Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute A je še kdo brez kredita?

A je še kdo brez kredita?

Pozdravljeni,

zanima me, če je še kdo on “navadnih smrtnikov” brez kredita v tem današnjem času?
Vam rata preživet samo s plačo in mogoče še kaj prišparate?

Mislim predvsem tiste, ki imate plače od 585 pa do nekje 1.500 €, če vam rata z temi cenami in stroški in otroci preživet brez kreditov in seveda kako vam to uspe?
Kako kaj varčujete? Ne mislim samo varčevanja v skladih in bankah, mislim v vsakdanjem življenju, kako se da kaj več prišparat?
Sama se namreč trudim, pa se mi vse bolj zdi, da ne znam dovolj prišparat. Imam pa tudi stanovanjski in gotovinski kredit, tako da…….kriza.

Hvala vsem za mnenje in izkušnje.

Recimo, da sem navadni smrtnik, sicer plača ni v zgornjih okvirih. Ja, sem brez kredita, vendar imam dokaj visok limit, kar je praktično isto:) Nimam stanovanjskega kredita, plačujem pa najemnino. Brez otrok zaenkrat po lastni izbiri, ker ne vem, kako bo jutri, ali bomo lahko preživeli sebe, kaj šele otroke.

Preživeti se da, ker se pač mora. Lahko privarčuješ pri najbolj osnovnih zadevah (hrana, kozmetika, čistila) – npr sama narediš kruh doma, namesto kupljenih čistil uporabljaš gospodinjske zadeve (kis, limono, sodo bikarbono), ne kupuješ neumnosti – sokovi, umetna hrana, ostajaš pri osnovnih živilih (s tem mislim nepredelanih), če imaš vrt, ga dobro izkoristiš, kupuješ meso pri kmetih/mesarjih ipd.

Kako si z avtom? To je velik strošek na gospodinjstvo, sploh pri teh cenah bencina. Kakšno zavarovanje plačuješ? Koliko imaš ostalih zavarovanj, ali potrebuješ vse?

Kaj delaš v prostem času – porabiš preveč denarja za razvade, hobije, bi se dalo kaj spremeniti?

Zakaj imaš gotovinski kredit?

Kriza, zakaj? Zakaj smo Slovenci tako nagnjeni k jamranju? Namesto, da si rečeš – poglej, imam svoje stanovanje, ki ga lahko prodam, če zagusti, oziroma po poplačilu kreditov z njim ne bo stroškov, govoriš, da je kriza, ker imaš kredita. Ali si se sama odločila zanju ali te je kdo prisilil v to?

Glede ostalih prihrankov je zelo težko karkoli reči, ker pač ni podatkov. Mislim pa, da če lahko preživi družina z eno minimalno plačo, se da tudi ostalim. Res so stroški življenja visoki, vendar pa je večina k sreči še daleč od tega, da si lahko dovoli jamranje, a vseeno se to tako rado počne…

Glej, nisem ena tistih, ki radi jamrajo. Trenutno sem pač v finančni krizi, ker se mi je malo nakopičilo poleg vsega še nekaj nepredvidenih stroškov. Zato pravim, da je kriza.

Nihče me ni prisilil jemat kredite, vzela sem stanovanjski za gradnjo majhne hiške in potem še gotovinskega, ker je bilo treba nekaj končat, za kar nisem mogla dobit stanovanjskega.
Ampak takrat smo bili družina, potem sva se z možem ločila in se je odselil, kredit pa mi je ostal z eno plačo in otrokom.
So se mi pač spremenile življenjske razmere oziroma situacija. Če bi bila sama, ne bi nikoli se toliko zakreditirala.
Seveda lahko hišo tudi prodam, poplačam kredite in kupim stanovanje, ampak ne bi ravno rada, da pride do tega, če ni nujno.
Raje bi malo stisnila , pa mogoče “obrnila” kak kredit, da bi čez mesec lažje shajala.
Nisem razvajena, nimam plačljivih hobijev, avto rabim da grem lahko v službo, ker nimam druge povezave.
Imam majhen vrt in kar se da zelenjave, ne kupujem sokov in umetne hrane, niti kozmetike.
Stiskam, kjer se le da. Pa ne gre, enostavno sem se “zataknila”.
Ker je menda “kriza” so še banke bolj zaostrile pogoje kreditiranja, tako da ne morem “obrnit” niti gotovinskega kredita, kar bi se v prejšnjih razmerah dalo.
Iščem honorano delo, kjer le najdem, likam in pospraljam ob vikendih, pa še kaj bi delala, če bi našla. Ampak niti del ni, ker je menda kriza.
Začaran krog torej.

