Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek A kdo pozna NOOTROPIL?

A kdo pozna NOOTROPIL?

Izkušnje, prosim in če ste imeli kake neželene učinke. Hvala.

poznam primer, kjer je nootropil večkrat na seznamu prehrane pri 10 letniku (zdravstveno stanje), uporabljajo ga že 1leto oz. skoraj že 2 leti in do sedaj imajo samo pozitivne izkušnje. Res pa je da ne mara vseh okusov.

Sana sem kupila in sprobala 1 flašo nevtralnega okusa, pa mi je bil full čuden (4 člani sismo mogl spiti 1 flaše).

Odvisno za kaj rabiš -kaj moraš nadomeščat in kdo bo to rabil -odrasli/otroci,…
Če morate nadomeščat tekočino, so tudi drugi preparati, ki so bolj okusni.

O neželjenih učinkih pa nisem nič slišala, žal.

Tole si pa malce zamešala. Nootropil vsebuje sestavino piracetam, ki ojača funkcije, vpletene v kognitivne procese (učenje, pozornost, spomin, zavest). Pogosti neželeni učinki so lahko nervoznost, zaspanost, depresija. Prodaja se pa v tabletah.

Sprašujem za odraslo osebo, ki bi začela z jemanjem prvič.

NAVODILO ZA UPORABO

1. KAJ JE ZDRAVILO NOOTROPIL IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO

Zdravilo Nootropil spada v skupino zdravil za obnavljanje celic centralnega živčnega sistema.
Brez spremljajočih učinkov na zmanjšanje vznemirjenosti in brez poživljajočih učinkov
izboljšuje funkcije, vpletene v kognitivne procese, npr. učenje, spomin, pozornost in zavest,
tako pri zdravi osebi kot pri bolezenskih stanjih. Učinkuje na krvne ploščice (trombocite),
rdeče krvne celice in žilne stene ter varuje delovanje možganov pred poškodbami zaradi
pomanjkanja kisika.

Zdravilo Nootropil je namenjeno za zdravljenje sledečih bolezni:
Pri odraslih:
Simptomatsko zdravljenje kognitivnih oškodovanosti, kot so motnje spomina in motnje
pozornosti.
Zdravljenje mioklonusa zaradi kortikalne okvare (redka bolezen, za katero so značilni nehotni
gibi, ki onemogočajo uporabo rok in normalno hojo s hkratno prizadetostjo govora), kot
monoterapija ali v kombinaciji.
Zdravljenje vrtoglavice in sorodnih motenj ravnotežja, z izjemo omotice vazomotoričnega
izvora (oženje ali širjenje žil v možganih) ali psihičnega izvora.
Preprečevanje vazookluzivnih kriz zaradi srpastocelične anemije (zapora žile zaradi
razgradnje rdečih krvnih celic).

Pri otrocih:
Kot pomoč pri zdravljenju disleksije (prirojena nesposobnost učenja branja) v kombinaciji z
ustreznimi drugimi ukrepi, npr. govorno zdravljenje.
Preprečevanje vazookluzivnih kriz zaradi srpastocelične anemije.

Nootropil 1200 mg filmsko obložene tablete

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO NOOTROPIL

Ne jemljite zdravila Nootropil
– če ste alergični na (preobčutljivosti za) piracetam, druge pirolidonske derivate ali katerokoli
sestavino zdravila Nootropil
– če imate možgansko krvavitev
– če imate končno ledvično odpoved
– če imate Huntingtonovo horeo (dedna nevrološka degenerativna bolezen, ki se kaže s hudo
demenco in sunkovitimi nehotenimi gibi telesa)

