Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika A je že kdo delal rižoto tako?

A je že kdo delal rižoto tako?

Jaz sem celo še hujša, jaz riž vedno kuham posebej in potem dodam tisto, kar sem pač namenila za zraven. Ne prenesem pocastega riža, vem pa, da je to tista prava klasična rižota. Meni že ta okrogli riž ne sede sploh. Mogoče imam slabe spomine na šolsko prehrano, ko je bila rižota res nekaj najbolj zanič na svetu. Tudi mama je ni znala skuhati, eno tako žilavo meso je bilo vedno notri, za bruhat.

Dolgozrnat riž, še bolje basmati, kuhan posebej … to je zame. Ja, da je vsako zrnce posebej 🙂 Ampak to ni rižota, to vem.

“Pocaste” rižote je treba ponudit takoj, ko so kuhane. Takrat so odlične. Nikoli niso bile mišljene za shranjevanje in pogrevanje. Italijanske rižote sigurno ne ;). Pa tudi ostale so daleč najboljše sveže.

Mislim, da bo prej končni izdelek “posledica” načina priprave kot obratno, kaj meniš?
[/quote]

Od načina priprave in tudi od sorte riža … enako kot krompir, lahko narediš super pire ali pa njoke, ne pa pomfrija (ali pa obratno).
[/quote]

Ja, tudi o tem bi lahko debatirali, se strinjam. Pa še se mi zdi, da je sedaj pri posameznih sortah to še bolj poudarjeno in iz krompirja za pire rata nekaj nemogočega, če ga ocvreš.

Ja, tudi jaz včasih skuham riž posebej in nato vmešam omako….

Kar se pa tiče teh novodobnih italijanskih rižot, pa mi ne gredo po grlu, ker so užitne samo prvih 5 min po kuhanju.

In ja, če mi rižota (narejena po “starem”) ostane, jo zvečer pogrejem v mikrovalovki in je OK.

Kar se pa tiče teh novodobnih italijanskih rižot, pa mi ne gredo po grlu, ker so užitne samo prvih 5 min po kuhanju.

In ja, če mi rižota (narejena po “starem”) ostane, jo zvečer pogrejem v mikrovalovki in je OK.
[/quote]

Rizota je toliko “novodobna” kot tesstenine. :))) Ce nase celinske babice niso imele dostopa do originalnih receptov in ne stika z Italijani ali Primorci, so pac naredile po svoji presoji neki priblizek, z uporabo tehnik, ki so jih poznale. Za danasnje gospodinje pa ne more biti izgovora, da babicin riz z omako imenujejo rizota ali da celo trdijo, da je taksna edina prava.

Aja. Zakaj govorim o gospodinjah in ne gospodinjcih. Ker so vecinoma zenske tiste, ki pri kuhanju nosijo plasnice in delajo samo in tocno tako, kot je delala mama in pred tem babica. Moski so vecinoma dosti bolj odprti za nova znanja. Mogoce zato, ker jih mame niso niti spustile za stdilnik in so se itak morali uciti iz zunanjih virov.

[/quote]

Rizota je toliko “novodobna” kot tesstenine. :))) Ce nase celinske babice niso imele dostopa do originalnih receptov in ne stika z Italijani ali Primorci, so pac naredile po svoji presoji neki priblizek, z uporabo tehnik, ki so jih poznale. Za danasnje gospodinje pa ne more biti izgovora, da babicin riz z omako imenujejo rizota ali da celo trdijo, da je taksna edina prava.
[/quote]

Se strinjam. Razen če nekdo misli, da je Marco Polo “novodoben” ;-).

Ja, to je tako, kot goveji zrezek, ampak ga narediš iz puranjega mesa, ker ti je bolj všeč :p

Nič novega na tem forumu, kjer delajo tatarski biftek iz posebne salame in govejo juho brez mesa.

[/quote]

[/quote]

In kdo pravi, da je babičin riž z omako edina prava rižota?

Pa zanimivo, da tudi Italijani povsod ne postrežejo z močnato rižoto….

Nisem prebrala odgovorov.

Imam rada riž, ki se ne razkuha, ki ni sluzast…
V riž dam vedno belo vino oz v rižoto, pa če delam rižoto z morskimi ali gobami…

[/quote]

In kdo pravi, da je babičin riž z omako edina prava rižota?

Pa zanimivo, da tudi Italijani povsod ne postrežejo z močnato rižoto….
[/quote]

res je, morda “turški ali albanski italijani” v italiji…. 😀

Ker prava italijanska rižota je vedno iz riža Arborio in ta je “pockasta, tekoča ….

Si zadela žbico na glavico:)))

Ja, mogoče za neitalijane.

Italijani imajo v glavnem rajši carnaroli ali vialone nano…

zakaj naj bi pa bilo riž treba oprat?

[/quote]

Zaradi smukca, s katerim ga polirajo.

[/quote]

no ja, dejmo zdaj picajzlast – namen je bil povedat avtorici, da so tekoče rižote stalnica, vrste riža pa variacija na temo….

[/quote]

no ja, dejmo zdaj picajzlast – namen je bil povedat avtorici, da so tekoče rižote stalnica, vrste riža pa variacija na temo….
[/quote]

Ja lej, nisem jaz pametovala “vedno iz riža Arborio”. Ni. So nianse, so zlasti nianse po pokrajinah, predvsem so pa Italijani glede riža in rižot tako picajzlarski, da glava boli. Trije Italijani, vsaj šest receptov (od vsake nonne posebej, groza, če sta z različnih koncev), pa dvanajst ur picajzlarjenja, kako je prav, pa v katero smer je treba mešat s kuhlo.

[/quote]

[/quote]

pa uporabljaš za to Persil ali aceton?

[/quote]

[/quote]

Vanish. Zato je moj riž vedno snežno bel. Poskusi kdaj, mogoče ti bo pa všeč.

[/quote]

Ja lej, nisem jaz pametovala “vedno iz riža Arborio”. Ni. So nianse, so zlasti nianse po pokrajinah, predvsem so pa Italijani glede riža in rižot tako picajzlarski, da glava boli. Trije Italijani, vsaj šest receptov (od vsake nonne posebej, groza, če sta z različnih koncev), pa dvanajst ur picajzlarjenja, kako je prav, pa v katero smer je treba mešat s kuhlo.
[/quote]

Ja, saj vem, da so Italijani v kuhinji pravi “drama Queen” no 🙂 zatorej vzemi sakrastično moj komentar 🙂

[/quote]

[/quote]

hvala, ampak dokler imam slovenski krompir in ajdo res ne bom jedel kitajske hrane.

[/quote]

hvala, ampak dokler imam slovenski krompir in ajdo res ne bom jedel kitajske hrane.
[/quote]
Ahem… sploh krompir je izvorno slovenski, ja… :)))

Mhmm, premal ste lačne…

[/quote]
Ahem… sploh krompir je izvorno slovenski, ja… :)))
[/quote]

ja…, kje v Sloveniji pa pridelujejo riž?

New Report

Close