Ampak se borim, ne jamram. vprašala sem samo vaše izkušnje, če jih lahko z nami tu gor delite.
Hvala.

Moj post ni bil namenjen kritiziranju tebe, temveč da vidiš tudi kaj dobrega v vsej stvari. Verjamem, da si v krizi in tudi poznam tvoje občutke, ampak če recimo res res zagusti, lahko hiško prodaš (ne, da bi si to želela, vendar je pač zadnja rešitev, česar brez nepremičnine ne moreš storiti). Hočem reči, da zadeva ni tako negativna.

Glede novega gotovinskega kredita se spet ponavljam – sreča v nesreči,da ga ne dobiš. Če si sedaj nakoplješ še en kredit, bo mogoče v trenutku, ko kredit dobiš, laže, a vseeno ga bo treba odplačati in bo potem toliko težje, ker bi si poleg obstoječih rednih obveznosti naprtila še dodatno, ki pa je ne bi mogla odplačevati, če ti že zdaj komaj znese. Pač začaran krog, iz katerega z novimi dolgovi nikakor ne boš prišla brez dodatnih žrtev.

Če ti kreditov res ne uspe plačevati, se na banki zmeni za sestanek in preveri, kakšne možnosti so na voljo. Mogoče lahko daš kakšnega na mirovanje, mogoče kak obrok premakneš, eventuelno tudi podaljšaš dobo odplačevanja in s tem znižaš mesečno obveznost. Vendar so z vsem tem povezani tudi stroški, mogoče boš morala vzeti novega.

Poglej doma, če lahko kje prihraniš – elektrika, internet, telefon. Kot že rečeno, preveri zavarovanja, če se da katero prekiniti, dati v mirovanje, ali sploh rabiš vse.

Pa še to, mogoče ti bo v tolažbo – kadarkoli je kazalo, da sedaj sem pa na zeleni veji (pomeni malo manj rdeči), je prišlo do nekih nepredvidenih stroškov in kar ne uspem priti ven. Vsakič nekaj novega.

Še ena rešitev, ki pa ti ne bo dišala – hiško lahko daš v najem in gresta z otrokom v najem v manjše stanovanje, kjer bodo stroški nižji od prihranka + prihodkov od najemnine (ne pozabi na davek).

Vem, da so to drastične zadeve, ki se jih najbrž sedaj ne boš posluževala, vendar vidiš, da je rešitev več, le odprti moramo biti zanje… Pa se bom spet navezala na prejšnje – brez tega, da bi imela hiško (in seveda zanjo kredita), to ne bi bilo mogoče.

Torej, v vsaki stvari se lahko najde kaj dobrega:)

V teh časih bi bilo živeti brez kredita precej nespametno. Pomislite, da se zgodi kaj resnejšega ter gredo banke “po gobe” ali pa celo cel svet. Če živite s kreditom, ste torej na boljšem….

Nisem brez kredita, dobila sem ga na svoja ramena po ločitvi, pač za ceno tega, da sem ostala v stanovanju z dvema otrokoma.
Ampak se da, kaj mi pa drugega preostane… zase pač zapravim manj, otroka tudi ne nosita top znamk, sta pa lepo in na novo oblečena.
Trudim se vsak mesec malo privarčevati, tako da me nepričakovani izdatki ne vržejo iz tira.
Predvsem se izogibam kupovanju na obroke (pohištvo, tehniko, počitnice… te obroke je tudi treba poplačati in se jih lahko nabere za lep znesek), prav tako nimam kreditne kartice, ker se mi zdi premalo kontrole. Za kaj res nepričakovanega imam kreditno M pika, ki pa jo uporabim res izjemoma.

Upam, da imaš urejeno preživnino.

New Report

Close