a kdo zna opisati bolečino pri porodu ? Kako približno to zgleda ?
Začne se kot nelagodnost v križu,kot menstruacijski krči,ki se stopnjujejo,popadki zaobjamejo ves trebuh,občutiš izžarevanje v hrbet,Ko si odprta magičnih 10+ cm,se prične faza iztisa ploda,popadki se okrepijo,sledijo na nekaj sekund,nakar skoraj več ne prenehajo,bolečina postane na meji vzdržnega,pridruži se močan pritisk navzdol-trebušni pritisk,imaš občutek,da moraš na veliko potrebo,nato se popadki še stopnjujejo,porajati pričneš glavico,vse ostalo je samo še simfonija….
Imela sem povprečen porod (dobrih 6 ur), od tega 3 ure umetnih popadkov. Prve tri ure so bile ležerne v mrimerjavi z zadnjimi. Boli, seveda boli, ni pa, da se ne da zdržat. Pred tem sem parkrat doživela že hujše (predvsem pa časovno dalj trajajoče) bolečine.
Kar korajžno. Tudi mene je bilo strah. Ko se je začelo zares, sem na strah v isti sekundi pozabila.
Ne rodijo vse ženske z enakimi bolečinami.Nekatere pravijo,da niti ne vejo,da so rodile,spet druge po 12 in več ur skupaj predihavajo popadke.Ker smo si ženske različne glede na prag bolečine,ter glede na anatomske posebnosti,ni nobenega enotnega opisa porodne izkušnje.Če vzameš npr. epiduralno analgezijo,občutiš samo iztis ploda,vse kar je prej,pa ne veš,da se sploh dogaja…