo zato sekirat. Ko bo stara 15 let, je ne bo nobeden pohvalil, kakšna fina bajsika je, ne vem, zakaj bi jo sedaj na silo navajali na preveč kalorično hrano???
A ste mogoče doma iz Most (tam imajo eno pediatrinjo, ki ni zadovoljna, če otrok ne presega vseh krivulj rasti…..)?
Naša princeska je tudi bolj pri drobnih. Pri desetih mesecih ni imela 8 kg. Ravno tako pa je imela lepa lička in klobasice na nogicah. Pediatrinja je rekla, da je bolj drobiž, da pa ni nič narobe, dokler je lepo živahna in sicer v razvoju vse normalno. Problem bi bil, če bi se recimo strahotno potegnila in ne pridobila na teži, dokler gre pa vse sorazmerno gor, pa četudi počasi, ni nič narobe.
Glede prehrane: Jaz sem zdaj po večerji (pošten mlečni obrok) uvedla še stekleničko mleka – spije še deci in pol. Kam da, mi ni jasno, spije pa vse do zadnje kaplje. Vendar se je nehala zbujati ob dveh, kar se je prej redno dogajalo, tako da očitno pomaga. V dnevne obroke ji pa podtaknem kaj bolj “kaloričnega” – malo keksa v sadje, malo masla/smetane/ol. olja v kosilo, jabolko za čežano malo potenstam na maslu ipd. Mlečni izdelki so itak najbolj mastni, kar se jih dobi (ne kupujemo light variant). Juhe pa itak moram zgoščevati praktično v kaše (rižolino, gres sta krasna za kaj takega), ker jih sicer ne mara kaj dosti.
Ja, sej jaz sem že gledala to tabelo in se mi zdi kolikor se jaz razumem, da je nekje na 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Meni osebno se to zdi ok, pa tudi sama sem suhica. Tko, da pomoje res malo pretirava.:)
Tamala je pa sicer zelo zdrava (trkam), v 9-ih mesecih ni bila še nikoli bolna in tudi pridno je, je pa res, da manjše količine in večkrat.
Saj to je res malo narobe svet, ko so dojenčki bi morali biti mali debeluščki, potem ko pa pridejo v puberteto pa spet jamrajo zdravniki, da so vsi predebeli. Potem pa zastopi?
punce punce…saj bodo imele še časa za šlankirat in dietirat, ne mečite si peska v oči. pediatri že vedo, kaj je prav in kaj ne. na komentar zgoraj o 3 letnici, ki ima 11 kil in “je še živa”, se mi postavijo kocine pokonci! zamislite se malo! v skrbi za zdravo hrano, ki naj bi jo otrokom privzgojili, že malo pretiravamo. saj to ne pomeni, da mora bit hrana na otroškem krožniku plehka in premalo hranljiva, pač pa da se izogibamo sladkorju, maščobam in hitri prehrani!
jaz imam kup prijateljic, smo zdaj mlade mamice, se sprehajamo skupaj, pa se točno vidi, katera ne nameni dovolj hrane otroku. sploh ne vem zakaj, otrok odpira usteca, ta počena baba pa se ustavi, pospravi žličko, in pravi “ah sej je dovolj pojedla”. pol se pa hvali, da je njena pri ta šlank, pa saj je mamica tudi…pa teta…pa sestrična je tudi imela 10 kil šele pri 3 letih…
Ja, Brittt, jaz nisem ena tistih mam, ki bi otroku odtegovala od ust, da bi vitka!!! Je pogosto, vedno toliko kot ona hoče, silim jo pa res ne. In zato sem tudi spraševala za nasvet, ker bi rada, da se malo poredi.
Da bi se pa hvalila s tem, da imam vitkega oz. suhega otroka mi pa na misel ne pride.
In tudi jaz ne poznam nobene take mamice, ki bi to počela. Poznam pa take, ki dajejo skozi pravo kalvarijo, da otroci sploh kaj pojedo.
Ela, nisem rekla da kompliciraš Če to kdo dela, potem to delam jaz. Mene grozno skrbi zanjo, paničarim in ne vem kaj še. Punčka res dosti premalo je, ampak ne morem ji siliti in tlačiti hrane v usta.
Kaj pravi pediatrinja? Tudi naj ne kompliciram, ker je zelo zdrava in ima super dobro kri. Ampak mene pa vseeno skrbi. In me tudi bo.
Ma baje sem bila jaz ravno taka, ko sem bila majhna, tako da…
Še enkrat oprosti, nisem hotela rečt, da težiš. Res.
Jaz sem našo pustila pri miru – kolikor je pojedla, je pač pojedla (do 1. leta ni marala praktično nič).
Danes je suha, poje pa več kot odrasel človek, je tako rekoč vse od a do ž. Ima pa mero in ko ne gre več, neha. Tvoja mala je čisto okej, ne kompliciraj glede hrane – poznam primer dveh fantkov, ki sta od 2. leta naprej bulimična (se nažreta, da zadostita mamini oceni o količini hrane, ki naj bi jo pojedla, in gresta nato bruhat, ker je količina preprosto prevelika. A sta pač tako zdresirana in si ne moreta pomagat).
Zmiksaj ji kadj v sadje ali v juhco, da zagostiš namesto moke avokado. Je zelo zdrav kaloričen priboljšek. In zelo vsestranski.
Ok, ne zdaj glih vsak dan ampak morda 2-3×na teden.
Pa ne obrejemenjuj se preveč, se mi zdi, da je tvoja pikica čisto ok.
Želim vama veliko prijetnih uric skupaj.