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Nootropil
– v primeru motnje ustavljanja krvavitve, pri velikih operacijah ali hudih krvavitvah je zaradi
vpliva piracetama na kopičenje trombocitov (krvnih ploščic) potrebna previdnost
– če ste starejši bolnik in se že daljši čas zdravite z zdravilom Nootropil, bo morda potrebna
prilagoditev odmerka, za kar je nujno redno določanje očistka kreatinina
– če vam odpovedujejo ledvice
– pri zdravljenju mioklonusa jemanje zdravila Nootropil ne smete nenadoma prekiniti, ker
lahko to sproži mioklonični ali generalizirani epileptični napad
– pri vazookluzivnih krizah zaradi srpastocelične anemije, saj lahko premajhen odmerek oz.
neredno jemanje, povzročita ponovitev kriz

Prosimo posvetujte se z zdravnikom tudi, če so se navedbe zgoraj nanašale na vas kadarkoli v
preteklosti.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli
zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Med sočasnim zdravljenjem s ščitničnim izvlečkom (T3 + T4) so opisani zmedenost,
razdražljivost in motnje spanja.
Pri sočasni uporabi acenokumarola (zdravilo, ki zmanjšuje strjevanje krvi) in 9,6 g
piracetama/dan se je pomembno zmanjšala agregacija trombocitov (zlepljanje krvnih ploščic),
znižala koncentracija faktorjev strjevanja krvi in podaljšal čas strjevanja krvi.
Obstaja majhna verjetnost za medsebojne vplive, ki bi spremenili farmakokinetiko
(spreminjanje količine snovi v telesu v odvisnosti od časa) piracetama, saj se približno 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
odmerka piracetama izloči v seču kot nespremenjeno zdravilo.
Možnosti za nastanek presnovnih medsebojnih vplivov piracetama z drugimi zdravili niso
verjetne.
Dnevni odmerek piracetama 20 g preko 4 tednov ni spremenil največjih in najmanjših
serumskih koncentracij antikonvulzivov (karbamazepina, fenitoina, fenobarbitona, valproata)
pri epileptičnih bolnikih, ki so prejemali stalne odmerke.
Sočasno uživanje alkohola ni vplivalo na serumsko koncentracijo piracetama, peroralni
odmerek 1,6 g piracetama pa ni spremenil koncentracije alkohola.

Jemanje zdravila Nootropil skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Nootropil tablete lahko jemljete s hrano ali brez. Tablete zaužijte s tekočino.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Raziskave na živalih ne kažejo neposrednih ali posrednih škodljivih učinkov na nosečnost,
razvoj zarodka, porod ali poporodni razvoj.
O uporabi piracetama pri nosečnicah ni ustreznih podatkov. Piracetam prehaja skozi placento
(posteljico).
Koncentracija zdravila Nootropil pri novorojenčku doseže približno 70 do 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} koncentracije
v materinem telesu. Zdravila Nootropil zato ne smete jemati med nosečnostjo, razen če možna
korist za mater odtehta tveganje za plod.

Piracetam se izloča v materino mleko. Zato naj ga med obdobjem dojenja ne bi uporabljali oz.
naj bi med zdravljenjem z njim dojenje prekinili.

Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji
Glede na opažene neželene učinke zdravilo Nootropil lahko vpliva na sposobnost vožnje in
upravljanja s stroji, kar morate upoštevati.

3. KAKO JEMATI ZDRAVILO NOOTROPIL

Pri jemanju zdravila Nootropil natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi,
se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Tablete pogoltnite s tekočino. Dnevni odmerek je priporočljivo razdeliti na dva do štiri
odmerke.
Dnevni odmerki so navedeni spodaj za omenjene indikacije:

Simptomatsko zdravljenje kognitivnih oškodovanosti
Priporočeni dnevni odmerek je 2 (2,4 g piracetama) do 4 (4,8 g piracetama) tablete, razdeljen
na dva ali tri odmerke.

Zdravljenje mioklonusa zaradi kortikalne okvare
Začetni dnevni odmerek je 6 tablet (7,2 g piracetama); ta odmerek vam bo zdravnik povečeval
po 4 tablete (4,8 g piracetama) na tri do štiri dni do največje skupne količine 20 tablet (24 g
piracetama), razdeljenih na dva ali tri odmerke.
Odmerkov drugih antimiokloničnih zdravil ne spreminjajte. Ko se stanje po zdravljenju z
zdravilom Nootropil izboljša, vam zdravnik lahko odmerek teh zdravil zmanjša.
Ko se zdravljenje s piracetamom enkrat začne, ga nadaljujte, dokler traja osnovna možganska
bolezen.
Pri akutni (nenadno nastali) epizodi lahko sčasoma pride do spontanega izboljšanja bolezni,
zato vam bo zdravnik poskusil odmerek zdravila vsakih 6 mesecev zmanjšati ali zdravljenje
celo ukiniti. Odmerek piracetama boste lahko zmanjševali za 1,2 g (1 tableta) na vsaka dva
dni (v primeru sindroma Lancea in Adamsa na tri ali štiri dni), da preprečite možnost nenadne
ponovitve ali odtegnitvenih napadov krčev.

Zdravljenje vrtoglavice
Priporočeni dnevni odmerek je 2 do 4 tablete (2,4 do 4,8 g piracetama), razdeljen na dva ali tri
odmerke.

Preprečevanje vazookluzivnih kriz zaradi srpastocelične anemije
Priporočeni dnevni odmerek za preprečevanje je 160 mg/kg telesne mase peroralno, razdeljen
na štiri odmerke.

Odmerek, nižji od 160 mg/kg telesne mase na dan, oz. neredno jemanje imata lahko za
posledico ponovitev kriz.
Zdravilo Nootropil je mogoče v priporočeni dnevni shemi odmerjanja (mg/kg) uporabiti pri
otrocih s srpastocelično anemijo od 3. leta starosti dalje. Zdravilo Nootropil se je uporabljalo
za zdravljenje omejenega števila otrok, starih od 1 do 3 let.

Kot pomoč pri zdravljenju disleksije v kombinaciji z govornim zdravljenjem
Pri otrocih od 8. leta starosti in pri mladostnikih je priporočeni dnevni odmerek 3,6 g
piracetama, razdeljen na dva odmerka.

Prilagajanje odmerka pri starejših bolnikih
Če ste starejši bolniki z okvarjenim delovanjem ledvic, bo pri vas priporočljivo prilagoditi
odmerek. Pri dolgotrajnem zdravljenju vam bo treba redno spremljati očistek kreatinina, da bi
zagotovili prilagoditev odmerjanja, če bo potrebna.

Prilagajanje odmerka pri bolnikih z okvaro ledvic
Dnevni odmerek vam bo zdravnik prilagodil glede na vaše delovanje ledvic.

Prilagajanje odmerka pri bolnikih z okvaro jeter
Če imate samo okvaro jeter, odmerka ni treba prilagajati. Če imate okvaro jeter in ledvic, pa
je odmerek priporočljivo prilagoditi.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Nootropil, kot bi smeli
Primer krvave driske z bolečinami v trebuhu med peroralnim jemanjem 75 g piracetama na
dan je bil najverjetneje povezan z izredno velikim odmerkom sorbitola v uporabljenem
pripravku zdravila Nootropil. Zdravilo Nootropil 1200 mg filmsko obložene tablete ne
vsebujejo sorbitola.
Opisan ni noben drug primer, ki bi kazal na dodatne neželene učinke, specifično povezane s
prevelikim odmerjanjem.
V primeru akutnega, pomembno prevelikega odmerjanja, se lahko želodec izprazni z
izpiranjem ali sproženjem bruhanja. Za preveliko odmerjanje piracetama ni specifičnega
protistrupa. Zdravljenje prevelikega odmerjanja je simptomatsko in lahko vključuje postopek
čiščenja krvi z umetno ledvico.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Nootropil
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Nootropil neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri
vseh bolnikih.

Pogostnost neželenih učinkov je opredeljena takole:

več kot 1 od 10 bolnikov
manj kot 1 od 10, ampak več kot 1 od 100 bolnikov
manj kot 1 od 100, ampak več kot 1 od 1.000 bolnikov
manj kot 1 od 1.000, ampak več kot 1 od 10.000 bolnikov

manj kot 1 od 10.000 bolnikov
ni mogoče oceniti iz razpoložljivih podatkov

V razvrstitvah pogostnosti so neželeni učinki navedeni po padajoči resnosti.

V kliničnih preskušanjih so opažali naslednje neželene učinke.

Bolezni živčevja
pogosti:
hiperkinezija (čezmerni gibi in čezmerna fizična aktivnost)

Presnovne in prehranske motnje
pogosti:
povečanje telesne mase

Splošne težave in spremembe na mestu aplikacije
občasni
astenija (pomanjkanje ali izguba moči in energije)

V obdobju postmarketinškega spremljanja so poročali o naslednjih neželenih učinkih zdravila
(razvrščenih po skupinah organskih sistemov po MedDRA; podatkov ni dovolj, da bi lahko
potrdili oceno incidence v populaciji, ki naj bi bila zdravljena):

Ušesne bolezni, vključno z motnjami labirinta: vrtoglavica
Bolezni prebavil: bolečine v trebuhu, bolečine v zgornjem delu trebuha, driska, želodčna
slabost, bruhanje
Bolezni imunskega sistema: anafilaktoidna reakcija, preobčutljivost
Bolezni živčevja: ataksija (okornost, ki prizadene ravnotežje, hojo, gibanje udov in zrkel),
okvarjeno ravnotežje, poslabšanje epilepsije, glavobol, nespečnost, zaspanost
Psihiatrične motnje: vznemirjenost, anksioznost (neprijetno čustveno stanje od blagega
neugodja do hudega strahu), zmedenost, halucinacije
Bolezni kože in podkožja: angionevrotični edem (dobro omejene otekline, ki se nenadoma
pojavijo na koži, v grlu in drugje), vnetje kože, srbenje, urtikarija (kožna bolezen, pri kateri se
pojavijo zelo srbeči, rdeče obrobljeni

5 / 6

Jaz sem jemala te tablete lani in sicer zaradi močnih vrtoglavic. Predpisala mi jih je zdravnica na recept, vendar sem nekaj malega morala doplačati.
Moje mnenje je, da jih ne začneš jemati. Jaz sem imela predpisani 2 tableti na dan (zjutraj in zvečer po eno). Po desetih dneh (torej 20 tabletah), sem prenehala z jemanjem le-teh. Počutila sem se “zanič.” Brez energije,skoz celi dan utrujena, začela sem postajati ob določenih situacijah bolj živčna – nervozna (kar sicer nisem).
Znanka jih je tudi jemala kar nekaj časa, zredila se je nenormalno – za 25 kilogramov.

Od letos imam drugo zdravnico in sem ji povedala, da sem lani jemala te tablete (vrtoglavico še imam – občasno). Dejala mi je, da mi jih ona nikakor ne bi predpisala. So dokaj nove na tržišču in ona ni zagovornica takšnih medikamentov.
Sem pa spremenila način življenja – ritem. Popolnoma sem spremenila prehrano, začela sem se redno gibati, (telovadba, sprehodi,…) veliko sem na svežem zraku. In moram reči, da je dosti bolje, kot pa lani tak čas. Jaz bi ti jih absolutno odsvetovala – ampak to je moje mnenje.

Si zadnja odgovora ti napisala?

Ja, na netu je dosti informacij, sem upala na kakšna osebna mnenja “navadnih smrtnikov”. Zdravnik (pravzaprav znan psihiater) mi jih je svetoval zaradi pomanjkanja zbranosti, težave pri spominu, zbranosti, ki se vlečejo že vsaj 10 let. Je rekel, da jih predpisujejo tudi otrokom (on ne vem, če sprejema tudi mladostnike).

Napisala sem ti svoje izkušnje, odgovor nad mojim (“navodila” od zdravil) ni moj.

Sama se boš morala odločiti. Jaz vem, da jih ne bom nikdar več jemala. Če te zanima kaj več, vprašaj.

Naši nevrologi mu niso preveč naklonjeni. Tudi jaz bi zelo dobro premislila, če bi jih jemala.

Nootropil je zelo stara zadeva in nikakor ni novo zdravilo. Poguglaj za besedo piracetam in boš na tujih spletnih straneh mariskaj izvedela. Ker so nevrološke težave zelo specifična zadeva, ne moreš računati, da boš ti na neko zdravilo enako odreagirala kot drugi. Mojemu očetu je Nootropil pomagal.

ja se, videla, švicarska zadeva, pri nas pa jo prodajajo šele od leta 2008, pol pa folk misli, da gre za novo zadevo.

Kakšne težave pa je imel tvoj oče?

Rekla kazala. Čist preveč populistično. Argumentiraj, zakaj se ti tako zdi in kateri naši nevrologi niso temu naklonjeni in v kakšnih primerih.

Oj, če je tale tema še v toku – jaz sem jemala nižji dnevni odmerek piracetama (Oikamid (Pliva), v kapsulah po 400 mg), 800 do 1600 mg dnevno, in je bilo super – odlična koncentracija in spomin, veliko boljša kot preden sem dobila piracetam, in tudi manj tikov in trzljajev. Zelo mi je pomagal. Začela sem s 400 mg in sem se počutila zanič – zaspano, omotično, težko sem se zbrala itn. Odmerek sem zvišala na 800 mg, kar je zadostovalo; pri 1200 mg ali 1600 mg ni bilo ful razlike, pri 1600 mi je bilo včasih tudi slabo, nisem pa bila zaspana, brez energije, nemirna, razdražljiva … Aja, še opomba: ne pozabit na spanje! Medtem ko sem jemala piracetam (in tudi sedaj, jasno), sem spala po 8 ur in nisem (več) izzivala svoje vzdržljivosti (naprezanje kar tako, ker …).

Nootropil lahko v tujini, npr. Slovaška, Poljska, Bolgarija….. kupite več kot za pol ceneje kot v naših oderuških lekarnah.

Jaz jemljem Nootropil med vsakim izpitnim obdobjem. Moram reči, da sem precej zadovoljna-zbrana sem veliko dlje časa, pomnim si hitreje. Ker z ničemer ni dobro pretiravati, vzamem ponavadi po eno tableto na dan, kar mi popolnoma zadostuje za želene rezultate. Je pa res, da je odvisno od posameznika, kakšen odmerek mu paše. Če natančneje ponazorim učinek: prej sem bila zbrana brez pavze 4ure, z Nootropilom sem zbrana 6-7ur. Če bi se človek učil npr.nove besede, bi brez Nootropila besedo moral ponoviti 5x, z Nootropilom jo ponoviš 2x in si jo že zapomniš. Upam, da sem komu pomagala. Lp

https://selfhacked.com/2013/07/17/why-i-dont-supplement-with-piracetam/

Vi kaj preberete, preden pogoltnete tableto, ki je še ne poznate?

Zanimivo, kar pišeš.
Meni je pred leti predpisal te tbl nevrolog, ravno zaradi spomina. Sicer nisem nič brala ne kontra ne pluse, ampak enostavno nisem čutila da bi to jemala. Morda sem ravnala napačno ali ne, ampak sebe nisem mogla prepričat da bi jih jemala.
Predvsem ker mi jih je tako neg. predstavil kot neko vrsto “droge”, stanje…in me je to odbilo – najbrž.

http://www.savjetnica.com/sto-utjece-na-pamcenje/

New Report

Close